Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká televize a Národní divadlo připravily premiéru záznamu divácky velmi úspěšné inscenace hry P. Morgana Audience u královny. Hlavní roli královny Alžběty II. hraje samozřejmě Iva Janžurová. Jejími partnery v rolích britských premiérů a premiérky, které královna každý týden přijímá k politickým konzultacím, jsou Taťjana Medvecká, František Němec, Igor Bareš, Igor Orozovič, Vladislav Beneš, Martin Pechlát či David Matásek. Královského komorníka hraje Jan Hartl. Režisérkou divadelní inscenace i televizního záznamu je Alice Nellis. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Divadelní hra, kterou v našem prostředí ocení asi opravdu jenom ti, co se o Velkou Británii, resp. o anglickou královnu zajímají. O to větší respekt české produkci, že toto představení zařadilo do svého programu. Iva Janžurová si hru ukradla pro sebe přesně tím způsobem, jak se asi očekávalo a jak to má být. Ale ani zbytek ansáblu o moc nezaostává. Kulisy a hudba pak trefně doplňují toto nadprůměrně kvalitní divadelní představení. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další představení, u kterého mě mimořádně mrzí, že jsem ho neviděl přímo ve Stavovském divadle. Úchvatné. Totálně strhující a naprosto pohlcující. Skvostné dialogy, fantastičtí herci a naprosto famózní, ba přímo geniální Iva Janžurová, která se do role královny Alžběty hodí naprosto neuvěřitelným způsobem. Hra má navíc přidanou hodnotu i pro fanoušky seriálu Koruna, protože ho nejen doplňuje, ale zároveň je i jejím prequelem a sequelem... Mimořádná záležitost, která toho na dvou a půl hodinách nabízí strašně moc, ovšem zároveň neskutečně málo. Na Audienci u královny bych se vydržel dívat déle a bylo by mi jedno, kolik času by to zabralo, protože o jeho ztrátu by se rozhodně nejenalo. Famózní záležitost. 100%. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Výtečně napsaná divadelní hra, kterou pod režijním vedením Alice Nellis zdobí skvělé herecké výkony prakticky všech zúčastněných. Mezi nimi ovšem jednoznačně vyniká Iva Janžurová, jež postavě královny Alžběty II. propůjčila tolik potřebný lidský rozměr a nebývalou přesvědčivost. Fascinuje mě, jaké množství postřehů a hlubokých myšlenek inscenace obsahuje, i kvůli tomu by určitě stálo za to si ji občas připomenout. Jen škoda, že se hrálo bez diváků, protože jejich reakce vždy příjemně dotvářejí účinek a celkovou atmosférou představení. (85%) ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Vidno, že je za tým Peter Morgan z The Crown. Miestami boli dialógy prakticky totožné, takže recyklácia materiálu trochu zamrzela. Jasné, ide o skutočné udalosti, ale Alžbeta s každým premiérom zažila aj stovky podobných stretnutí, čo znamená, že výber stále tých istých je recyklácia a hotovo. Na druhej strane Audience ukázala, že dej sa dá obmedziť na jednu miestnosť s dvomi postavami. Pravidelné rozhovory medzi kráľovnou a premiérom sú chvíľami, kedy sa preberajú všetky dôležité informácie, čiže zvyšok je v Netflixovej verzii častokrát vata. Divadlo sa teda zameralo na to najzásadnejšie. Ďalším zlepšovákom je potom samotné české prevedenie a komunikácia kráľovnej s jej detským ja. Plus pasáže blížiace sa súčasnosti, ku ktorým sa seriál ešte nedostal. No kvôli nim máme tým pádom malý spoiler k pokračovaniu Koruny. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Akože fajn, len mne nejak ušla pointa toho všetkého. Chceli ukázať ako časom senilnie? Chceli ukázať, že aj premier je len človek? Či to len mala byť javisková rozlúčka Janžurovej? Tak či onak, realne v divadle by som to asi nedal. Dve a pol hodiny drístov bez potrebných reálií je útrapná cesta, po ktorej by som sa nechcel vydať. Herectvo však na vysokej úrovni. 3 z 5 ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama