Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh o pátrání po vrazích mladé studentky. Skupina mladíků z prostředí takzvané zlaté mládeže se bavila tím, že se zmocňovala dívek, aby je přiměla ke skupinovému sexu. Jednoho dne unesli z vysokoškolského klubu studentku 1. ročníku a znásilnili ji. Na rozdíl od jiných obětí ale tentokrát studentka nechtěla o svém ponížení mlčet, a proto musela být umlčena. O tom, kteří z únosců se stanou vrahy, rozhodne v její přítomnosti los. Nad ránem dívku odvezou k řece a utopí… Snímek režiséra a kameramana F. A. Brabce podle scénáře M. Zinnerové je vzdáleně inspirovaný skutečným zločinem. Uměleckými postupy obnažuje obludnou podobu egoismu, cynismus a bezcitnost při zacházení s lidskou bytostí, a usiluje o renesanci svědomí, soucitu a lidskosti. Film je doslova nabit hereckými hvězdami. Zaujme excelentní výkon J. Bartošky či M. Stropnického jako hlavního vyšetřujícího nebo obsazení hereckých rodin do rolí filmových rodičů a dětí (B. Polívka a A. Polívková, A. a D. Švehlíkovi). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (278)

k212 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, zajisté, který je však zpracován tak televizně až to bolí. Jakékoliv náznaky nějaké invenčnosti či "poetiky" jsou oním zpracováním degradovány na nutné zlo. Koncentrace českých herecký hvězd je až neuvěřitelná, ale tak nějak nevyužitá. Navíc ani scenář není nejsilnější v kramflecích a některé dialogy a situace mi přišly dost povědomé z jinčích příběhů (lehká klišoidní kašička, řekla bych). Nicméně i tak je Bolero koukatelný film, při kterém divák nejspíš skřípe zuby zlostí a to je vlastně dobře. 50%. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

In dubio pro reo ... Když jsem dříve četl podrobnosti o vyšetřování skutečného případu hromadného znásilnění a vraždy studentky Ľudmily Cervanové, mrazilo mě. Další mrazení vyvolávaly pochybnosti, zda se nestal komunistický justiční zločin. Na přímou Husákovu objednávku, kvůli odmítání otce zavražděné převzít státní vyznamenání, dokud někoho nezavřou (po 5 letech bezvýsledného vyšetřování, kdy nejprve půl roku strávili ve vazbě tři jiní nevinní studenti a dokonce rok ve vazbě další nevinný student!). Mrazilo mě nejen proto, že na sedmi odsouzených lidech byl možná spáchán justiční zločin, ale také že skuteční vrahové ( arabská stopa ?) by tím pádem zůstali nepotrestáni. Vím, že film byl jen volně inspirován tímto případem, nečekal jsem žádnou doslovnou rekonstrukci. Ale i jako obyčejná kriminálka a studie příčin asociálního chování zlaté mládeže mě Bolero zklamalo. Ne že by byl příběh nějak úplně špatně natočený nebo zahraný,( i když pár slabých až ochotnických momentů tam bylo) ale hlavně mě vůbec nedostal „na plátno“ , něco tomu chybělo. A ani jednou jedinkrát mě u něj nezamrazilo. Chvílemi jsem se dokonce i nudil (pronásledován výčitkami svědomí, co jsem to za necitu). Pro mě slabý průměr. Nevidím důvod ještě někdy shlédnout a ani nějak zvlášť doporučovat. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Veškeré problémy spojené s Bolerem spočívají v námětu. Tady se F.A.Brabec pustil na příliš tenký led. Zvolil kriminální případ, který dodnes zůstává nejasný a obestřen nevysvětltelnými záhadami a rozpory a patrně se ani už nikdy nedozvíme, jak to tenkrát v Bratislavě opravdu bylo. Náš Veřejný ochránce práv, Otakar Motejl byl v této kauze angažovaný a v jednom rozhovoru prohlásil, že to byl jeden z nejzvláštnějších případů jeho kariéry. F.A.Brabec přenesl děj do současné Prahy, počet údajných pachatelů snížil, ale podobnost je zkrátka evidentní a určitě bolavá pro všechny zúčastněné. Nechápu Martina Stropnického, který přijal roli vyšetřovatele, neboť jeden z mužů obviněných ze znásilnění prý byl jeho spolužákem na škole a z následků trestního stíhání prý u něj propukla duševní choroba. Je to zkrátka kontroverzní téma, kdyby byl námět smyšlený, vypadalo by vše jinak, protože hudba, výkon Barbory Seidlové, kamera jsou nepochybnými plusy tohoto snímku. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Pominu-li Obecnou školu, tak jsou Brabcovy filmy prostě protáhlý povídky se zajímavým obsahem podaný naprosto nezajímavým způsobem. Hrozně se to vleče, do toho jsou tam poměrně nesympatický herci (ačkoliv Polívková - nymfomanka tu ještě nebylo), a záběrů na sbor tančící Bolero je málo. Nicméně kromě Brabce to asi bavilo ještě Stropnickýho, kterej si bídu zopakoval o pár let později v nějaký kriminálce Krušný hory, Anděl, Smíchov a tak podobně.. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ef Ej Bí je jako Soderbergh, ten taky dokáže do svého filmu dostat hvězdné herce i na pár sekund trvající štěky - tím však nejspíš veškerá podobnost končí.. Kamera stoupá, zoomuje, rotuje, nasazuje filtry, klesá, krouží - hlavně aby jediný záběr nevypadal tuctově, nicméně obsah hodný TV inscenace, divný zvuk i samotná režie vykazují známky rozpačitosti. Z herců snesou přísnější měřítko snad jen ředitel festivalu, Stropnický a svým způsobem i mladý Kraus, jehož floutka bych preventivně liskal přes tlamu každé ráno před snídání. Zbytek jako by však nevěděl, co má hrát - ať už hvězdy mýdlových VKVéček či dvojice mladých vyšetřovatelů, co mi spíše připomínala párek turistů mířící na Okoř. Bolero bolelo, jako promarněná šance určitě.. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • V Praze se mj. natáčelo v areálu Výzkumného ústavu vodohospodářského na Císařském ostrově, v Průmyslovém paláci, v Nuslích, ve Vršovicích, na Břevnově, Novém městě a Vinohradech. Chatu Aksmana hledejte západně od nádrže Orlík (Bohostice, č. 82) a jeho rezidenci ve Vonoklasech u Prahy. (hippyman)
  • Skutečným případem, kterým je Bolero inspirováno, se podrobněji zabývá slovensko-český celovečerní dokument Kauza Cervanová (2013). (charles3)

Reklama

Reklama