Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stalo je jednou, že se v pekle uklízelo. Čerti se jen hemžili, ale protože si k práci neuměli šikovně zajít, navzájem si překáželi a klopýtali jeden přes druhého, prostě hotový blázinec. Toho zmatku využili dva mladí čerti, kteří schválně ještě víc při uklízení překáželi. A pak se to stalo. Jeden zakopl, padl na druhého a oba povalili kotel s hříšnou duší. Toho využila hříšná duše. Rozběhla se k otevřené bráně, kterou zrovna staří čerti větrali a než se kdo nadál, byla pryč. Bylo zle. Luciper se rozhodl pro trest – čerti musí jít na svět a každý přivést do pekla jednu hříšnou duši. Pak jim bude odpuštěno. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (194)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Bývaly doby, kdy Troška točil fajn filmy. I pohádky. Jenomže ty měly scénář, nad kterým se dlouze přemýšlelo, a nevznikl přes noc. Tohle je bezmoc, loupež a matlanina z několika legend, naroubovaná do sebe. Viděno z povinnosti kvůli Sáře. Postsynchrony jsou strašné, hlavně u RJM to vypadá, jak kdyby se u jiného filmu dívali na německou Rosamundu. A Sára opravdu zpívá nebo to byl někdo jiný? Tak jako tak jsou písničky špatné a vůbec se do filmu nehodí. Krásný hlas a zjev má jen Jana Bernášková, na tuhle kněžnu asi dostal chuť každej chlap. ()

marrjaana 

všechny recenze uživatele

Nápad pěkný, postavy všechny dobře odsazené i ve většině případů dobře zahrané, "kulisy" úchvatné a kostýmy taktéž (jako u všech Troškových pohádek ať je výsledek potom jakýkoliv) samozřejmostí je i pár povedených vtipů. pohádka je jinak celkem taková klasika. Nejvíc mi tady na té pohádce vadila stopáž, bylo v ní celkem dost hluchých míst, které vyplňovalo opakování toho co jsme slyšeli již dříve (on nám svatbu nedovolí, ty jsi má,tak utečeme, mám nemocnou maminku, je bohatej, je chudej) přičemž se tohle celé točilo kolem ústřední hodné lidské dvojice, která byla až nepřirozeně nudná a hodná a vlastně sama o sobě neprovedla žádnou interakci (on se teda na konci zmohl na jeden čin) a celou dobu přihlíželi co se kolem nich děje a jak ti zlí jsou zlejší a zlejší. Jinak celá pohádka pro mě osobně stoupala a padala se sedlákem Kopytem (bo jak se jmenoval) když byl on na scéně tak to nádherně gradovalo a děj se posouval, zatím co u ostatních postav- at lidí nebo čertů- se vlastně nic nedělo. On byl nejlepší a nejpropracovanější postava a nejspíš i nejlépe zahraná. České pohádkové zlo má od této chvíle svého krále. Nejdokonalejší záporná postava českých pohádek, protože zatím co Haniččin táta byl klasický záporák z pohádek,tak Kopyto jej přerostl a to tím, že byl všeho schopný- vymyslet, naplánovat i navést další. Btw. velké plus pohádky byla i dobrá duše, která se ujala úlohy komickéo společníka a to více než na výbornou. ()

Reklama

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Na Čertoviny jsme byl zvědav, zvlášť po té hovadině Strašidla jsem doufal ve zlepšení reputace. Čertoviny o proti Strašidlům nejsou taková blbost, ale na druhou stranu Strašidla měla ucelenější děj. Hlavní duo čertů docela ušlo, jejich šéf Luciper, natož že má být vládce pekla, mi přišel dost měkký a Dobrý možná trochu přehrával a hlavně mě u něj štvala ta paruka jak je posazená dozadu, při záběrech z boku to vypadalo děsně. První polovina filmu taková o ničem a scény tak divně poskládané za sebou, že na sebe ani nenavazovali a kolikrát se postavy ocitali uplně na jiných místech bez nějakého zjevného důvodu. Třeba dcerka v jedné scéně pomáhá na poli, střih a je uprostřed lesa a pomáhá zraněnému muži. Celkově mi na filmu chyběl takový ten pohádkový feeling a že na jednom domě byl hromosvod a na obloze letělo letadlo už radši neřeším (asi je někde nějaký pokrokovější království, nebo že by inspirace u filmu The Village :-D). ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Troškovi se tentokrát podařilo umírnit svůj extravagantní styl - jeho postavy nejsou tak ukvičené a nadmíru nesympatické, scénář, byť lehce předvídatelný, není úplně pitomý a snímek zobrazuje v kladném slova smyslu českou krajinu a folklór. Maličko to Troškovi uklouzávalo u postav čertů v jejich čertí podobě a u zbloudilé duše, nicméně to bohatě vynahradili Oldřich Navrátil s Karlem Dobrým. Ústřední zamilovaná dvojice byla spíše nevýrazná, nicméně neurazila. V rámci svého žánru spíše průměrný, avšak v Troškově filmografii nadprůměrný filmařský kousek, na který se dá v klidu podívat, aniž by člověka pálily oči a IQ mu klesalo rychlostí blesku. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Když srovnám pohádku Čertoviny s vánoční štědrovečerní televizní "nadílkou" ČT1 roku 2018 - Kouzelník Žito (a nakonec i těch předcházejících roků) vychází mi Čertoviny v hodnocení zcela nejlépe. Proto ty čtyři hvězdičky. Ano je to po čertech lepší pohádka než ten totální propadák Zdeňka Zelenky a propadák celého vedení ČT, které zcela jistě "odborně a kompetentně" rozhoduje, co nabídnout divákovi na Štědrý den. Zdravím Vás pane Dvořáku do ČT1. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (17)

  • Pohádka Čertoviny byly třetím divácky nejúspěšnějším českým filmem roku 2018. V kinech ji vidělo 356 132 diváků. (zdeny99)
  • „Bába“, kterou čerti odvezou zkraje filmu na trakaři domů, sbírá borové větve pod břízami. (ČSFD)
  • Ve filmu se objevuje část Jihočeského baroka lidového umělce Jakuba Bursy, který je shodou okolností prapředek režiséra Zdeňka Trošky. (ZHODNOTITEL)

Reklama

Reklama