Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký filmový horor, ve kterém se hrozbou nevinných lidí stává velké hejno nechvalně proslulých dravých rybek, kterým se podaří utéci z experimentálního vědeckého ústavu, financovaného americkou armádou. Jejich cesta vede přímo do blízkého jezera, které je vyhledávanou turistickou atrakcí a jehož břehy jsou v letních měsících obleženy lidmi, kteří se sem sjíždějí z celého širokého okolí, aby se tu opalovali nebo si zaplavali. V okamžiku, kdy se k jezeru blíží smrtelné nebezpečí v podobě hladových rybiček, přijíždí k jezeru také autobus plný malých školáků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Poctivé béčko, v minulosti servírované Novou v jejích lepších časech. Dávno tomu. Sice se nebere vůbec vážně, ale má i několik opravdu povedených hororových scén, z nichž mi nejvíc utkvěla v paměti ta, kde piraně pilně "rozebírají" vor s hlavními hrdiny na palubě. Sympatické je, že Dantemu není zatěžko předhodit rybkám i pár děcek. Scénář už tak sympatický není, poněvadž se skoro všechny postavy chovají jako idioti. Příklad: rybičky vlastně vypustí na svobodu právě ústřední dvojice; vědec se z voru hrdinně vrhá do vody, aby zachránil dítě, toho času celkem bezpečně plovoucí na převrácené loďce; na břehu sedící stařík si nechá zaživa ohlodat nohy, aniž by ho napadlo je z vody vytáhnout, atd. Film si ale až do konce drží svižné tempo, za svou pokleslost se vůbec nestydí a bere ji s nadhledem. A právě tohle ve dvojce chybí, proto už dokáže pobavit jen svou blbostí. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Joe Dante je dobrý režisér. Mám rád jeho filmy. Určite všetci poznáte jeho dva snímky o malých, divokých potvorách "Gremlins" a "Gremlins 2". Ešte pred nimi natočil aj prvý, pôvodný werewolf horror "Kvílenie vlkodlakov" (The Howling), ktorý sa neskôr dočkal mnohých pokračovaní. V roku 1979 zrežíroval kultový snímok "Rock´n´Roll High School", ktorým potešil všetkých fanúšikov legendárnej, americkej punk rockovej hudobnej skupiny Ramones, vrátane mňa. No a ďalším jeho filmovým klenotom je aj natural horror "Piraňa" (Piranha) z roku 1978. Som náruživým priaznivcom animal horrorov a tento Danteho titul považujem za časom overenú klasiku tohto špecifického horrorového subžánru. *** ()

Reklama

xargos 

všechny recenze uživatele

Tahle béčková záležitost mě v mládí minula, takže bez problémů lezu do vody, aniž bych čekal útok žravých rybiček. Doporučuji dívat se na tento film optikou doby, ve které vznikal, a nikoliv dle současných měřítek. Když se zamyslím na označením Komedie/Horor, musím uznat, že ten, kdo tento film takto označil, měl vlastně pravdu. Některé situace jsou hororové a jiné opravdu k smíchu. Pobavil mě skautský vedoucí, který strhává ze stromu svou fotku, prostřílenou šipy, a rozhlíží se, aby ho u toho nikdo neviděl:) ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Ryba se má chovat slušně. Poslušně naskočit na háček, v kuchyni sama odkládat šupiny a kostí mít jako ústřice. Taky by se měly ryby víc koupat, pač dost často smrdí. Tyhle domutovaný potvůrky porušily všechny pravidla slušného chování i stolování. Snad kromě jednoho, že neřvaly. Tak se mi nedivte, že jediné co z nich jím, jsou jejich prsty. Stejně je moc nepotřebujou, když mají ploutve. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Spolu s Aligátorem (1980) patří Pirani k těm nejproslulejším animal hororům, mě by ovšem po pravdě zajímalo, proč tomu tak je. Zřejmě v té době tomuto druhu podívané chyběla buď jakákoliv konkurence, a nebo jsem možná vzhledem k době vzniku na ten film až příliš přísný, každopádně faktem je, že mě tu na této podívané daleko víc věcí iritovalo než bavilo, a s tím nemá přeci rok vzniku nic společného. Co mě tedy naštvalo ale asi nejvíc, ta to byla podstata celého filmu, a to samotní pirani, respektive jejich útoky, které jsou zpracovány především tak, aby se zakryl minimální rozpočet, takže se jedná jen o jeden velký, nepřehledný chaos, jehož podstatou je směšný hemživý zvuk, a pár trhaných rychlozáběrů na gumovou rybičku se zoubkama. To ať se na mě nikdo nezlobí, ale to je i na rok 1978 trapné a nedůstojné. Zápletka pak též není žádná hitparáda, kdy jí tedy nemohu rozhodně upřít vážně solidní spád, ale též je těžké ignorovat, že ústřední dvojice postav jsou tupci, co to všechno naivně způsobí a pak si hrají na hrdiny, no a ostatní figurky zas působí tak hloupě a nenápaditě, že to též k jakékoliv přesvědčivosti zrovna dvakrát nepomůže. Atmosféra jinak ale docela funguje, stejně tak i pár napínavých momentů, díky čemuž nelze označit tvůrce za úplné břídily, a kdyby měli k dispozici nějaký mnohem lepší rozpočet, tak by to nemuselo být vůbec špatné, nicméně na kdyby se nehraje a tak tyto Piraně nemohu označit jinak, než jako triviální laciné béčko, co mě osobně bohužel příliš neoslovilo. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (21)

  • Pirane boli v skutočnosti gumové rybičky na paličke. (beso74)
  • Film bol zakázaný vo Fínsku. (Paldiny)

Související novinky

Zemřel herec Dick Miller

Zemřel herec Dick Miller

31.01.2019

Ve věku 90 let zemřel v kalifornském Toluca Lake herec Dick Miller. Smutnou zprávu předal médiím rodinný mluvčí. Rodák z Bronxu má od svého debutu v roce 1955 ve snímku Apache Woman na svém kontě… (více)

Jděte s těmi remaky do háje!

Jděte s těmi remaky do háje!

08.04.2007

...chce se člověku zařvat, když na něj webové filmové zpravodajství prakticky denně chrlí zvěsti o dalších a dalších předělávkách klasických kusů. Člověk by čekal, že ten otravný trend bude slábnout,… (více)

Piraňa má zase hlad

Piraňa má zase hlad

29.10.2005

V dubnu příštího roku by se měl začít natáčet remake slavného hororu Piraňa z roku 1978. Příběh o malých rybičkách s velkými zuby, které uprchly z výzkumného armádního střediska přímo do blízkého… (více)

Reklama

Reklama