Reklama

Reklama

Darryl Revok má nevídanou moc a neukojitelnou touhu po kontrole. Jako vůdce podzemní aliance vede válku s "normálními lidmi", aby ovládl svět pomocí telekineze, pasivně agresivní zbraně toho nejnebezpečnějšího a nejsmrtelnějšího druhu. Samozvaný "empatik" Cameron Vale je na pokraji šílenství a bojuje se silami, které určují jeho existenci. Vale je naverbován doktorem Paulem Ruthem a pověřen úkolem vypátrat Revoka dříve, než stihne napáchat další škody. Revok, který má neuvěřitelnou schopnost číst myšlenky a blokovat lidský nervový systém, se však rozhodne dokázat, že je mocným tvorem... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi moja prvá filmová nočná mora. Film sme na základke videli na VHS niekoľkokrát a všetci sme mali dosť. Videli sme aj pokračovania, ktoré už s Cronenbergom nemali nič spoločné, ale celkom sa nám páčili. Po dlhých rokoch som sa na neho chcel pozrieť ako na výtvor Davida Cronenberga a významný umelecký horor. Usúdil som, že je to významný umelecký horor, ale mal som pocit, že tých vybuchnutých hláv bolo vo filme viac. Veľmi originálny scenár (to je pri DC pravidlo) je doprevádzaný skľučujúcou atmosférou a nejakou tou myšlienkou na záver. Pre mňa asi vrchol jeho tvorby. ()

tibenskym 

všechny recenze uživatele

Príbeh filmu točiaci sa okolo (nie tak čisto) telepatických schopností má veľký potenciál, ale natočené to bolo dosť divne a tie hnusné zvuky tiahnúce sa celým filmom ani nehovorím :D. Vedel by som si predstaviť novodobý remake s lepšími efektmi, záživnejšou akciou a s hlbším zameraním sa na morálnu a sociálnu stránku problematiky čítania myšlienok. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Cronenberg je režisér, který mě zaujal už hodně dávno. Jeho naopak zajímá lidská psychika, mutace, nemoci, úchylky, sexuální excesy a to vše v co nejtemnější rovině. Scanneři-pátrači jsou telepaty, kteří dokážou pronikat do lidské mysli. Nic nového ve filmu ani v literatuře. Tihle však dokážou silou vůle zabíjet, čehož režisér mistrně využil k předvedení působivých efektů. Explodující hlava je jen jedním z nich, zato ve své době skutečně šokovala. Souboj dvou protikladných telepatů má za následek napínání kůže, praskání žil i škvíření masa. Možná se to nezdá, ale krvavé efekty jsou pro Cronenberga jen prostředkem, jak vyjádřit složitost lidského nitra a možnosti zmutovaného jedince. Scanners jsou v první řadě psychologickým dramatem o důsledcích pokusů a touze po moci. ()

Zayl 

všechny recenze uživatele

Scanners je přesně tím smutným případem, kdy může operovat s perfektním námětem, ale jakoby se sám sebe ptal, co si může a nemůže dovolit. Poměrně jasnou vizi má vtisknutá myšlenka, avšak klacky pod nohy si hází v podobně předlouhých dialogů. Samozřejmě je tu několik geniálních okamžiků a zajímavý závěr, ale z objektivního hodnocení mi nevzejde nic jiného, než že z velké části to byla dost nuda. Na můj vkus příliš přeceňovaný film se zvěstmi o vybuchujících hlavách, přičemž nedokázal ani z půlky využít svůj potenciál. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Explodující hlavy a někde v pozadí se potutelně usmívá jako šéf toho všeho úchylný David Cronenberg. O tom, že je to starý perverzák, jistě nemá smysl polemizovat. Stejně tak je dobře známé, že se drží od mainstreamu a s většími či menšími tvůrčími přestávkami o sobě dává vědět. Na počátku osmdesátých let dal o sobě vědět přece jen krotším kouskem ze své tvůrčí dílny. Příběh telepatů s explodujícími hlavami pojal invenčně, možná až lehce komorně a bez větší příměsi krve a hnusu. Dynamická jízda se tedy nekoná, ale originalitu si film udržel. Zkušená režie nedopustila, aby film překročil tenkou hranici od promyšleně propracovaného filmu k naivnímu pojetí. Cronenberg měl telepatické schopnosti svých hrdinů pevně v rukou a možná, kdyby přece jen přidal nějakou tu rozflákanou hlavu navíc, tak by byl výsledek výstižný a charakteristický pro svého autora ještě o něco víc. Takhle se žádná obvyklá kontroverze nekonala. 60% ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Cronenberg nazval Scanners jedným zo svojich najťažších filmov na výrobu: neboli na neho prostriedky, na film bolo nutné žiadať dotácie cez oficiálny fond, no v dobe začiatku natáčania táto žiadosť nebola ani podaná a dokonca nebol hotový ani scenár. (Arsenal83)
  • Scéna s explodující hlavou byla natočena s latexovou hlavou naplněnou psím žrádlem a králičímy játry, prostřelena zezadu brokovnicí. (PußyMagnet)
  • Počas scény s explodujúcou hlavou jej kúsky dopadli na kameru. Filmový štáb chcel zahrnúť túto scénu do konečného zostrihu filmu, pretože si mysleli, že to dodá filmu kúzlo. David Cronenberg ho však nechal vymazať. (Arsenal83)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

Scanners dostanou seriálovou verzi od HBO

23.09.2022

Přichází dobré zprávy pro fanoušky temných vizí legendárního režiséra Davida Cronenberga (Zločiny budoucnosti, Moucha), jeho raný hororový sci-fi snímek Scanners se totiž podle nejnovějších informací… (více)

Reklama

Reklama