Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příznivcům české detektivky netřeba jméno Hana Prošková představovat. Na její detektivky se, během 70. a 80. XX. století, stály fronty. Pamětníci jistě znají barrandovský film Měsíc s dýmkou, který vznikl podle jedné z jejich knih v roce 1966 v režii Zdeňka Kubečky. Česká televize natočila naposledy její detektivku v roce 1989 v režii Dušana Kleina. Šlo o titul Zrcadlo nenávisti. Bylo by škoda nechat tyto kvalitní české detektivky nepovšimnuty. V televizním filmu Lucie Bělohradské, podle scénáře Jany Knitlové, se na scénu znovu vrací kriminalista Vašátko a jeho přítel, malíř Horác, aby během svého rekreačního pobytu na rybách, jen tak mimochodem, vypátrali vraha mladé stopařky. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Přesně kvůli takovýmto příběhům jsem před lety úplně přestal číst detektivky. Někdo u nich ale vydržel a ještě mu přijde jako dobrý nápad je zfilmovat. Herci se snaží, režisérka maskuje stěží dostatečný rozpočet a na výsledek se dá zapomenout ještě než skončí závěrečné titulky. Prostě klasický nedělní večer na ČT1. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Lorenzo Lamas jezdí na motorce světem a chytá psance, Viktor Preiss jezdí na motorce k vodě a chytá ryby. A jako bokovku řeší zapeklitý případ vraždy mladé stopařky kvůli nesympatickému násilnickému výtržníkovi v podezření. Dílčí role byly obstojné a podařilo se vytlačit i nezáživnou televizní kameru nečím o trochu lepším, ale po stránce scénáře to je rozšlapanej kydanec. Být to o poloviční stopáži s polovinou postav, byl by to průměrný díl nějakého detektivního seriálu, ale roztahanost těch 78 minut a nevybroušenost příběhu skoro bez gradace odsouvá tenhle nevýrazný případ na slepou kolej. Od začátku tam nebylo celkem nic, co by mě chytlo, krom motorkáře Vašátka, kterého scénář chtěl předělat na trapnýho mlaďocha dokonce s kšiltem dozadu, ale tvůrci Preisse podcenili a on se nedal a uhrál to. Dalších asi 30 minut bylo zmatené vyšetřování, kdy jsem se jako divák moc neorientoval, scénář mi totiž nevystavěl žádné záchytné body provázející mne vývojem. Drama odhalující vraha na konci skoro i ušlo, kdyby... Těch kdyby však bylo více než zdrávo a já to musím hodnotit podprůměrně. ()

Reklama

maniacxl 

všechny recenze uživatele

Tentokrát velmi slabý"nedělní večer s ČT".Detektivka tak detektivní,až se naprosto deaktivovala do ztracena.Spousta zbytečných postav,které měli asi zmáct diváka,ale zmátli tak akorát sami sebe.Dolanský,kvůli kterýmu jsem se na to díval byl na obrazovce snad 8 minut,ač byl defacto "hlavní"aktér a kostra děje.No a proč Matásek?vždyť vlastně proč ne.....30%. ()

otík 

všechny recenze uživatele

První díl ze série Případ pro ... . Je to sice těžce televizní detektivka, ale především Preiss s Matáskem v civilních rolích potěší. Příběh a pátrání nejsou vyloženě špatné, pohledy kamery občas velmi dobré, hudba ucházející. Škoda, že Preiss ke konci vypadne z obrazu, ale i Matásek to vše nakonec dobře dotáhne. Jsem zvědav na další díl. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Na detektivky příliš často nekoukám, nicméně tuto jsem z filmotéky vybral šťastně. Sice je vidět, že pánové na rybách nemají zkušenosti, ale srdce mi vždy pookřeje při záběrech od vody. Nicméně, o rybaření film nebyl a detektivní příběh mě od počátku zaujal. Děj je poněkud překombinovaný, ovšem scénář je jako celek chytrý, vtipný a zajímavý. Vyšetřování v poměrně poklidné atmosféře přináší mnoho zajímavých momentů, film mě pobavil. Navíc herecké obsazení je na televizní tvorbu více než uspokojivé, a to kupodivu i drobných rolích. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Při rozpravě v hospodě ke konci filmu se šamgast ptá Horáce (David Matásek), jestli zná detektivky Hany Proškové. Jedná se o autorku knižní předlohy Případu pro rybáře. (troufalka)
  • Natáčení probíhalo v Českých Budějovicích, Strakonicích a Písku. (M.B)

Reklama

Reklama