Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

Fr 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že značná část obětí se připisuje jakémusi osamělému mstitelovi?.... Agresivní výrostci, úmrtí manželky a smrt přítele. To vše přinutí vysloužilého mariňáka M.Caina vyrazit do akce. Ale trvá mu to. Zbytečně natáhnutej úvod, vykonstruovaná hra na city (nebo na co), aby jsme pochopili, že policie je bezbranná. Ubíhající čas nijak nepomáhá rozvoji osobnosti Harryho, od kterého stejně čekám jen pomstu. Nemůže se rovnat s Waltem Kovalskim. Zato gang parchantů by lehce uspěl třeba v komparsu na další díl Death Wish. S přibývajícím časem už policie není jen bezbranná, ale totálně na hovno a její přítomnost vede k nenávisti demokracie. Ještě že je tu Harry Brown. Uteče z nemocnice, všechny zabije a zbytek zachrání. Tento film může skvěle konkurovat v agresivitě (již zmíněnému) ,,Přání smrti“, v ubližování důchodcům třeba filmu ,,Red“, ale v ničem, (V NIČEM !!!) Gran Torinu!!!! Je to jen další film na téma násilí ve společnosti a mstících se penzistů. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o skvělé dílo, ale přesto se tu najde několik scén, za které by se nemusel stydět žádný režisér (doupě velmi podobné Trainspottingu apod.). Avšak tuto laťku si nedrží po celou dobu filmu. Spíš taková amplituda. Harry Brown má tu smůlu, že podobné téma už tu bylo tento rok (pokud teda počítám českou premiéru) v rámci filmu Gran Torino, který je pro mě vrcholem a Harry Brown mu nesahá ani po kolena. Mnoho lidí bude nadšena tou nadmírou zbytečného násilí, po které ta dnešní zkažená mládež touží. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čistá žánrová prácička. Vynikajúca réžia so zmyslom pre atmosféru (Daniela Barbera do roka zlanári Hollywood, dajte na mňa), kvalitné herecké výkony, mimoriadne intenzívne násilné scény. Celú show však kazí scenár, ktorý je poskladaný z klišé, ošúchaných dialógov a ku koncu sa vytasí aj s niekoľkými duchmi v mašíne (jeho jediným výraznejším prínosom je fakt, že policajti tu nie sú vykreslení ako celkom neschopní kreténi). Kvôli tomu Harry Brown rozhodne nemá na Gran Torino, ba ani na Up (keď už sme pri tých tohtoročných dôchodcovských dobrodružstvách), Cainea však ikonizuje efektívne. 7/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tesil jsem se na nejaky britsky Gran Torino, ale to pekny hovno, sice tu mame gangy a nasranyho duchodce, ale tim veskera podobnost konci. Caine se proste msti a tak zabiji cleny gangu, jenze i kdyz okolo sebe mava bouchackou a tvari se nasrane, stejne furt vypada jako rozklepanej dedek, kterej ma problem ujit pet metru, aby se nezadejchal a proste sem mu to zabijeni moc neveril. Ale je fakt, ze gangy jsou zobrazeny hodne slusne, banda desnejch zmrdu, vsichni se jich boji, vsude spina a hnus. A zabijeni je udelany docela realisticky a krvave. Skoda, ze ve filmu o nic jinyho nejde, takle to dava v ramci zanru slusnej thriller, ale chybi tady proste neco navic, takze to vic nez lepsi 3* nebudou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Některé komentáře srovnávají film s mnohem známěnějším Eastwoodovým Gran Torinem. Postavy obou důchodců, kteří se rozhodli postavit bezpráví a zastavit řádění zločineckého gangu, k tomu poněkud svádí, osobně ale považuju tématickou zpřízněnost obou snímků za zavádějící. Britský snímek rozvíjí tradici příběhů o osamělém mstiteli, který vezme spravedlnost do svých rukou a čistí ulice velkoměsta od zločinu. Tohohle námětu, kdysi tak populárního ve westernovém žánru, se nově chopil Michael Winner, když natočil Přání smrti. Tenhle kousek se v neklidných 70. letech, kdy zločinnost v New Yorku vymkla v řadě čtvrtí jakékoliv kontrole, stal ve Spojených státech mimořádně populární a vedl hned k několika pokračováním. Dýchavičný Harry, který si po vraždě svého přítele rozpomene na léta strávená ve vojenském námořnictvu Jejího Veličenstva, má i přes pokročilý věk dost přesnou mušku na to, aby povážlivě zredukoval počet členů gangu mladistvých, který kontroluje rozsáhlé sídliště na předměstí. Harryho Browna považuju v rámci této kategorie filmů za nejlepší kousek, a to nejen díky hereckému výkonu slavného filmového veterána Michaela Caina v hlavní roli. Kvalitní je i scénář, který dobře pracuje s emocemi a pečlivě dávkuje napětí. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Michaela Cainea k filmu už od počiatku výrazne priťahovala podobnosť medzi sebou samým a hlavným hrdinom. Obaja boli vojnovými veteránmi (Brown ako člen námornej pechoty slúžil v Severnom Írsku, Caine zase bojoval v Kórejskej vojne). Navyše Caine kedysi tiež žil v štvrti, v ktorej vo filme žije Brown. (SarumanKo)
  • Dýka, kterou ve filmu používal Harry Brown (Michael Caine), je Fairbairn-Sykes britských Commandos. (kwaicheng)
  • Noela Winterse si zahrál britský rapper a skladatel Ben Drew, známý pod pseudonymem Plan B. Často spolupracuje s duem Chase & Status, se kterým se podílel i na soundtracku k tomuto filmu. (bradl3y)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama