Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

mazzarek 

všechny recenze uživatele

Je to veliká škoda, že si tento příběh nezasloužil (zatím?) lepší filmové zpracování. Pokud někdo viděl dobové záběry, tak by si všiml, že po přistání běžely všechny motory, spodní střelecká věž a všechny kulomety byli na svém místě. Pokud někdo točí něco podle skutečné události, tak by si neměl vymýšlet. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Memphis Belle zažila svoje, to se musí nechat, holka jedna vděčná. Tenhle film jí ukázal v tom hezkém slova smyslu. Jako je například pro ponorky film Das Boot zásadní, tak pro létání (a ne přímo bitvy) je zásadní tahle krasavice. Psycho to totiž je, ale ne ve vodě, nýbrž ve vzduchu. Tady se vlastně ukazuje, že oboje vyjde na stejno, protože psychiku má člověk vždy jen jednu. Ale plný počet tomu prostě nedám, to by mi z toho všeho museli udělat pastvu pro oči, a ta mi chvílemi dost chyběla. ()

Reklama

WillyMarks 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsem dnes zhlédnul zhruba po 10.té. Několikrát na staré VHSce , poté párkrát na dvd ripu a tentokrát v 720p a v originálním znění. Stále je to skvělý ojedinělý snímek z druhé světové války posazen do prostředí bombardovacích jednotek. Příběh mladíků jež je částečně postaven na skutečných událostech. Pokud se přesuneme do roku vzniku filmu (1990), tak musíme přiznat, že letecké scény, bitvy v oblacích, vybuchující flaky, jsou natočeny dost kvalitně. Film má ideální stopáž, nikde se nezadrhává a nezastavuje, přičemž se díky tomu nestihneme ani pořádně poznat postavy a jejich různorodé charisma. Nádherné stroje a pěkné zpracování...jednoduše řečeno digitální technologie dostává na frak od originálů :-) 78% ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Můžu doporučit i tomu, koho válečný filmy neberou. Tohle dílko není jenom o válce, je i o přátelství, o lásce a o chuti k životu. Navíc je chvilkami i prošpikován jemným humorem, který celou tragédii války odlehčí. Kouzelná je scéna, kdy jeden z hrdinů vrátí do života umírajícího kamaráda se slovy: Zkus to ještě jednou a zabiju tě!. :^) ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Včera jsem měl to štěstí a viděl naživo Sally B, která si v tomhle filmu zahrála. B-17 se jen těžce zvedla, udělala jedno kolo a hned zase přistála, ale byl to zážitek. A když jsem hned dnes viděl v programu Memphis Belle, tak už jsem si to těžko mohl nechat ujít. Film sice začíná silnou scénou nepovedeného přistání, ale pak je to 40 minut dost nuda, než se konečně vyrazí na Brémy. Následné bojové scény jsou výborné, dostala mě zejména střelba flaků a prostřihy s dobovými záběry při čtení dopisů. A pobavila scéna s rajčatovou plechovkou. Bohužel se to neobejde bez klasické hollywoodské idealizace a při popisu, jak je továrna obklopená nemocnicí, školou a hřištěm jsem si musel vybavit Hot Shots! (stejně jako při přistání). 76% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (17)

  • Scéna, kdy piloty nabádají, aby nezasáhly školu, je skutečně založená na startegii amerického letectva, kdy díky vysoce výkonnému Noredenově zaměřovači dokázali za příznivých podmínek zasáhnout cíl s jen nepatrnou odchylkou. Naopak Britové se s přesným denním bombardováním vůbec nemazali a vykonávaly plošné nálety v noci. Ale abychom byli spravedlivý, ideální podmínky pro bombardování s Noredenem byly jen málokdy, takže Američané zasáhly spoustu civilních objektů. (liebgott)
  • Ve filmu je poslední misí Memphiské krásky útok na leteckou továrnu v Brémách. Ve skutečnosti byl útok na Brémy její 21. misí a poslední, tedy 25., byl útok na přístav v německém Wilhelmshavenu. Některé zdroje pak uvádí jako poslední cíl ponorkové doky ve francouzském Lorientu, na každý pád však nikoliv Brémy. (Foxhound#1)
  • Natáčelo se na bývalém vojenském letišti RAF Binbrook v Lincolnshiru a v leteckém muzeu v Duxfordu. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama