Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

campix 

všechny recenze uživatele

Téměř tomu nemohu uvěřit, ale Hřiště snů mě nadchlo jak to žádný film v poslední době nedokázal. Neměl jsem v plánu ho sledovat ani jsem do něj nevkládal žádná větší očekávání. Jenže Hřiště snů mě svojí magickou náladou přikovalo k obrazovce a nevzpomínám si na žádný film, který by mě takto nadchl. Škoda, že tento kultovní americký snímek je u nás téměř neznámý, myslím, že by dokázal posbírat daleko vyšší hodnocení i když to je film o baseballu, ale baseballu se moc netýká. Jde zde spíše o to filozofování, ale je podáno formou, která mě naprosto okouzlila a nedovolila povolit až do konce filmu. Naprosto skvělá záležitost. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

70%. O tomto filme som si myslel, ze nic fantasticke sa tam diat nebude, ale mylil som sa. Je to mily ducharsky film a tie mam ja rad, aj ked k baseballu moc neinklinujem, ale nastastie sa vo filme nehra len tento sport, inac by ma uplne nudil. Film je plny otazok a v niektorych chvilkach ma to uz nudilo, hlavne ked Costner casto hovorieval, ze neviem, co to znamena, tie hlasy a podobne. Bol som zrejme nedockavy, co z toho vsetkeho bude. Zaver sa mi dost pacil a vsetko zachranovala krasna hudba Jamesa Hornera, ktora bola i nominovana na Oscara. Avsak Pole snov bol nominovany aj za najlepsi film roka 1989, ale Oscara ziskala drama SOFER SLECNY DAISY s Morganom Freemanom a s Jessicou Tandy. ________ Kevin Costner - (Ray Kinsella) +++ Amy Madigan - (Annie Kinsella) +++ Gaby Hoffmann - (Karin Kinsella) +++ Ray Liotta - (Shoeless Joe Jackson) +++ Timothy Busfield - (Mark) +++ James Earl Jones - (Terence Mann) +++ Burt Lancaster - (Dr. Archibald Graham) +++ Frank Whaley - (Archie Graham) +++ Dwier Brown - (John Kinsella) +++ Produkcia: Charles Gordon, Lawrence Gordon +++ ()

Reklama

lioncel 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se hned a bez mučení, že Kevin Costner mě téměř vždy dostane. Je to jeden z mála herců, kterým věřím každou postavu, kterou hraje. Téměř pokaždé zcela změknu a v případě potřeby i lehce zaslzím, ale vůbec se za to nestydím. Ani tady jsem nebyl proto zklamán. Tyhle příběhy o životě, jeho tajemstvích, o snech a v neposlední řadě také takhle krásných manželských párech, které spolu pevně drží v dobrém i zlém, mám zkrátka moc rád. Takže u mě plná palba *****. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Hřiště snů je opět film přesně na hraně. 3 hvězdičky jsou málo a 4 hvězdičky moc. Celkově se však dá říct, že jde o přijemný filmeček, který je i dobře zapamatovatelný díky dobrým hereckým výkonům Costnera i Amy Madigan a příjemné hudby Jamese Hornera. Přesto se nemůžu zbavit pocitu, že tenhle film jde tak trochu mimo mě. Řekl bych, že je dělaný pro americké fanoušky baseballu a tímto mě režisér tak trochu ´´vyřadil ze hry´´. Baseball mě prostě nikdy nezajímal a proto mě to ani moc nechytlo. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film o naivnej túžbe napĺňat svoje sny, resp. aspoň ten najväčší, a to aj za cenu toho, že vás ostatní budú považovať za blázna. Costnera aj Earl Jonesa mám rád, ale tu mi vôbec do rolí a do tejto témy nepasovali. Na druhej strane, potešila minirola Lancastera, jedna z jeho posledných. Film síce neurazí a dokáže (hlavne v tých komických scénach) zaujať, ale nič viac som v ňom nenachádzal. Hodnotenie: 60% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (27)

  • Film se měl původně jmenovat Shoeless Joe, v češtině Bosý Joe. (kosticka7)
  • Film se natáčel v Dyersville, v Galeně, v Dubuque a ve Farley v Iowě a dále v Bostonu v Massachusetts v USA. (rafix)

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama