Reklama

Reklama

Beckham

(seriál)
  • Velká Británie Beckham
Trailer
Velká Británie / USA, 2023, 4 h 45 min (Minutáž: 66–77 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál o raketovém vzestupu Davida Beckhama, kluka z chudých poměrů, co to dotáhl až mezi světovou fotbalovou elitu. Uvidíte i zatím nezveřejněné záběry. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Jestli něco Netflixu jde, jsou to tyhle dokumenty o lidech, kteří mají sami dost silné mediální postavení a skoro automaticky i řadu fanoušků, kteří budou chtít takový projekt vidět.. Nejde o první sportovně laděnou sérii, kterou streamovací gigant udělal díru do světa. Už před lety se vytasil s fenomenální sérii jménem The Last Dance mapující úspěšnou éru Chicago Bulls a osobnost Michael Jordana, kterou jsem si svého času zamiloval. Tentokrát šlo ale o daleko osobnější projekt. David Beckham byl v mém dětství pojem. Znal jsem naprosté minimum hráčů a stejně jsem věděl, že tam někde je David Beckham.. Vzpomínám si na jeho působení v Americe, i na návrat do Paříže, ale když končil a já se zrovna tou dobu začal o fotbal opravdu více zajímat, jakoby jsme se minuli.. Jestli některé hráče budou znát i lidi, co se o fotbal nezajímají, tak tehdy to byl Beckham... Líbil se holkám a kluci žrali jeho levačku, kterou dominoval celému světu. Ale faktem je, že zase mezi tou nejužší špičkou nikdy nebyl.. Co David ale uměl naprosto dokonale je práce s marketingem a svojí značkou jako takovou, která sálala do tolika různých oblastí a její síla trvá dodnes, tedy i deset let po jeho ukončení profesionální kariéry... Netflix správně pochopil sílu jeho jména a hutnost témat, která se dají do jeho medailonku zahrnout a dokázal jeho život obsáhnout do skoro pěti hodin, kde zaznamenal všechno, co by v takovém dokumentu o sportovní ikoně mělo být.. Samozřejmě velkou výhodou je skutečnost, že naprostá většina záběrů ze zápasů je dostupná a navíc i fakt, že Beckham byl populární už od útlého věku, kdy se rychle dostal do struktur Manchesteru United a třeba fotka jeho malého s Sirem Alexem Fergusonem je legendární... Na Davidovi musíte ocenit, že on má takové zkušenosti s medií jako málokterý sportovec, a tak i jeho rozhovory a vystupování jsou na naprosto špičkové úrovni... Beckham jako dokument mě bavil, jako fanoušek Manchesteru United jsem si moc užíval dobové záběry a vstupy tolika známých tváří, které pro mě definují jednu fantastickou fotbalovou éru... Současně cením, kolikrát se látka zaměřila i na nepříliš populární témata a otázky, ať už vůbec celá otázka okolo reprezentace, anebo Beckhamův třaskavý osobní život. Ale pokaždé to je zpracováno tak citlivě, že oceníte jeho vlastenectví a pochopíte, co to pro něj znamenalo a stejně tak vztah s Victorií je tady zpracován nakonec pozitivně.. On a Victoria se tady postarali o jeden z nejdojemnějších a nejupřímnějších scén v historii podobných dokumentů, která se následně stala hitem tolik sociálních sítí... Kdyby každý velký fotbalista dostal takovou tečku, budu nadšený, ale musíme si uvědomit, že asi s nikým by to nešlo tak hladce a poutavě jako s Davidem.. Je to trošku přibarvené, ale má to být oslava jeho jako ikony a fenoménu, na který se z dnešní generace fotbalistů absolutně nikdo nechytá... A já mu tak jedno víkendové dopoledne rád věnoval. Nostalgické až hanba, ale on si to zasloužil! 80% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

I když jsem dal nakonec čtyři, převládá ve mně pocit lehké mrzutosti a promarněné šance, což mě jako místního, fotbalového experta nesmírně štve! Chtělo to podle mě rozhodně víc dílů a hlavně Davidovu fotbalovou kariéru detailněji rozebrat. Jinak je to celkem fajn, člověk zavzpomíná na pár gólů, co už mu za ty roky vypadly z paměti, podívá se na pár rozhovorů se špičkovými fotbalisty a co mě dostalo nejvíc, tak to bylo patrné finále s BM ve finále LM a hlavně, posledních pět minut. Kdo zapomněl, tak rychle připomenout. Pokud  jste fanoušky Lothara Matheuse, tak dělejte, jako bych nic nenapsal, protože na ten jeho výraz v obličeji se nedá zapomenout i po tolika letech. ()

Reklama

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Tak takhle se mají dělat sportovní dokumenty! I když minisérie o Davidu Beckhamovi není nutně stoprocentní a skutečně ve své druhé polovině začne být o něco povrchnější, tak se nemohu ubránit celkovému skvělému dojmu, který ve mně převládá. Typicky dokumentaristické zmapování kariéry je podrobné a zkrátka dostačující. I přes spoluúčast samotného Davida se neuhýbá od kontroverzí a naopak je jimi přímo konfrontován a sám na ně nahlíží s dostatečnou sebereflexí a nadhledem, což za mě svědčí o jeho skvělé povaze. Nejen skrze Victorii Beckham dokument nabízí nad rámec formátu i náhled do popkultury a především v prvních dvou dílech jsem tak mohl takřka cítit atmosféru devadesátých let. Další velkou devizou je účast snad všech osobností podstatných pro Davidovu kariéru, což zajišťuje pluralitu názorů a hlavně také díky tomu nevznikají díry v příběhu. Co ovšem cením zdaleka nejvíce, je samotné řemeslo tvůrců, protože od střihové skladby, přes vizuální propojování záběrů, až po celkovou dramaturgii a budování emocí tu všechno božským způsobem funguje a finální produkt to tak posouvá mezi vrcholné díla tohoto typu. Myslím, že je toho naprosto dokonalou ukázkou, a zároveň nejsilnějším momentem celé minisérie, závěr druhé epizody, kde dojde k takovému pocitu zadostiučinění a dokonale pocítíte důležitost daného momentu, že mně samotnému vyvstala neskutečná husí kůže. Taková, jakou jsem snad u žádného z mnou viděných předešlých dokumentů ze světa fotbalu nezažil. A už jen proto nemohu Beckhamovi dát nic jiného, než 5 hvězd. ()

Ahsoka 

všechny recenze uživatele

Geniálna marketingová kampaň, bezpochyby. Aj keď samozrejme uznávam, že seriál bol kvalitným spracovaním prevažne profesijného životopisu, dobrý inside do sveta futbalu aj pre nezainteresovaných (radím sa medzi nich) a unikátne zákulisné zábery s komentárom. S čím mám problém - podobne ako aj pri iných doku životopisoch z dielne Netflixu - je veľké množstvo silne emočne nabitných slov s cieľom zdôrazniť úspechy a neúspechy, či kontroverzie trochu okrášliť, alebo azda ospravedlniť. Pátosom nabitá Viktória si nenechala ujsť možnosť vyrozprávať sa, aké ťažké je byť slávnou ženou slávneho muža. Objektívne, sir Ferguson bol veľmi často nie úplne pozitívne skloňovaný a na svoju obhajobu pre tento seriál dostal asi najmenšiu minutáž zo všetkých. Ale aj tak za mňa palec hore. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vizitka fotbalového přelomu století, který pro moji generaci zůstane tou nejatraktivnější dobou, jakou kulatý nesmysl zažil. Člověk, který z ní vyčníval po marketingové, stylové a fanoušky posedlé stránce nejvíce, má svoje jméno v názvu. Většinu času hrál za týmy, kterým jsem nepřál, ale navzdory tomu jsem plně obdivoval a obdivuji jeho třídu. Jenže série je zároveň vizitkou i stinné stránky slávy, neúnavných novinářů, drtivého tlaku hladové veřejnosti nebo faktu, že angličtí fanatici jsou občas nechutní a téměř šílení směrem, který se sportem nebo nadšením nemá společného vůbec nic. Nedivím se tomu Davidovu (zhoršujícímu se?) OCD, kdy na stárnoucí kolena konečně může mít něco zcela ve svých rukách, dokonale si to užívá a nemíní se toho vzdát - a je jedno, že jde o vlastní věšák, gril, pozemek nebo Inter Miami. Uvítal bych klidně dvojnásobný počet epizod, těch výstavních gólů, výsledků, tabulkových dramat nebo nedopovězených myšlenkových rébusů by se určitě našlo mnoho. Pátá hvězda usazena až překvapivě pevně za (na sportovní dokument) nebývalé množství paralel, ať už s Charltonem, Maradonou, Messim nebo Beckhamovými potomky. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (1)

  • Britský list Sunday Times provedl fact-checking dokumentu a našel několik případů zjevného upravení skutečných událostí. (Olík)

Reklama

Reklama