Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

kingik 

všechny recenze uživatele

Kdysi se mně film líbil víc. Vymykal se totiž běžné tvorbě pro děti a nazíral na pohádkové pojetí dospělýma očima. Dneska už v něm vidím sice ještě stále kvalitně udělaný animovaný film, ale v podstatě mě nijak oslovující. Všiml jsem si, jak se film za ta léta proměnil a jak mu léta ubraly na síle. Melancholicko - temně - depresivní atmosféra sálající z každého políčka je dnes jev poměrně častý, a nikoliv ojedinělý, a tady v případě tohoto díla dávno překonaný. Dětský divák tedy sotva ocení pro něj "divně" provedenou animaci, když může sáhnout po veselých kreslených filmech a být tak ušetřen nepříjemných pocitů. Dospělý divák sice Zemanovu charakteristickému stylu porozumí lépe, ale stejně bude postrádat to příslovečné něco navíc, co film odděluje od průměru. To právě tenhle film nemá, ale kdysi měl. Tohle už je dnes opravdu jen dílo pro pamětníky. 60% ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Hodně divná pohádka, u které nemohu pochopit, jak se může líbit tolika lidem. Kresba pomocí ploškové animace je strašná a příběh totálně o ničem. Dnešní děti by se na tohle ani nepodívali. Nechápu tak vysoké hodnocení a v žebříčku nejlepších filmů zabírající číslo 296. [3507. hodnocení, 128. komentář, 85%, 296. nejlepší film] ()

Reklama

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Lehce se mi líbil asi 3 minutový úvod a 5 minutové rytířké souboje. Všechno ostatní bylo maximálně debilní a kreténské. Dnešní děti by s takovou pohádkou poslaly člověka do prdele a děti v roce 1980 asi také zrovna neslinataly blahem. Kostra příběhu je klasicky pohádková. Totálně vypatlaný jedinec, který z nabízených 2 možností vždy zvolí tu horší se vydá do světa. Občas něco zakdáká Helenka Vondráčková a to je úplně vše. Zdejší vysoké hodnocení je totální nesmysl. Už dlouho jsem nedal odpad. Šup sem s ním. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Doporučuji udělat nějakou časovou pauzu mezi tím, kdy si pustíte Krabata a kdy Honzíka s Mařenkou, protože zažijete spíš trošku zklamáni. Já to udělal ve stejný den. Na Čarodějova učně to totiž nemá ani zdaleka, ale oplývá to skvělou hudbou od Karla Svobody, takže rozhodně kvalitu odepírat nechci, jen už to není tak geniálně atmosferické. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Rozhodně neuděluji tomuto filmu tak skoupé hodnocení z důvodu toho, že bych se nechal zmást jako jiní a pouštěl si jej s domněním, že se jedná o další verzi klasického příběhu o Jeníčkovi a Mařence. To naopak dost kvituju, že se Zeman vydal jinou cestou a odvyprávěl něco, co vlastně nemá obdoby. Bohužel se nemůžu ubránit tomu, že v případě jeho posledního kousku forma ve velkém válcuje obsah a kromě té pozoruhodné ploškové animace, kvůli níž jsem tady, jsem si z filmu vůbec nic neodnesl. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama