Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (153)

rublik05 

všechny recenze uživatele

Pokud má film řešit otázku dopadu války na psychiku člověka a s tím spojené sociální problémy, tak snímek Veterán selhal na plné čáře. Atmosférou naprosto nulové drama s velmi špatnými dialogy. Doplněné o naprosto nevýrazné a nudné herce. Vůbec nechápu, že je tohle "dílo" z dílny Jana Hřebejka. Jako TV film na ČT1 to asi ujde, ale jinak je to totální nudná blbost. Jediné plus byla hlavní postava ztvárněná Milanem Ondríkem, jehož vysloužilý voják, pořádně drsný a nasraný, působil celkem přirozeně a snesitelně. 1/10. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Rozhodovala jsem se mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Jenže když jsem se ráno probudila, vybavil se mi Ondrík a některé scény z filmu. Příběh člověka, který se vrací po letech se spoustou peněz, ale nemá žádné přátele. Po dvaceti letech strávených v cizině má jen sestru, švagra a jejich dítě. Náhoda ho svede dohromady se zajímavou dívkou, která nezapadá do své snobské rodiny. Hlavní hrdina je tvrdý chlap s křehkým srdcem, čestný , pracovitý. V mládí udělal chybu, ale tu už napravil, takže si jistě zaslouží štěstí, kterému věřím i navzdory otevřenému konci. Neokoukané tváře, sympatický a pohledný Ondrík, zajímavá Poulová a můj oblíbený Kolařík doplněni Bokem se mi líbili. Méně už Kříž s Antalovou. Dobrá hudba. ()

Reklama

Mara97 

všechny recenze uživatele

Celý film mě štvalo, proč dali hlavní roli jakýsimu Slovákovi, kterýmu skoro není rozumět, protože neumí artikulovat. Ačkoli v průběhu filmu jsem si na jeho mluvu už zvykl, na začátku to bylo skoro na titulky. Naštěstí důvod obsazení takového herce se potom objasnil, což je v pořádku. I tak mi ale vadila absence jakékoli pointy, nedynamické a divné dialogy, potácení odnikud nikam, snad všechny postavy byly strašně nesympatické. Na Brno se mi sice dívalo hezky, o to více na Janáčkovo divadlo, kde mám poslední dobou skoro druhý domov, ale to bylo tak vše. Věřím, že od Epsteina byl scénář napsán dobře, ostatně námět není nikterak špatný, ale to Hřebejkovo zpracování mi nesedlo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Není to film na Českého lva. Ale musím se přiznat, že když to vezmu kolem a kolem, tak mě to bavilo a to je to hlavní, co od filmu čekám. Od začátku do konce. Včetně zajímavého rozuzlení. Kvalitní herecké výkony i zajímavý příběh, včetně podtržení těžkostí válek připomínkou písku, jsou docela dobrou součástí tohoto filmu. Je to televizní film, takže nelze čekat, že to bude první hvězda velikosti, ale na televizní film je to lehce nadprůměrná zábava. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Milan Ondrík byl to nejlepší z celýho filmu. Podobně drsná postava českýmu filmu chybí a on ji zvládal s přehledem. Horší to je s Hřebejkem. Ten se podle mě dočista ztratil v alternativních realitách, které pro něj možná působí originálně a nápaditě, ale běžnýmu divákovi nedávají žádný smysl. Jakmile veterán Ondrík přišel do té vily za Pavlem Křížem, tak jsem měl pocit, soudě dle chování všech, že tam všichni strašně hulí. Takovému chování vyšší třídy prostě totálně nerozumím a přijde mi absolutně neosobní. Navíc když na tom balkóně uprostřed Brna dělali na grilu oheň, aby si jako udělali hezkou chvilku s hořlavým zákoutím, tak jsem si představoval, jak fousatej lumberjack Hřebejk jede v kostkovaný flanelce k Veverské Bítíšce, aby tam nasekal otep dříví sekerou Fiskars za sedm tisíc, a tu si odtáhl do třetího patra, kde pak do noci dělali fatru na grilu…to teda bylo něco. Navíc byl ale Veterán i dost velká nuda, takže opět od České televize krok vedle, bohužel. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Martin (Milan Ondrík) ukazuje tetování, kde stojí „Marche ou crève“, neboli „Jdi nebo chcípni“ a říká, že je to heslo francouzské legie. To ovšem nemá pravdu, oficiálním mottem (nepoužívá se slovo heslo) Francouzské legie je „Honneur et Fidélité“ („Čest a věrnost“). Nikoliv často zmiňované „Pochoduj nebo zemři“. To se stalo pouze nepsanou pravdou, vycházející ze zkušenosti. (sator)
  • Byt sestry Martina Illése se nachází na Pellicově ulici v Brně. Prostor na kavárnu si dojednává o pár metrů dál na ulici Pekařská, dvůr do kterého vstoupí a kavárna, kterou v něm vybuduje, se nachází na ulici Cejl v prostorách bývalé věznice. (klukluka)
  • Záběry, pořízené na chátrajícím stadionu, jsou pořízeny za Lužánkami v Brně, což je v době vyzniku filmu nadále největší fotbalový stadion v Česku i Slovensku s kapacitou 50 tisíc diváků. (Scott67)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno