Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Recenze (3 058)

plakát

Rivalové (2024) 

Sportovní bijáky nemusim, takže většina tenisovejch sekvencí mě nebavila a moc mi nakonec neřek ani ten milostnej trojúhelník nebo hodně pomalej způsob vyprávění. Nechápu, proč bylo nutný tuhle báchorku a dvou bisexuálech a jedný manipulativní buchtě vyprávět dvě hodiny. Hodinka a půl by podle mě bohatě stačila, jelikož nějaký scény byly zbytečně dlouhý a u extrémního slow motion finále už jsem skoro usínal. Dalšim problém pro mě byly hlavní postavy, kdy ani jedna nebyla (natolik) sympatická, abych jí nějak fandil. Audiovizuál byl možná originální, ale k jednotlivým scénám se málokdy hodil (hudba téměř nikdy). Druhá slabší hvězda za zajímavou kameru a moji trpělivost, že jsem něco tak nudnýho zvládnul sledovat až do konce.

plakát

Abigail (2024) 

Rukopis tvůrců Krvavý nevěsty je znát a je to rozhodně dobře. Opět totiž dostáváme dobře fungující mix komedie a hororu. Člověk se párkrát zasměje, občas lekne, napětí je dost a s krvavějšíma (gore) scénama se vůbec nešetří. Po herecký stránce šlo taky o solidní podivanou a nejvíc nakonec zaujala Alisha Weir v dětský roli Abigail. Možná bych si ještě dokázal představit víc prostoru pro černokomediální vtípky nebo svižnější tempo vyprávění do zajetí Abigail. Vlažnější rozjezd však nakonec vynahradilo pěkně rozjetý finále, ve kterym se povedly i nějaký twisty. Za kvalitní vizuál, herecký obsazení, napínavou atmosféru a finále čtvrtá slabší hvězda.

plakát

Havěť (2023) 

Před projekcí je bezpodmínečně nutný vypnout část mozku starající se o logický myšlení. Jinak by vás totiž mohla trápit nesmyslná časová souslednost (pavouci se množej a hlavně rostou asi tak 1cm za pár minut), chování policie (tak určitě by obyvatele zabarikádovali v domě a nechali je na pospas) nebo neadekvátní vybavení policie v závěru (vzít si bouchačku na pavouky je super nápad ... a deratizéři ve Francii asi nejsou?). Ale když se od tohohle všeho odprostíte, dostanete fajn podívanou se solidní filmařinou, reálně působícíma pavoukama nebo místama fakt hutnou atmosférou. Nějaký scény byl fakt hodně nepříjemný (samozřejmě v tom dobrym hororovym slova smyslu). Sympatická žánrovka, která dokáže napínat a občas trochu vystrašit snad i lidi, který s pavoukama nemaj žádnej problém, tři silnější hvězdy.

plakát

Opičí muž (2024) 

Johna Wicka připomíná Monkey Man celou dobu. Jenže John Wick je hlavně o zběsilý kontaktní akci a v tomhle ohledu na něj dává na něj vzpomenout jen v asi 15ti minutovym finále. Jinak tý akce vlastně tolik neni, když si odmyslim mlácení v ringu, který mě příliš nebavilo. Bylo fajn, jak byl příběh vystavěnej a všechno do sebe s blížícim se závěrem čim dál víc zapadalo (ze začátku těch otázek "Proč?" bylo dost). Ale občas jsem se za ty dvě hodinky zkrátka nudil (zejména v prostřední pasáži) a filmařina nebyla uplně mym šálkem čaje. Kdyby došlo na pokračování a hlavní hrdina by v něm od začátku pokračoval jako hotovej akční bijec, určitě bych si ho užil víc. Za audiovizuál a pár fajn akčních scén třetí hvězda.

plakát

Plán pro rodinu (2023) 

Standardní rodinná akční komedie, která neurazí ani nenadchne. Jakž takž zvládá kombinovat humor, akci i řešení rodinnejch vztahů, ale nepřináší žádný velký překvapení nebo něco extra originálního. Víc vážnosti a logiky v akčních scénách nebo v chování postav mimo Wahlbergovu rodinku by nebylo od věci. Záporáci byly často uplně blbý a svym chovánim občas až směšný. Akční scény pak mohly být líp natočený a choreograficky nápaditější. Celej biják v podstatě stojí hlavně na sympatickym hereckym výkonu dvojice Mark Wahlberg - Michelle Monaghan. Průměrná žánrová podivaná, která by už jenom s líp napsanýma postavama měla na víc, tři slabší hvězdy.

plakát

S tebou nikdy (2023) 

Rozporuplnej romcom. Objeví se několik momentů z kategorie Rkovýho ratingu, potom vážnější momenty o "hledání se" ve svym životě nebo silně kýčovitý scény. Vrcholem všeho bylo celý finále s helikoptérou, který bylo natolik klišoidně zpracovaný uplně zbytečně, jelikož se bohatě stačilo setkat zpátky v rezortu pro svatebčany. Kdyby se šlo cestou Rkovýho romcomu s několika dramatičtějšíma scénama a přiměřenou mírou romantiky, byl bych naprosto spokojenej. Takhle se občas tlačilo na pilu jak v případě humoru (často vtípek zustal jenom v stadiu pokusu) tak tý romantiky, za kterou by se občas nemusela stydět ani červená knihovna. Taky my chyběly vedlejší postavy, který by byly aspoň z poloviny sympatický a charismatický jako ústřední duo. Dle pochvalnejch recenzí jsem teda čekal mnohem víc, rozhodně něco originálnějšího a o dost míň kýčovitýho, dvě hodně silný hvězdy.

plakát

Hrozba smrti (2024) 

I remake dopadnul podobně jako původní film. Na druhou stranu měl tenhle staromilskej jednoduchej béčkovej příběh v bijáku z dnešní doby určitý kouzlo. Samozřejmě dojde na starý dobrý klišé, kdy má hlavní hrdina jenom jednoho sobě rovnýho protivníka (ostatní kosí jak na běžícim páse) a všichni ho chtěj zabít “ručně”, takže žádný zbraně se v podstatě nepoužívaj (to dává opravdu logiku. Jake Gylenhaal byl v hlavní roli vcelku fajn. Naopak u McGregorova záporáka jsem si občas nebyl jistej, jestli je víc cool nebo cringe. Kratší stopáž by se hodila (dvě hodiny na takovejhle brainless biják jsou fakt hodně) a vedle kontaktních bitek bych uvítal i další akční scény, dvě hodně silný hvězdy.

plakát

Land of Bad (2024) 

Co se ze začátku tváří jako průměrný akční military béčko se postupem času stane příjemnym překvapenim. Líbila se mi filmařina (kamera, pěkně nakroucená akce), slušnej gore a ocenil jsem hlavně svižnej příběh, kterej nápaditě střídá dějový polohy (mariňácký akce, survival nebo útěk ze zajetí). Napětí i akce bylo dost a atmosféra byla občas pěkně "surová". Dějová linka s Crowem byla občas zbytečně nafukovaná (špičkování v rámci personálu na základně nebo těhotná manželka) a bohatě by stačilo, kdyby akorát celou dobu seděl na zadku u monitoru. Jinak fakt nemám moc výtek a upřímně si myslim, že tohle akční béčko mělo být v červenejch číslech, protože jde aspoň podle mě o solidní žánrovej nadprůměr podpořenej kvalitní filmařinou a castingem, čtyři slabší hvězdy.

plakát

Tmavomodrý svět (2001) 

V českejch podmínkách velká výhra formy nad obsahem. Po technický stránce i z dnešního pohledu hodně fajn podivaná, která zvládá i pár akčních scén ve vzduchu. Povedlo se i tvořit dobovou atmosféru a svý udělala i doprovodná hudba od Ondřeje Soukupa. Z hlediska scénáře už je nadšení o poznání menší. Film jakoby nevěděl, kam se chce žánrově zařadit. Na akční podivanou je akce málo, na biják o životě letců RAF v období okolo 2. světový války nejsou životní osudy dostatečně do hloubky rozebraný a na vztahový drama je těch scén taky po skromnu. Záživností čistě objektivně dvě hvězdy, ale za povedenou filmařinu přihazuju třetí slabou hvězdu.

plakát

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) 

Historický filmy nevyhledávám a v kombinaci s tří a půl hodinovou stopáží jsem měl z projekce obavy. Ale nakonec jsem vcelku rád, že jsem tomu dal šanci. Námět byl fajn, dozvěděl jsem se něco zajímavýho (Osedžové) a ten neustále probíhající boj o dědictví osedžů (kterej mnohdy neznal hranic) byl hodně vděčnej diváckej prvek . Celej biják pak zdobily výborný herecký výkony, výprava, dobová atmosféra i stylovej soundtrack. Samozřejmě kvůli mega dlouhý stopáži se objevily momenty, kdy jsem koukal na hodinky, kolik ještě zbývá do konce. Nějak odvařenej z projekce nejsem, ale jak už jsem předeslal, tohle neni druh filmů, který si normálně pouštim, takže vlastně lepší průměr je z mojí strany skvělý hodnocení, tři jistý hvězdy.