Reklama

Reklama

Smrtelné zlo: Probuzení

  • USA Evil Dead Rise (více)
Trailer 2

Snímek Smrtelné zlo: Probuzení, od tvůrců hororové klasiky, přesouvá děj z lesů do města a vypráví zvrácený příběh dvou odcizených sester, jejichž shledání přeruší probuzení démonů posedlých masem, což je vrhne do totálního boje o přežití, v němž čelí té nejhorší verzi rodiny, jakou si lze představit. (Vertical Entertainment)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (515)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Najít v posledních 5 letech dobrý horor je zhruba tak obtížné, jako najít pannu mezi dvanáctkami. Od úvodní scény bylo nad slunce jasné s jakou píčovinou budu mít zase co do činění. Poté už se pouze jen stupňovalo neustále narůstající přehlídka zoufalství, debility a především neuvěřitelné nudy. Všechno se hroutí na zcela dementním scénáři, katastrofálně zvolené lokalitě (přesunout děj z lesa do paneláku mohlo napadnout jen kolosální píču), kde se tato šílenost odehrává a především nesmírně uboze napsaných postavách, kde nemůžou samozřejmě chybět lesby a transky. Všichni herci, herečky a zástupci neidentifikovatelného pohlaví jsou vám tak krajně nesympatičtí, že je vám zcela lhostejné, jak se bude snímek vyvíjet a jak skončí. Absolutní ztráta času. Ze soudku toho povedeného stojí za zmínku snad jen technická úroveň vraždiček. [15 %] ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úvod a skvěle gradující finále se mi líbilo moc, mezi tím mě nové Smrtelné zlo rozhodně nijak neurazilo, ale vlastně ani dvakrát nenadchlo. Překvapilo mě, že i v porovnání s tím, čím to v roce 1981 všechno (za pár dolarů) začalo, je nový film až příliš mírný. Potěšilo mě ale, jak se s tím tvůrci nepárali (děkuju i za rozumnou stopáž), a že ani černý humor nechyběl. ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Naprosto rozumím snahám o oživování starých osvědčených značek, nicméně je dobré přistupovat k tomu i s jiným nápadem, než zkusit vydělat nějaké peníze. Po fiasku, kterým byl Evil Dead z roku 2013 (ok, po napsání komentáře jsem se musel podívat znovu a tak strašné to není), jsem se nechal zlákat pozitivními ohlasy a vyrazil na nový pokus o restart. Inu, nebylo to nutné, stejně jako nebylo nutné, aby Evil Dead Rise spatřil světlo světa. Tvůrci nepředvedli zhola nic krom tuctové kinozábavy, která naprosto postrádá tempo, napětí (fakt nestačí co dvě minuty „nečekaný“ pohyb a stále dokola ten samý zvuk), jakoukoli invenci, nápad, zajímavé postavy, uvěřitelné emoce, hrůzu, zkrátka cokoli, co by jejich snímek zachránilo od bezbřehé podprůměrnosti, ve které se utápí od páté minuty až do kýčovitého finále. Odkazy na původní filmy, a nejen na ně, by byly skvělé, jenže zapůsobit by mohly pouze v kombinaci s alespoň nepatrně zajímavým scénářem. Takhle jsou to jen výkřiky do tmy, a to doslova, protože aby ve filmu devadesát procent času nebylo pořádně nic vidět ani v kině, jsem zažil naposledy u nějaké marvelovky, když se rozbila promítačka. Škoda, určitý potenciál tam byl, avšak místo hororu jsme dostali špatně natřenou pouťovou atrakci. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

"Smrtelné zlo: Probuzení" je přesně to, co jsem očekával: slušné pokračování, nic víc, nic míň. Režisér a scénárista Lee Cronin si vede řemeslně dobře, přidává krev a sliz, zabíjí postavy, u nichž by se dalo očekávat, že přežijí nejeden horor, a přihazuje pár narážek na původní filmy, aby uklidnil dlouholeté fanoušky všeho, co se týká "Evil Dead" (např. odkazující scéna s letící oční bulvou). Bohužel film plýtvá slibnými lokacemi, když většinu děje omezuje na jeden byt, kde nevytváří příliš atmosféry ani děsivé lekačky. Ne že by se film nesnažil, je tu pár zapamatovatelných scén (vana z traileru), ale vše ostatní už bylo v předchozích filmech uděláno lépe. Kromě několika kreativních rozhodnutí na konci tu není moc invence, kterou je série známá. Také postavy zůstávají po celou dobu extrémně plytké. Téma mateřství rovněž není v hororu zrovna nové, takže hluboký příběh zde nehledejte. Filmu velmi chybělo více nápaditosti a kreativity (jak v příběhu, tak v režii) a postavy, na kterých by mi skutečně záleželo. Nakonec je "Probuzení" sice schopnou napínavou podívanou, ale tak trochu průměrným příspěvkem a nemyslím si, že na něj budu vzpomínat se stejnou láskou jako na originál nebo remake z roku 2013. /60%/ ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Smrtelné zlo: Probuzení je povedený hororový snímek, ale pokud máte Evil Dead sérii nakoukanou, budete si zde jen mentálně odškrtávat seznam toho, co se nutně musí odehrát. Prostředí starého činžáku není tak atmosferické a hororově zajímavé jako chata v horách. Tvůrci se zde snažili přenést zlo do nové stísněné lokace, přesto si nenechali ujít ani tu osvědčenou chatu, takže film dostává sice poměrně působivé, ale pro hlavní příběh naprosto zbytečné rámování (aspoň však přineslo nejlepší odhalení názvu filmu za dlouhé roky). Lesní duch z roku 2013 byl v převádění zajeté formule daleko údernější, působivější a zábavnější, tohle je jen OK. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (26)

  • Při přehrávání gramofonových desek jsou značené jako: One 13. listopad 1923, Two 24. leden 1923, Three 24. leden 1923. Navíc u „dvojky“ hlas mnicha datum potvrdí. Chronologicky to tedy nedává smysl a deska č. 1. by měla být správně datována 13. 11. 1922. (Haymar)
  • Natáčení začalo na Novém Zélandu 6. června 2021 a skončilo 27. října 2021. (HanzoBureshi)
  • V pořadu „Extra Vision“ režisér Lee Cronin sdělil, že název budovy, ve které se film odehrává, „Monde“, je přesmyčka démona. (HanzoBureshi)

Související novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Reklama

Reklama