Reklama

Reklama

Pošťák vždy zvoní dvakrát

  • Česko Pošťák vždycky zvoní dvakrát (více)
Trailer

Mladý tulák Frank Chambers (Jack Nicholson) si najde práci pomocníka v zapadlém motorestu, který patří dobráckému Nicku Papadakisovi (John Colicos). Tam také pozná Nickovu mladší přitažlivou a neuspokojenou manželku Coru (Jessica Langeová). Po krátké době se z obou stanou vášniví milenci. Až tak vášniví, že se rozhodnou Nicka zabít a získat peníze z jeho životní pojistky. Jenže kvůli banálním drobnostem se první pokus o vraždu nezdaří. A navíc se na scéně objeví zástupce pojišťovny, který není žádný hlupák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že "Pošťák, který vždy zvoní dvakrát" nehraje v knize Jamese M. Caina - a v následných čtyřech fimových adaptacích - žádnou roli. Když ale pošťáka zaměníme za nějakou nehmotnou instancí, třeba osud, pak objevíme několik paralel. Nicka Papadakise bylo třeba zabít nadvakrát, a Nicka Chamberse odsoudili až za "druhou" vraždu, které se ovšem nedopustil. (A taky kočka se vrátila, byť převlečená za pumu). Šance je ovšem jen jedna, to jen pošťák vždy zvoní dvakrát.... A jen jednou se lze dostat do jedné vody či na vrcholek hory. V knize to hodnotí Cora následovně (překl. Jaroslav Kořán): "Žádní dva lidé nedosáhli toho, co my. A pak jsme se zřítili dolů. Nejdřív ty a pak já. Ano, jsme si kvit. Jsme tady dole spolu..." A později to potvrzuje i Frank: "Myslel jsem si, že jsme na vrcholku hory. Ale ta hora leží na náš, leží na nás od tý noci." Pozn. 1: Hlavní představitelé Jack Nicholson a Jessica Langová byli o 10 starší než románoví protagonisté, jejich charakteristiky odpovídají spíš mladším povahám, u tuláka Franka je to patrnější. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Čakal som poštára, ale nedočkal som sa, nezazvonil ani raz. Asi do tej gréckej taverny s pumpou a pneuservisom v americkej pustine poštár nechodí, tak ho nemohli do príbehu nijak zakomponovať. Náhodný stopár tam ale našiel spaľujúcu vášeň, ktorá sa mení až na vražednú vášeň. Tie vášnivé scény sú vo filme asi to najlepšie, zvyšok ako kriminálna a súdna zápletka ma nejako nezaujali. Záver, ktorý bol nakoniec založený na úplne náhodnej udalosti, film utopil v priemernosti, čakal som niečo nápadité a zmysluplné. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Když se ptali J. Lange, jak že se jí s Jackem Nicholsonem hrálo, odpověděla s úsměvem, že Jack nikdy nehraje. Tím narážím na jednu z nejslavnějších filmových erotických scén, která zdobí tento film. Překvapená zjišťuji, že se tady nesetkává s takovou přízní diváků, jakou bych čekala, ale možná je to způsobeno tím, že snímek ze čtyřicátých let oslovil publikum lépe. Však já ho pokládám za velmi dobrý. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé filmové dílo, jedinečně obsazené psychologické drama se zápletkou postavenou na věčném tématu vztahového trojúhelníku, v jednom vrcholu je stárnoucí, ale dost bohatý, existenčně zajištěný manžel, na druhém smyslná a dlouho neuspokojená jeho mladá manželka, která chce konečně už začít žít a pak konečně ten hybatel dramatického děje, všehoschopný muž, který zatím ještě nedostal od života dobrého nic, ale chtěl by vše, na co se jen zatím musí se závistí dívat a pro tu příležitost to konečně získat se už nezastaví, kostky dramatu jsou vrženy a divoká hra o životy začíná, doporučuji každému filmovému labužníkovi, to nestačí vidět jednou, ale spíše užívat pravidelně jako medicínu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neviem, prečo je táto verzia tak zle hodnotená oproti pôvodnej. Ja som jej tiež pôvodne nadelil tri hviezdičky, ale to bolo iba podľa mojej nespoľahlivej pamäti. Keď som si dnes film pozrel, nemám problém jednu slabú hviezdičku pridať aj keď viacero nedostatkov nemôžem prehliadnuť. Ale už som dal štyri hviezdičky aj horším filmom. Hodnotenie bude vždy vysoko subjektívne a často závislé na momentálnej nálade a duševnom rozpoložení hodnotiteľa. V každom prípade som rád, že v knižnici mám predlohu od J. McCaina, pri čítaní ktorej si nebudem vybavovať ani jedného z hercov ktorejkoľvek z verzií. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Jedná sa o štvrtý film, v ktorom si Jack Nicholson zahral pod režisérskym dohľadom Boba Rafelsona. (sudruh sustruh)
  • Výkon Jacka Nicholsona (Frank Chambers) vo filme bol údajne čiastočne inšpirovaný skutočným vrahom Gary Gilmorom, ktorý bol za dve brutálne vraždy popravený v 70 rokoch. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama