Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

mil@n.fanatik 

všechny recenze uživatele

Další film o šikaně ve škole. Leč v dnešní době a světě, bohužel naprosto běžná věc. Tento film zachycuje, jak je šikanován jeden žák, trpící zvláštní nemocí, podobnou autismu. Doktoři, mamka a spolužácí ho nazývají jiným. Tento snímek stojí za zhlédnutí a zamyšlení se pro lidi, co podobné svinstvo běžné na slabších a bezmocných, dělají.. Hodnocení - 75% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ben je namakanej rytir, kterej zachranuje sexy bojovnici, nema problem rozsekat jakyhokoliv nepritele a vsichni ho respektujou. Bohuzel jen ve hre, ve skutecnosti to je autistickej retard, kteryho zakonite ve skole sikanujou a je za loosera. Jeho to sice rozciluje, ma z toho zachvaty, ale nikdy se nezmuze ani na slovo a tak si radsi predstavuje, ze je celej jeho zivot hra. A to doslova, hrany zabery se tu michaj ze zabery z hry, ktery ale pritom tem z reality odpovidaj. A to cely prekvapive pusobi jako hodne sugestivni, syrovy a drsny drama o sikane a jejich nasledcich. Film si celou dobu udrzuje paradni tempo, je napinavej, diky tomu prolnuti s hrou ma skvelou atmosferu, Timmermans hraje naprosto skvele, jeho vecne mlcici pohublej autista je naprosto skvelej a vzhledove vypada jak bracha Maguirea. No a pak se tvurci vytasi s paradne promyslenym, sice ne uplne stoprocentne prekvapivym, ale hodne silnym zaverem. Pro me prijemny prekvapeni a perfektni drama za jasnejch 5*. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

S Klass a Ondskan bych to moc nespojoval, protože tady jde podle mě trochu o něco jinýho. Ne tolik o šikanu, jako spíš o nalezení nějaký rovnováhy v Benově životě. Nalezení toho, co smysl má a co nemá, aby moh žít a ne přežívat každej den v tom pekle. Škoda první poloviny, ta byla trochu slabší. Jinak silnej film, hlavně díky hlavní roli Grega Timmermanse. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

To zpracování mi moc nesedlo - pořád tam někdo pronáší něco do kamery (kupř. hned v úvodu Benova matka prohlásí, že "Nejdřív musí vždy někdo zemřít, aby se začalo něco dít", což v člověku samozřejmě hned vyvolá (mylnou) domněnku, že ten film skončí tak, že Ben v závěru svoje trýznitele pravděpodobně vystřílí - skutečný závěr mě v tomto ohledu docela překvapil), a do toho je děj neustále prostříháván záběry z počítačové hry nebo Benova dětství, což na mě působilo poněkud otravně, resp. ne moc filmařsky invenčně (navíc nemám rád filmy, jejichž název se nezmohl na nic lepšího, než na jméno titulní postavy, podobně jako nemám rád filmy "inspirované skutečnými událostmi" - když ten film doběhne, člověk nějak neví, co tam mohlo být skutečnou událostí...). Postava Bena mi navíc nebyla moc sympatická (vadilo mi také, že ho hrál výrazně starší herec), což se v kombinaci s těžkými tématy šikany a autismu podepsalo na tom, že mě ten film příliš neoslovil, a pravděpodobně ho brzy zapomenu. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Nedá se říct, že by to byl špatný film, ale moc špatně se na něj kouká. Špatně se kouká na příliš protahované záběry šikany, špatně se kouká na ultraslabošství hlavního hrdiny. Špatně se kouká na nelogiku a nereálnost chování mnohých postav, a úplně nejhůř se kouká na překombinovanou poslední třetinu filmu. Má to sice nálepku "podle skutečné události", mám ale takový lehký pocit, že autorská invence zašla tak daleko, že se původní protagonisté asi těžko poznají, no a verdikt holt... špatně se na to dívá. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)
  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)
  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)

Reklama

Reklama