Reklama

Reklama

The Last Voyage of the Demeter

  • Velká Británie The Last Voyage of the Demeter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Již několikátá variace Stokerova "Drákuly", tentokrát zaměřená na onen neprobádaný úsek cesty přes moře do Anglie. Děj se odehrává na palubě obchodní lodi Demeter během její plavby z Transylvánie do Anglie a sleduje osud nešťastné posádky této lodi, která převážela rakev hraběte Drákuly. (akisha)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (152)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Vizuálně opojná, avšak v jiných ohledech zoufale nudná záležitost, jejíž děravý a podivný scénář je mnohem děsivější než nehezky digitální Drákula. Přičtěte si k tomu ještě extrémně neúměrnou stopáž a dostanete podprůměrnou jednohubku s nulovým napětím, jejíž ambice opravdu dalece přesahují schopnosti tvůrců. Škoda. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Popravdě, od The Last Voyage of Demeter jsem čekal asi víc, a to přestože k tomu filmu nemám prakticky žádné zásadní výtky, ale té podívané jednoduše chybí cokoliv, co by jí povýšilo do té pomyslné vyšší ligy. Co jí tedy nelze určitě upřít, tak je její technická stránka, kdy jak vizuál, tak efekty patří určitě k tomu nejpovedenějšímu, co Demeter nabízí, tvůrcům se tu též velmi přesvědčivě podařila navodit i dobová, potemnělá atmosféra, a i život na lodi je tu zpracován také velmi povedeně. K pozitivům pak lze přiřadit i jednotlivé postavy, námořníky, kteří i díky svým hereckým představitelům lze označit za výrazné a fajn je i Drákulovo krvavější řádění, které tedy nenabízí žádný gore festival, ale naštěstí se zároveň nejedná ani o nějakou vyměklou srandičku pro děcka. Co mě ovšem naopak nepotěšilo, byla rozhodně zápletka, které chybí jednak spád a jednak její celkový obsah nepatří zrovna k těm nejnápaditějším, což je škoda o to víc, že ona ústřední myšlenka toho filmu není vůbec marná, ale tvůrci jí prostě nedokázali jakkoliv výrazněji využít. Neoslovilo mě ale ani zpracování samotného Drákuly, který tu je zpodobněn jako jakási zvířecí potvora, která měla k čemukoliv lidskému sakra daleko, a to se zkrátka k této postavě podle mě nehodí. Akční závěr je pak takový kostrbatější a nepřesvědčivý, takže já musím jen zopakovat, že mé pocity z The Last Voyage of Demeter jsou rozporuplné, zklamaný nejsem, nadšený ale už vůbec ne, takže fakt průměrný zážitek. ()

Reklama

Sludger 

všechny recenze uživatele

Nórsky autor sa rozhodol zmapovať časť knihy o Draculovi, ktorá zatiaľ nemala na filmovom plátne priestor – plavbu lode Demeter z Rumunska do Londýna. Síce si André vybral zaujímavú tému, no tá sa mu stala klietkou. Od začiatku sme vedeli o čom príbeh bude, ako film musí skončiť a kto je za všetkým. Karty musel staviť na postavy, monštrum a atmosféru. Atmosféra mu nadmieru vyšla! Osamelá loď na mori v noci počas búrok a s hmlou. Tam sa nedalo nič pokaziť. Väčšina scén funguje skvelo. Dizajn grófa Draculu mal bližšie k príšere ako k človeku. Pripomenul obrovského, krvilačného netopiera. Jednoducho dal najznámejšiemu upírovi hororovú tvár a ja som spokojný. Vyzeral temne a zlovestne. Dokonca musím pochváliť, že nebral ohľad na deti a ženy. Neostali voči nemu imúnne. Škoda ale, že nám monštrum neukázal v drsnejšom poňatí. Mal k tomu viackrát nakročené, no vždy sa stiahol. Po remeselnej stránke bolo všetko zvládnuté na jednotku. Herecky vymakané, prostredie lode vyzeralo autenticky. Postavy mali rozlíšiteľné charaktery a niektoré aj dosť výrazné na zapamätanie. Na konci si režisér sám podkopol nohy. Trochu prekrútil (doplnil?) udalosti a zanechal priestor na pokračovanie. Ale načo? Však príbeh ďalej predsa poznáme. Vôbec som nepochopil tento ťah. Draculova plavba loďou je na jednu stranu remeselne skvelo zvládnutá, so super atmosférou, postavami a strašidelným Draculom, no na druhú stranu jej chýba hororová brutalita a celkový dojem kazí spackaný záver. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Pokud si dobře vzpomínám námět k Demeteru se bez většího zájmu potuloval Hollywoodem už nějaký ten pátek. Právem. Protože nikoho soudného nejen že nenapadlo takovou blbost zfilmovat, hlavně nikoho při smyslech nenapadlo takou blbost financovat ! Pár stránková zmínka o Drákulových námořních piškuntáliích sotva vystačí na dvou hodinovou akční jízdu. Ale vida, dekáda se s dekádou sešla a v tom zmaru přišla řada i na Demetera. A jedno, že scénář je z kategorie těch krutě podprůměrných. Pár příkladů: 1) třetina posádky pod drnem a zbytek až pak napadne prohledat loď 2) přeživší lodníci objeví černého pasažera, který jim poměrně barvitě vysvetlí co je čeká a kdo za to může (a hlavně kam se na noc ukládá) opět prohledají loď a stejně nikoho nenajdou. Ta loď obrovská není a holka, která je oním černým pasažérem poměrně explicitně řekne KAM se náš noční jedlík před úsvitem ukládá. Bída s nouzí, atmosféru aby jeden pohledal. To ujišťování režiséra jak se nechal inspirovat vetřelcem takhle vyznívá jako prázdné tlachání. Škoda, jak s trolama tak s Jane Doe byla větší zábava :) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Sera Davose budu stanovat navždy, ale v případě Poslední cesty Demeter se mé srdce nepohlo. Tvůrci nepřišli s ničím, co by překročilo jednu či dvě věty, kterými se dá příběh/celý projekt popsat. Film si nenechal/nevymyslel žádné tajemství, kterým by diváka překvapil, a samotné provedení není na takové úrovni, aby existenci filmu ospravedlnilo. Proč to nefunguje jako malý atmosférický horůrek podle mě tkví zejména ve slabém soundtracku a špatném přidělování času jednotlivým záběrům a událostem. Nikdy nepřijde žádný zvrat. Na důležitých záběrech (poslední oheň na moři například) oko kamery setrvá jen chvíli a moment tak nemá šanci se stát opravdu působivým a srdceryvným, zato nic neříkajících záběrů tmy je tam subjektivně tak půlka stopáže. Škoda. Očekávání jsem sice neměla velká, ale i tak je film bohužel nedokázal naplnit. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (17)

  • V roce 2023 byl v kinech uveden i jiný film, v němž vystupuje postava Drákuly, a to komediálně pojatý Renfield, o jehož distribuci se postaralo studio Universal, které uvedlo i tento snímek. Za zmínku stojí i fakt, že oba projekty v kinech propadly. (fiLLthe3DD)
  • Režisér Guillermo del Toro o filme: "Posledná plavba Demeter sa mi tak veľmi páčila: Bola nádherná, okázalá a divoká!" (Arsenal83)

Související novinky

Plavba s Drákulou našla režiséra

Plavba s Drákulou našla režiséra

02.10.2019

Po takřka dvou dekádách příprav to vypadá, že se Drákula konečně vyplaví směr Londýn. Hororový snímek The Last Voyage of Demeter totiž nejspíš našel režiséra. Tím by měl být André Øvredal (Noční můry… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall a smrtící náklad z Transylvánie

Neil Marshall a smrtící náklad z Transylvánie

14.05.2012

U filmu The Last Voyage of the Demeter je situace taková, že v jeho realizaci uvěříme až u závěrečných titulků hotového filmu v kině. Bragi Schut (Hon na čarodějnice) napsal scénář už před deseti… (více)

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

Reklama

Reklama