Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 7
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 7

Recenze (2 421)

Rogue 

všechny recenze uživatele

Čisté pokračování, které k řemeslné dokonalosti nabízí sympatické hrdiny nové generace (britský přízvuk je hot!). Krom dětinského nadšení ze šlapající akce zažívám i lehké rozčarování nad závěrečným kroužením nad kopcem a především záporákem, který patrně došel z castingu Harryho Pottera. However - nic se nezměnilo, ale tenhle film už jsme všichni viděli. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Je to doják. Hlavně díky starým známým, kteří se vracejí s velkou chutí, ale nezklamává ani nová generace. Boyega hláškuje jako o život, Driver budí respekt, Isaac je už po dvou scénách totální borec… no a Daisy Ridley si jasně urvala titul „herecký objev roku“. Star Wars tak zůstávají ságou o postavách, jimž ohromně fandíte, a díky Abramsovi jsou navíc i brilantně dynamickým blockbusterem, u kterého se nejde nudit. Paradoxně je to ale i jejich jediná velká slabina, těch 132 minut totiž uběhne hrozně rychle a třeba vykreslování posledních tří dekád zabere tolik času, že se nestihne pořádně řešit ústřední konflikt s „novou Hvězdou smrti“. Epizoda VII tak v tomhle směru zůstává těžkou kopírkou čtyřky. Veškeré planetární šarády se tu ale bohužel dějí dost mimochodem, pročež mívají komorní scény výrazně navrch. Na jednu stranu je dobře, že se na postavy hledělo víc než na spektákl. Na druhou stranu tu ale zkrátka není ideální balanc, který by z nových Star Wars udělal geniální popcornový zážitek. „Jen“ se famózně otevřela nová trilogie. Což ale k fandovské spokojenosti samozřejmě stačí! (9/10) ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Bože!!! Dve hodiny som sa šťastne usmieval. Teda - okrem okamihov, keď som sa hlasno smial, hlasno rumázgal alebo si obhrýzal nechty od napätia. Viem, že je to nostalgia. Viem, že film je v podstate remake ep IV, že zloduchovia sú trochu srandovní, že sa to miestami pohybuje na hrane paródie... Ale to nič nemení na absolútnom fanboyovskom nadšení z konečne kvalitného návratu do preďalekej Galaxie. Všetko je hmatateľné, herci sú super a réžia dravá. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Předem disclaimer pro fanoušky - komu se film líbil, budiž mu to přáno. Smůlu mám já. Hvězdné války pro mě nikdy nic neznamenaly a nijaký zážitek si pro mě přichystala i Síla se probouzí. Děj je naprosto předvídatelný, nepostřehl jsem známky ničeho originálního či zajímavého. Variování motivů předchzích epizod můž být zábavné pro fanoušky, ale samo o sobě to nic neznamená. Dialogy sestávají z prázdných nostalgických frází, postavy k sobě pociťují nevysvětlitelně hluboké pouto, ačkoli děj se mohl odehrát na ploše, kolika, maximálně pár dní? Tento aspekt nabývá občas až parodických rozměrů, jako když například Kylo Ren odhaluje, že Han solo je pro Rey "jako otec, kterého nikdy neměla" (ačkoli to z filmu působí, jako když se znají stěží pár hodin), nebo když se Finn s Poem znovusetkají a padnou si do náruče jako, jako kdyby spolu prožili minimálně vietnamskou válku, ale ve skutečnosti mají za sebou jen poloúspěšný únik z lodi, který mohl zabrat zhruba půl hodiny. Fakt to občas působí, jako kdyby to psal úplný debil, nebo někdo, kdo má za debily diváky. A tahle rakovina science fiction teď bude několik let zabírat plátna kin a bude s ní ztrácet čas velká část mladých nadějných režisérů, kteří by se místo toho mohli věnovat něčemu smysluplnějšímu. Super :-/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

S láskou natočené to, co už tu jednou bylo. Ducha staré trilogie se povedlo dokonale oživit. V soubojích na světelné meče ubyla saltíčka a vymakaná choreografie, vypadají naprosto běžně. Zároveň se probudila všeobjímající síla a nastal ten starý známý mystický feeling, kdy jsme ještě neznali midichloriany. Noví herci jsou perfektní. Rey je naprosto skvělá i skvěle zahraná postava. Dokonce i ta ubrečená močka Kylo Ren je dobrý záporák. Hodně špatný, ale fakt HOODNĚ špatný byl ten jeho mistr. Vypadal jak Voldemort a vůbec z něj nešel respekt. Vskutku žalostná náhrada za Palpatina. Jinak je to ale fakt dobrý. Těším se na další díly. Jsem zvědavý, co předvede Luke, jestli První Řád tentokrát postaví místo smrtící koule třeba krychli, ale už jsem z toho prostě úplně necítil takovou tu vyhoněnost, jako dříve. Asi je to tím, že jsem už starší, nebo možná tím, že je to prostě to samý. Mám chuť to vidět znova a snad to ve mně ještě dozraje. ()

Galerie (685)

Zajímavosti (161)

  • K tomu, ako funguje droid BB-8, sa tvorcovia oficiálne nevyjadrili. Avšak jeho najdôležitejšou súčasťou bude zrejme sústava kolies umiestnená vo vnútri gule, ktorá vytvára pohyb. Hlava droida je s telom prepojená magnetmi. Odpudivé magnety pravdepodobne zabezpečujú vytvorenie medzery medzi hlavou a telom, zatiaľ čo príťažlivé magnety zabezpečujú spojenie medzi hlavou a telom a zabraňujú odpadnutiu hlavy. To znamená, že hlava a telo robota nie sú ovládané jednotlivo. To potvrdzuje aj jeden z patentov štúdia Disney spolu s partnerom Sphero a aj prehlásenie jedného z vedcov spoločnosti Sphero, ktorý uvádza, že hlava nie je ovládaná zvlášť. (Kub_ees)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama