Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to určitě dobře, že takový film natočili. Je dobré si připomenout, jaká ta válka byla vlastně naprostá pakárna, že? Nahňácat co nejvíc lidí do železné kisny, dát tam co nejvíc kulometů a vyrazit na výlet na kontinent. Naděje na sestřelení téměř tutová. V Memfiské krásce je pár silných momentů, člověk si prohlídne létající pevnost, vzdušné souboje, dobrý film. Ale naší Nebeští jezdci to rozhodně nejsou, ani Tmavomodrý svět. Takže stačilo jednou. 80% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Solidní válečný film. Navíc válečné souboje jsou docela pěkně udělané. Jedině konec zamrzí, protože ho trochu přemýšlivější divák dokáže cca od poloviny filmu, vzhledem ke koncepci scénáře, odhadnout. Tudíž o gradaci děje zde v podstatě nemůže být řeč. Ale jako rekonstrukce válečných událostí - proč ne. ()

Reklama

Stíba 

všechny recenze uživatele

Film, který nenadchne něčím velkolepým ale v podstatě (možná právě proto) mu není co vytknout. Memphiská kráska by šla vzdáleně přirovnat k Pearl Harboru ale je tu mnoho rozdílů. Celý film je celkem stroze zato však velice dobře zrežírovaný, ukazuje v obo dvou částích filmu (na základně i ve vzduchu) přesně to co je potřeba a dává dostatečný prostor pro vykreslení charakteru všech mladých letců, jejichž výběr do filmu mi přišel velice velice povedený a jejich výkony hodně přesné. Víc z toho asi dostat nešlo. 4,5* ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Top komentář golfisty je stručný, tentokrát ale trochu nepřesný - jednalo se totiž o bombardér amerického letectva (jejichž základna byla v Anglii). Co se filmu týče, je to dobrý a trochu i dojemný válečný letecký film, který je však v dnešní době už trochu vousatý. Ale zase je to příležitost shlédnout spoustu velkých herců v dobách jejich začátků (včetně Samvěda Křepelky :)) ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich najoblúbenejších vojnových filmov z detských čias. Je to príbeh posádky bombardéru B-17 alias lietajúcej pevnosti s menom "Memphis Belle". Posádka má za úlohu bombardovať továrne na zbrane v nemeckých Brémach. Po splnenej úlohe však nastanú komplikácie a posádka musí bojovať o prežitie a bezpečné pristánie lietadla. Film je dobre zrežírovaný a velmi slušne zahraný. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • Do role německých Messerschmittů Bf 109 byly použity jejich španělské verze HA-1112 Buchón, použité například i v Bitvě o Británii z roku 1969. (Foxhound#1)
  • Původní Mephiská kráska byla B-17 verze F, ale všechny B-17 použité k natáčení byly verze G. Bylo proto nutné tyto letouny upravit tak, aby se co nejvíce podobaly verzi F. Nejzásadnějšími úpravami bylo odmontování spodní střelecké věže pod přídí, přebarvení letounů na olivově zelené s šedým spodkem a nastříkání příslušného označení včetně malůvek "pin-up girls" na přídi. (Foxhound#1)
  • 8. letecké velitelství (v roce 1944 přejmenováno na 8. leteckou armádu) za dobu působení v Evropě (léto 1942 až jaro 1945) ztratilo přes 28 tisíc mužů. To jsou větší ztráty než měla Námořní pěchota Spojených států amerických. (liebgott)

Reklama

Reklama