Reklama

Reklama

VOD (1)

Christopher Reeve nejenže obléká plášť titulního hrdiny počtvrté, ale také pomáhá rozvinout třaskavé téma jaderného odzbrojování. Aby obchodníci s jadernými zbraněmi měli volnější ruce, vytvoří Lex Luthor (Gene Hackman) novou bytost, která bude výzvou Muže z oceli, radiací nabitého Nuclear Mana (Mark Pillow). Tito dva nepřátelé se střetnou ve výbušné akci, při které Superman zachrání Sochu svobody, zastaví sopečnou činnost Etny a znovu postaví zdemolovanou Velkou čínskou zeď. Užijte si zábavu! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

FIBO 

všechny recenze uživatele

Dost dobře si pamatuju dobu, kdy mi bylo nějakých pět let, neuměl jsem číst ani psát, ale uměl jsem vložit do videa VHS kazetu a viděl můj asi vůbec první film, o kterém jsem si udělal nějaký názor. Nedlouho na to jsem viděl díl druhý, který překvapivě měl pro mě stejnou hodnotu jako díl první. Třetí Superman byl zklamání, na který jsem čas od času koukal jenom z povinnosti, protože přeci jen do Superman ságy patřil. Od této doby uplynulo mnoho let, kdy po čase přišel do kin Superman Returns, který už byl v podstatě něco jiného, ale respektoval historii předchozích dílů. A teď, po tom všem, se mi dostal do ruky Superman 4. Upřímně jsem se bál absolutního zklamání, co jiného taky čekat od čtvrtého pokračování něčeho, čehož úspěšnost byla díl o dílu menší... Světe div se, já jsem si tuhle podívanou užíval. Asi dvacet let po tom, co jsem viděl první díl, naprosto bez jakéhokoli očekávání vidím v pořadí čtvrtý film a už od začátku ho uvažuju jako samostatný příběh, komiks, který Vás buď pobaví, nezaujme nebo si k němu uděláte jiný názor. Mně se to ale líbilo. Byly tam samozřejmě chyby a nelogičnosti, ale po celou dobu to zachovávalo pravidla tohoto světa a zároveň respektovalo předchozí díly. Pan Reeve zde ztvárňuje důstojnou roli, celý koncept byť se může jevit komiksově nebo jinak dětsky, mně bavil a svým způsobem z mého pohledu ztvárnil důstojný konec Reeveovy kariéry. Uvažuju Supermana jako příběh, komiks pro děti, který alespoň v tomto případě rozhodně není ostudou a dává důstojný konec nečemu, co jste v dětství obdivovali. Stejně jako kdykoli před tím, tak i tady, poslední scéna, resp. obraz ve scénáři se nese ve stylu "Superman saves the day", což ale rozhodně není důvod, proč tento film hodnotím jako lepší nadprůměr. Pokud se řadíte mezi lidi, kteří jste v dětství viděli první tři filmy, pak si pusťte i tenhle. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Jedna průměrná epizoda ze čtvrté řady seriálu o Supermanovi - takový pocit jsem měl při sledování čtvrtého filmu. Triky nejsou tak úplně špatné (až na "lety" proti kameře - to je příšernost), ale to by u filmu nesměl být uveden rok jeho natočení. Jo kdyby se jednalo o rok 1977, pak bych to odkýval, ale 4 roky před trikovou revolucí v T2, to ani náhodou. Pokud jste fanoušci a dokážete brát leccos s nadhledem, pak si "Cestu pro mír" dozajista užijete. Chvílemi jsem měl pocit, že jde snad o úmyslnou parodii (v tom případě dávám ****), ale brát to vážně, dal bych snad odpad! ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem tragédie! Tohle opravdu mohlo vzniknout pouze v Golan Globusu. Na filmu je vidět každý cent a to doslovně. Ale tentokráte je vidět každý cent, který se zde nepoužil. Triky jsou po 9 letech přímo otřesné. Jak je možné že film z roku 78 má mnohem lepší triky než z roku 87. Příběh by nemusel být zase tak debilní, navíc zde opět figuruje i Lex Luthor. Jenže těch logických kopanců je zde prostě příliš mnoho. Povedenou scénu jsem ve filmu zaznamenal pouze jednu a to když si Clark se Supermanem stále mění místa, když jdou k Lois na návštěvu. Celý film nejlépe dokumentuje scéna, kdy Superman při bitce na Měsíci raději opečovává americkou vlajku než aby zlikvidoval hloupého Nuclear Mana. Věděli jste že je možné ve vesmíru normálně dýchat? Rekapitulace jednotlivých dílů: I - 75%, II - 55%, III - 45%, IV - 10%. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Vrchol imbecility. Čtvrtý Superman by si měl dát patent na schopnost podávat tragické scény tragickým způsobem. Ať už se jedná o úvodní scénu (co taky od ní čekat, když v ní Superman mluví rusky), rande ve čtyřech, Supermanův proslov v OSN, či samotné ničení raket, divák má pocit, že sleduje hodně nepovedenou parodii filmu o nejslavnějším superhrdinovi. Ale to nejhorší si samozřejmě vychutnáme nakonec. Když Superman vyleze z Měsíce, kde byl na chvilku zahrabán, a zhluboka se rozdýchává (že by se nám opět ten týpek, který běžně lítá ve vakuu zase málem udusil?), tak si jen rvete vlasy, ale když uprostřed vesmíru ječí v záporákově náručí unášená blondýna v elegantním kostýmku, je vám jasné, že na konci s dechem je opravdu asi někdo jiný, a to právě filmový Superman s celou svou rozporuplnou filmovou sérií. [říjen 2006] ()

SkyCaptain 

všechny recenze uživatele

Já jsem se bavil dobře, podle mě se jedná (v rámci možností) o povedený návrat k duchu prvních dvou dílů. Po ultra-dementní trojce je to pozitivní skok v kvalitě. Film obsahuje spoustu úsměvných scén a Louis je sice starší, ale pořád jí to moc sluší. Celkově film velmi dobře odsýpá a potěší i návrat Gene Hackmana. Čtvrtý díl podle mě táhnou ke dnu jenom dvě věci - 1.) malý rozpočet a tudíž velmi nepovedené triky (létání na pozadí statických fotek atd...) a 2.) Neuvěřitelně trapný NuclearMan, kterého si mohli tvůrci opravdu ušetřit. Bez těchto dvou vad by to byl celkem bezproblémový Superman. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (28)

  • V plánu byl další film o Supermanovi režírovaný Albertem Pyunem. Tomu zabránil neúspěch Supermana 4, bankrot The Cannon films v roce 1994 a fatální nehoda Christophera Reevea v květnu 1995. (kenny.h)
  • Finanční problémy producenta Cannon films vedly ke snížení původního rozpočtu z 32 na 17 milionů amerických dolarů Některé scény bylo nutno natočit ve finančně dostupnějších anglických lokacích a speciální efekty vytvářely levnější izraelské štáby. Přes negativní diváckou i odbornou kritiku vydělal film okolo 20 milionů dolarů. (kenny.h)
  • Ve filmu nalezneme 336 chyb, což je druhý největší počet chyb ve filmu hned za filmem Apokalypsa z roku 1979 (TheSlezy)

Související novinky

Supergirl obsadila Lexe Luthora

Supergirl obsadila Lexe Luthora

17.11.2018

Supermanův nejslavnější záporák míří do seriálové Supergirl od CW. Ikonického Lexe Luthora v seriálu ztvární Jon Cryer, jehož bude asi většina diváků znát jako Alana ze seriálu Dva a půl chlapa.… (více)

Reklama

Reklama