Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třicátnice Šarlota se vrací do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Před mnoha lety odsud za nejasných okolností utekla. Její návrat v místních vzbuzuje podezření, po celou dobu ji považovali za mrtvou. Bojí se, že svým příchodem probudí čarodějnici, která podle legend straší v okolních lesích. (Forum Film CZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (189)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to připomnělo film Hagazussa, a i když to naštěstí není tak filmařsky nesnesitelné, nemá to k tomu popravdě moc daleko. Souhlasím s názory, že scénář honí moc zajíců najednou, a redukce motivů by tomu prospěla, podobně jako jsem nepochopil špatnou hlasitost některých scén, kdy některé dialogy prostě nejsou slyšet. Nvotovou každopádně považuji za velký talent, a její Špína se mi kdysi líbila moc, takže tohle beru jako slabší kousek, ale nezatracuji ho a něco do sebe to má (a zatoužil jsem vzít do ruky titul Nepriateľ zvnútra, který by vůbec nemusel být marné čtení). ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

S chutí Svetlonoc pochválím, film jsem shlédla s opatrným zájmem, řada scén byla trefná, oceňuji vyobrazení slovenského vidieckého zmýšľania, které nebylo z ranku hororu, v drtivé většině realita, což by člověk 21.století asi těžko pobral. Naprosto rozumím, že ženy využily možnost a velkou chutí do filmu napálily, co jim na rozum přišlo: velikonočních kokotských tradic včetně, bití žen i dětí, iracionálních středověkých názorů soudobých vesničanek, předsudků, agrese vůči odlišnosti, nedělního kostelního pozérství, snad jen vytknu hlášku se zabitím hada, ta už mě tedy zatahala za uši, mít či nemít děti, prostě ačkoli souhlas s palčivostí současných témat, někdy je méně více. Nešťastná byla i slabá artikulace hereček, pohudraly si, hudry, jen co je pravda, to byla otrava, ale jinak mě to bavilo. Hodně! Vizuálně skvělé. Marek Geišberg vynikající! Přesně trefil klasický typ, který dlouho nevyhyne, Robo Jakab rovněž, ( v reále oba sympaťáci a zlatíčka) potěšila mě skvělá Zuzka Konečná v roli Žofky, vždy vynikající Jana Oľhová i má oblíbená Iva Bittová. Z dílka na mě dýchlo, že se zúčastnění natáčení zhostili moc rádi a se ctí, což je vždy příjemné a výrazně  to přispívá k dobrému dojmu z filmu. Ten vlastně nepatří mezi mé vybrané žánry, přesto mě nečekaně potěšil. Vydařené. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Slovenský vidiek s peknou prírodou a menej peknými ľuďmi, ktorí si vytvoria také predsudky, ako práve potrebujú. Filmu som väčšinou nerozumel, aj pre zlú zrozumiteľnosť replík, a to najmä tých dôležitých. Akoby si zvukár dával záležať na tom, aby dôležité veci boli povedané potichu a prehlušené zbytočnými ruchmi. A ak sa mi zdalo, že prichádzam deju na kĺb, tak nastupujú divožienky, avatarovské žiariace telá, alebo nezmyselné násilie a som znovu v prdeli. Takto si nepredstavujem dobrý film a zároveň chápem, že na festivaloch jeho nejednoznačnosť a nezrozumiteľnosť ocenia. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Neviem, či budem dobrá mama. Vieš, moja mama, ona…no, to je jedno, prostě nechcem byť ako ona.“ Minulosti se však těžko uniká…Nvotová mě příjemně překvapila celovečerní prvotinou s názvem Špina. Jenže tam se opírala o autenticitu, uvěřitelnost. Svetlonoc se vydává úplně jinou cestou a Nvotová se tím pouští na tenký led. Ve chvílích, kdy vládne „atmoška“, mám spíš slova chvály. Vcelku hutná, temná, plná tajemna, to byl ostatně důvod, proč jsem film chtěl vidět, a v tomhle ohledu mě nezklamal. Ovšem slovy o přirozenosti bych naopak šetřil. „Nepojebkává“ totiž jen traumatizované Šarlotě, ale i všem okolo. S určitou mírou buranství bych problém neměl (to pomáhá navodit větší pocit sounáležitosti k „bosorkám“), avšak zde je to hnané ad absurdum, většina postav se chová strašně zmateně, motivace jejich chování jsem nepobíral (podobně jako některé detaily, částečně i díky halucinogenním, snovým výjevům). Úplný závěr (jakkoliv symbolický) zas nedává moc smysl vzhledem k předešlému dění. Škoda, nakonec to budou jen slabší 3*. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Šak ako, v kine som to nedal a dobre som spravil. Film ma niekoľko rovín, čo je v konečnom dôsledku na škodu. V momente, ako náhle treba niečo umelecky odprezentovať, jebneme tam drogy a holé cecky. Mohol to byť parádny krimi horor z nehostinného prostredia stredoslovenskej dediny, skvelé postavy, skvelo zahraté. Dorotka si tam však musela jebnúť svoju psycho suvku a ešte aj na konci popreskakovať rozprávanie. Potenciál to malo, cecky tam boli, zaujať ma to zaujalo čiastočne. Dám ako dám, ale nie som s tým uzmierený. Rozhodne to ale lepšie, ako iné naše počiny. Slabulinké 3 z 5 ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 10 milionů korun. (SONY_)
  • Natáčelo se v obci Stankovany a v lesích Velké Fatry. (Forum Film CZ)
  • Před kamerou ve filmu Světlonoc nezemřelo žádné zvíře. (Forum Film CZ)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

07.11.2022

Slavnostní zahájení mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest proběhne 9. listopadu v 18:30 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Promítán bude polský film Tata… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno