Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V brzkých ranních hodinách 31. srpna 1888 je v uličce Buck’s Road v londýnském Whitechapelu objeveno zohavené tělo prostitutky Mary Ann Nicholsové. Vyšetřováním je pověřen inspektor Abberline ze Scotland Yardu, který od počátku čelí podezřelému tlaku, aby případ urychleně uzavřel. Zkušený policista dospěje k závěru, že není-li nijak významná oběť, důležitá bude patrně osoba vraha. A ne, že by měl o podezřelé nouzi. V okruhu vyšetřování se záhy ocitá například jasnovidec Lees, těšící se přízni samotné královny, americký herec Richard Mansfield či soudní lékař Llewellyn. Případ získává nový rozměr 8. září nalezením další zavražděné prostitutky Annie Chapmanové. Whitechapelem se šíří panika a strach, které nikdy nepřinesou nic dobrého... V uličkách londýnského Whitechapelu navzdory úsilí Scotland Yardu stále řádí bestiální vrah prostitutek, přezdívaný Jack Rozparovač. Po tzv. dvojité události z noci na 30. září 1888 buntuje George Lusk v čele samozvaného Výboru bdělosti lůzu do zbraně. Policie, jíž se vrah ve svých vzkazech otevřeně vysmívá, se ocitá pod stále větším tlakem. I za těchto okolností se však inspektor Abberline spolu se svým věrným seržantem Godleym dostává krůček po krůčku blíž k pravdě...  Neznámý pachatel, který vstoupil do dějin kriminalistiky pod přízviskem Jack Rozparovač, zavraždil mezi 31. srpnem a 9. listopadem 1888 v temných uličkách londýnské čtvrti Whitechapel celkem pět prostitutek. Mimořádná brutalita vražd vzbudila již ve své době nebývalou pozornost a případ, který nebyl nikdy vyřešen, nepřestává různé amatérské badatele i profesionální kriminalisty fascinovat dodnes. Dvoudílný britský televizní film Davida Wickese vznikl ke stému výročí proslulých zločinů a coby dramatická rekonstrukce jejich vyšetřování je jakýmsi shrnutím tehdy dostupných faktů, na jejichž základě tvůrci dospívají k vlastnímu závěru ohledně totožnosti pachatele. Hlavní roli inspektora Abberlina ztvárnil Michael Caine, oceněný za svůj výkon prestižním Zlatým glóbem. Seržanta Godleyho hraje Lewis Collins, u nás patrně nejznámější jako představitel drsňáka Bodieho v seriálu Profesionálové. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

sud 

všechny recenze uživatele

V první řadě je mi velice sympatické, že se tvůrci vyvarovali hororového zpracování a příběh pojali jako detektivku. Zároveň se vyhli jakýmkoli gore scénám a dali přednost decentním, ale i tak velice účinným, náznakům. Atmosféra viktoriánské Anglie je dokonalá - pouliční shon s kameloty na nárožích, špinavé putyky či strašidelné temné uličky. Michael Caine se role charismatického inspektora Aberlinea zhostil na výbornou (jedna z jeho nej rolí) a Lewis Collins mu zdatně sekunduje (je zajímavé jej vidět také někde jinde než v Profesionálech). Navíc jsem nezaznamenal jediné hluché místo a díky bezchybné kameramanské a režisérské práci jsem po celou dobu z obrazovky nespustil oči (pokaždé, když kočí otevřel vrata, přeběhl mi mráz po hřbetě). Nemám co bych vytkl. 100%. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

TV film s nadštandardne uveritelnými kulisami starého Londýna. Tempo miestami rozvláčne, herecky zaujal iba Caine a miesto dvoch častí by som prijal radšej jednu, dajme tomu, dvoj hodinovú. Keď ste videli Z pekla, informačne vás nečaká nič nové, no nejde ani o nič podpriemerné. Iné televízne produkty pôsobia určite lacnejšie. Atmosféra je občas krásne ponurá pri tmavých scénach a koniec sa podaril. Nejaké výrazne gradovanie príbehu predtým ale nečakajte. Scenár funguje ako fajn detektívka, no chýba hmatatelný strach a možno aj pár krvavejších scén. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

1/2 recenzie : “V duchu Dr. Jekylla a Mr. Hydea” . _ Na 100. výročie si Briti dovolili vzdať „poctu” slávnemu Jackovi Rozparovačovi, keď v roku 1988 nakrúcajú pozoruhodný, dvoj-dielny, televízny film s charizmatickým Michaelom Cainom v úlohe vyšetrovateľa, Inšpektora Fredericka Abberlinea (taktiež vynikajúci bol i jeho kolega Seržant George Godley, alias Bodie z Profesionálov, čiže automaticky už teraz Lewis Collins), ktorí sú na stope jednému alebo viacerým vrahom, čo nesmierne rád/radi a s veľkou obľubou rozpárava/rozpáravajú samé prostitútky (údajne ich bolo iba päť ?) v londýnskej štvrti Whitechapel na prelome mesiacov augusta a novembra roku 1888... _2 Zatiaľ som veľmo spokojný, od zaujímavých hercov (zhliadol som : Bondove dievča, jasnovidca i herca Mansfielda...), scenára, ktorý ponúka viacero alternatívnych možností, cez postupne typický, špinavý Londýn na konci 19. storočia, až po samotné centrum záujmu ohľadom tejto rúškom zahalenej postavy/postáv, ktorá/ktoré sa už navždy zapísali do histórie, až mi to dosť pripomína Zodiaca, že ani jeho nikdy nečapli ! 2/2 recenzie : A síce... Nebudem zbyt. spoilerovať, ale v pokračovaní išlo vskutku do tuhého, keď „záhada” sa schyľovala do zdarného konca chytenia jedinca so zvrátenou osobnosťou, čo sa chová, ako píšem v samom úvode... Tento troj-hodinový TV. film pôsobí občas chaoticky, ale i napínavo, a tak si myslím, že tých 60 % je zaslúžených, ako nikdy predtým ! PS : A či sa tvorcovia navlas priblížili pravde, nechám na zvážení, no som si viac, než istý, že nie sú príliš ďaleko od reality... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Trochu už zaprášené tv drama s někdy legračními úhly pohledu a střihem, který se snaží o dramatičnost, připomíná však spíše ročníkovou práci na střihačské škole. Nejvíc mi však vadilo hrubé osočení údajného pachatele, konkrétní historické osoby, který však ve skutečnosti žádné vraždy nespáchal – viz nedávné odhalení na základě DNA. OK, to v roce 88, kdy film natáčeli, vědět nemohli, ale stejně, tahle záležitost už patří do archivu nebo kabinetu kuriozit. Pozitivum vidím ve zobrazení vyburcovaného a nemyslícího davu, který chce najít viníka okamžitě a bez jakýchkoli důkazů ho nejlépe oběsit na první lucerně. Jo, tak v tomhle se nic nezměnilo. Stejně jako postoj bulvárního tisku, kterému jde o senzaci a zvýšení prodeje, bez ohledu na to, jaký dopad budou mít vylhané články na vyděšené a tudíž ke všemu ochotné obyvatelstvo. SHRNUTÍ: Kterak vyšetřit vraždu, když jste mezi mlýnskými kameny a na krk vám dýchá rozlícený dav v ulici i nedotknutelná královna v paláci. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tak vážení, tohle mě odrovnalo. Jack the Ripper je bez debat nejlepší film jaký byl na toto téma kdy natočen (kam se hrabe Z pekla) a těch tří hodin, co jsem u toho seděl, vůbec nelituji. Natočeno je to fakt precizně - co si budeme povídt, čekáte snad od Britů něco jiného? - a atmosféra by se dala krájet. Londýn 19.století je zachycen vážně dokonale. Michael Caine podává jeden ze svých nejlepších výkonů a všichni ostatní, i v těch nejmenších rolích mu zdárně sekundují a diky hercům vynikne opravdu každá postava, a to se nestává často. Povedl se i dabing, Karel Heřmánek mě mile překvapil. Ale teď k ději - několik málo scén lehce nudilo, ale jinak je to bez chyby. První, seznamovací část, trošku rozjíždí děj, seznamuje nás s postavami a podezřelými a navrch se přihodí nějaká ta vražda. Tady musím hlavně ocenit závěrečnou scénu prvního dílu a jeden z nejlepších předělů, jaké jsem kdy viděl - druhá část už od začátku úžasně graduje a uzavírá pátrání, vražda Mary Kelly je natočena opravdu bravurně, vraždící stín, zapadlé uličky, bezva.... A pak to jede, poslední stopy a důkazy, rozdělení osobnosti, přibližování se k pravdě a odhalení vraha.... Stupňování napětí se tvůrcům opravdu povedlo, i když ten kočí byl jasnej. A co potom ten potitulkový závěr (mimochodem, bezvadná hudba) - "o svých závěrech jsme přesvědčeni" to mě dostalo. No, klidně to tak být mohlo - rozdělená osobnost, vrah a jeho kočí - ano, je to možné, třeba to tvůrci vyřešili a nejslavnějšího vraha známe už od roku 1988, ale.... A to je na tom nejkrásnější. Spoustu věcí tomu nasvědčuje, ale je tam nejistota. A postavy? Ten herec byl super´, ten děsnej jasnovidec nezapomenutelný a celá ta adaptace mi vyrazila dech. A pokud náhodou chcete detektivku, tak tohle je geniální, oobyčejná detektivka - atmosférická, chytrá a propracovaná. Mě ten film vážně moc potěšil, úžasná záležitost. 100%, no! ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Když se veřejnost dozvěděla, že v tomto TV filmu bude hrát Michael Caine, tak akcie Thames TV stouply o pět liber. (Chatterer)
  • V září 2014 byla po 126 letech odhalena totožnost skutečného Jacka Rozparovače. Byl jím Aaron Kośmiński, pocházející z polského města Klodawa nedaleko Lodže. Potvrdila to analýza stop DNA na šátku jeho čtvrté oběti, Catherine Eddowesové. DNA pachatele byla porovnána s genetickými vzorky pravnučky Kośmińského sestry a byla prokázána shoda. (Zdroj: fakt.pl, novinky.cz) (Woodstock)

Reklama

Reklama