Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Když zohledníme rok vzniku tohoto snímku, musíme tvůrce velice pochválit...Leteké souboje jsou krásně zpracovány bez větších chyb..Historická fakta jsou na slušné úrovni..jen jedna připomínka pro fajnšmekry..Luftwaffe používá ve filmu pouze jeden typ bombardéru (He 111) a celkově tam máme možnost spatřit pouze tři typy německý letadel..to jen na okraj..;) ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Efekty pěkné, jako pocta hrdinům bitvy o Británii ujde, ale jako film to moc nefunguje. Tedy aspoň po více než čtyřiceti letech. Místy je to nudné, příběhy postav jsou nezajímavé a nezapamatovatelné, stejně jako postavy samotné.Ony i ty efekty jsou sem tam až příliš nápadné. Opravdu zdařilé jsou ty letecké záběry, na proti tomu pozemní scény (bombardování Londýna) jsou již slabší a vypadají dost kulisovitě. Ale filmu nemůžu upřít historickou přesnost a poctu všem letcům, nejen britským, ale i polským, ČESKÝM a dalším. Viděl jsem verzi s dabingem, ale nemyslím, že by originální verze nějak ovlivnila mé hodnocení. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

Protože hlavníma hrdinama filmu jsou letadla a letecké souboje. Nemohl jsem se sžít s nějakou postavou a proto nedám plný hodnocení. Jinak letecké souboje na dobu vzniku jsou parádní a viděl jsem to v bluray kvalitě, takže jsem si je řádně vychutnal. Nejlepší je scéna, když piloti jen tak polehávají a válí se v křeslech vytaženejch venku v těch svejch leteckejch koženejch bundách. Takovej chill out. Vzadu topoly a ticho. Úplně jsem cejtil tu pohodu jaká z těch frajeru sálala. Drsní hoši. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hitlerovou najväčšou strategickou chybou bolo, že začal bombardovať Londýn - tak to je pravda. Dá sa možno nadnesene povedať, že mu bitku o Britániu prehrali ješitnosť a nadutosť... Tomuto poviem poctivý Old Schoolový vojnový film, čo do historického priebehu aj veľmi dobre zvládnutý, pričom keď sa bavíme o technických a filmárskych záležitostiach, tak ďaleko predstihol svoju dobu. Výbuchy a letecké súboje boli ukážkové a čo je hlavné aj prirodzené. Z týchto ale aj z iných dôvodov ma film vtiahol do príbehu prakticky už hneď od začiatku, pričom tento veľmi pohodový, príjemný pocit vydržal po celý čas. Stačí len ak sa divák nechá unášať pútavým a často i napínavým dejom bez hluchých miest, sympatickými hercami a brilantnými vzdušnými súbojmi a o nezabudnuteľný filmový zážitok je postarané. 85/100 ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Ani tak nejde o film jako o převedení historického popisu na plátno. Pro vzdělávání dobrý, v Británii v rodinách s pamětníky prakticky povinnost, u nás by mělo být taky. Pokud natočí Battle of Britain Ridely Scott, půjde o jiný kousek. Každopádně, to, co se událo v roce 1940 se připomínat musí. A protože se toho událo opravdu hodně, když půjde o pět dalších filmů, pořád dobře. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • V opravdové bitvě o Británii Němci použili i jiné létající stroje, než můžeme vidět ve filmu. Mezi některými jmenujme například Messerschmitt 110, Dornier 17 nebo bombardéry Junkers 88. Když se ale film natáčel, nebyly k dispozici žádné funkční exponáty. (Javert)
  • Jako jedni z konzultantů filmu působila při natáčení opravdová letecká esa Druhé světové války, která se účastnila i přímo Bitvy o Británii. Za britskou stranu to byl podplukovník Robert Stanford Tuck, DFC, DSO & AFC, který má na svém druhoválečném kontě 28 potvrzených sestřelů. Za německou stranu pak nikdo menší než sám generál Adolf Galland, bývalý velitel stíhacích sil Luftwaffe a eso s potvrzenými 104 sestřely. (Foxhound#1)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama