Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

topi 

všechny recenze uživatele

Lesapán neboli Hejkal, jehož vizáž nejvíce připomíná Fauna z Del Torova snímku Faunův Labyrint. Já mám od dětství svoji představu Hejkala úplně jinou, ale to nevadí. Tvůrci vsadili na moderní design a musím uznat, že Lesapán působí majestátně. Krásný obraz je vyloženě devízou celé podívané, zběsilý střih je možná zbytečně rychlý. I přes svůj nízký rozpočet se Lesapán v pohodě vyrovná profesionálním projektům. A v našich krajích je to vyloženě příjemné zjevení. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na to, jaké haló a tajnosti se kolem tohoto snímku dělají, a člověk musel čekat až na Cinemax, tak jsem se cítil poněkud zklamaný. Neříkám, formou - vizuálně, výpravou, kamerou, barvami, hrou se zvukem, maskami, případnou animací, je to vskutku dokonalé. Ale kdyby mělo jít o jednu z balad Kytice, asi už bych se ošíval. Neříkám, jsou zde dvě skutečné hororová místa, ale jinak vlastně se stalo vše, co zkušený harcovník po hororech může očekávat (tedy kromě pedofilního incestu, ale nejsme u italských céček), a vlastně musím říct, že mne závěr zklamal a čekal jsem víc. To je jako vše? napadlo mne hned po skončení. Nebude ještě nějaký twist? Nebyl, ani po titulcích. Jako vážně to není špatné a po formální stránce je to skutečně na pět hvězdiček. Ale film, byť krátkometrážní a studentský, nedělá jen forma, ale i obsah, a tady se za dvacet minut skutečně dalo rozehrát daleko víc motivů. Ostatně - kde mají maminku? Nebyla někdy také...? Atd. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

A já si myslel, že Pavel Soukup je fanda třetího Zaklínače a vono je to nakonec věnovaný baladám Karla Jaromíra Erbena. Mladý český režisér již několikrát ukázal, že má docela slušný potenciál a jeho tvorbu mám rád. Třída smrti byla hodně luxusní, tento hraný příběh byl sice o trochu slabší, ale i tak se z toho vyklubala slušná lesní story. Herecké výkony jak hajného tak jeho dcery byli ucházející – atmosféra místy opravdu vydařená, Leshy v rámci možností slušný – no prostě jen tak dále Soukupe – máte na to…70% ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[FOD 2017] Erben by měl radost. Tak krásného hejkala určitě neviděl. Tahle hororová pohádka by se mu nejspíš líbila natolik, že by ji zbásnil třeba do Kytice. V černých stromech, v tmavém houští skloň svou hlavu, zrak i zbraň. Lesa stráž zlo neodpouští. Chtěls mu vládnout? Bůh tě chraň. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ty tři hvězdy jsou hlavně za kameru, ta je vynikající. Jinak to na můj vkus kombinuje nešvary typické pro horory s nešvary typickými pro krátkometrážní filmy, zejména co se týče charakterů, dějových zkratek a zvratů. Navíc nemám rád ty klišé, kdy v podstatě normální a běžná činnost je v hororu nasnímaná a ozvučená tak, aby vzbuzovala odpor, to mi vadí. Taky působí nepřirozeně to rychlé oželení pejska vyměněného za obludu. To nět. A ze všeho nejvíc mi vadí ta kárající moralizující pozice a vyšší síla, trestající ovšem dle lidských měřítek, těch správných samozřejmě, protože "my" máme, my vlastníme pravdu a vyšší síla (zde Lesapán, ale může to být cokoli jiného kdekoli jinde) jedná a trestá podle této "pravdy". Tak často ve filmu zabije padoucha "vyšší spravedlnost", ale dle mého to pak není trest, trestá jen člověk člověka. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Film byl natočen za 10 dní a nocí v rozmezí dubna až července. Natáčelo se v severních a východních Čechách. Většina filmařů včetně herců pracovala na filmu zadarmo. (Savel)
  • Design masky vznikal podle kresebných návrhů režiséra filmu Pavla Soukupa. Jeho finální podoba byla ovlivněna lidovými popisy, ale také známými filmovými maskami (Vetřelec, Pumpkinhead, Faun z Faunova labyrintu (2006)). (Savel)

Reklama

Reklama