Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina disponuje dobrosrdečnou naivitou Hloupého Honzy a čestným profilem Mirka Dušína, což představuje poněkud nepraktickou kombinaci ... v ne zrovna mírumilovných a zákonů dbalých končinách Divokého Západu. Obzvláště když opustí závětří rodného domu a vydá se po stopě brutálních vrahů svých rodičů. Nicméně osud zastoupený scénářem a režií je k němu milosrdný, neboť mu staví do cesty jen překážky zdolatelné a v pravý čas mu posílá do cesty rozličné dobrotivé bytosti - to aby mohl postupně získávat zkušenosti a osvojovat si vzorce chování nutné pro přežití. Vcelku logicky spolu s nabytými schopnostmi nastává i určitý zvrat v charakteru našeho hrdiny: Hloupý Honza i Mirek Dušín zůstávají někde daleko vzadu v prachu cesty - bez koně a bez kvéru (zdá se, že historie se opakuje, jen její ústřední postavy se mění) ... a nemají nejmenší šanci ho dostihnout. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Víte ... neberu mu jeho pomstu - stejně jako on uznávám ono biblické rčení "oko za oko a zub za zub", nicméně ... neměli by na ni doplácet nevinní. Ksakru ... co se finále týká: On je NEVAROVAL ... dokonce se o to ani NEPOKUSIL - a pokud mohu soudit, nepociťoval pražádné nutkání postavit se na jejich stranu. Jejich osud ho zkrátka nikterak netrápil, neboť průběh a výsledek závěrečné přestřelky vyhovoval jeho plánu. V mých očích klesl na úroveň těch, které pronásledoval ... a popravdě netuším, co vlastně chtěli autoři divákovi sdělit ... 2,5* ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Účel svätí prostriedky. To je krédo hlavného hrdinu filmu, ktorý sa rozhodne pomstiť smrť rodičov a môže tak urobiť len vtedy, ak zapadne do sveta na odvrátenej strane zákona. Niekoľkokrát musí prehodnotiť svoj morálny postoj, aby mohol dospieť k cieľu. Western so zatiaľ najlepším monológom mentora ku greenhornovi. Filmu však chýba režijné navodenie atmosféry a lepšie využitie postavy mentora. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si zase nabila dr... ústa! Koukám Steve McQueen navíc jeden ze 100 nejlepších westernů, říkám si dám tomu šanci. Ale popravdě to žádný velký zážitek nebyl. Steve McQueen hrál retarda navíc nadabovaný Ondrou Vetchým, děj ani figury neuchvátily. Na tomhle místě se snažím pochválit aspoň dobrou muziku a krásnou krajinu, jenže ... tak nějak ... Dvě a půl bych to viděla. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Tento film si nie tak úplne zaslúži tie 3* čo som mu dal. Príbeh je dobrý. Opisuje ako človeka zmení pomsta a tak ďalej a tak ďalej, lenže je to strašne dlhé a ubíjajúce a pozornosť sa dlho neudrží. McQueen bol na svoje pomery taký priemerný, čiže o nejakom vrcholnom hraní nemôže byť ani reč. Ale prečo tie 3*? Kvôli filmovej estetike. Nádherné lokácie a perfektné zábery aké mám na westernoch rád. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Opravdu chabý pokus o syrovou sondu do života naivního mládence, který za sebou na cestě pomsty nechává ležet kromě nepřátel také svou duši. Když už, tak to mělo být se vším všudy, tj. naivní měl být hrdina, nikoli film, podivné vykoupení v závěru mělo jít k čertu apod. A ovšem šestatřicetiletý Steve McQueen měl hrát tak leda toho prodavače střeliva, ne dětinského hošíka (předpokládám, že i u indiánů byli muži v jistém věku dospělí). ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Tento film inspiroval George Lucase při výběru jména pro Indiana Jonese (Harrison Ford) ve filmové sérii o Indianu Jonesovi. Jméno Indiana bylo inspirováno jeho psem. (J.A.K.)
  • Ve filmu je Nevadovi (Steve McQueen) 16 let, zatímco jeho představiteli McQueenovi bylo během filmování už 35 let. (J.A.K.)

Reklama

Reklama