Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mravenec s touhou odlišit se od davu nemůže mít v mraveništi snadný život. Práce - pivo ze mšic - povinný tanec - spánek - práce - pivo ze mšic... A tak je Zet na vrcholu blaha, když se jednoho dne v baru objeví pohledná Bala, se kterou se dá tančit jinak než podle strojově předepsaných kroků. Štěstí má ale krátké trvání, Bala mizí a Zet se dozvídá, že už ji neuvidí - byla to totiž princezna na útěku. Ale láska je láska a dělník Zet přemluví bojovníka Snovače, aby si prohodili místa. Díky tomu se může zúčastnit vojenské přehlídky, na které je princezna přítomna. Příliš pozdě Zet zjišťuje, že jde o přehlídku válečníků chystajících se k nebezpečnému útoku na sídlo krvežíznivých termitů. Útok dopadne tragicky, Zet jako jediný přežije a díky shodě několika náhod se znovu ocitne v blízkosti princezny a mimo mraveniště. Vydává se hledat bájnou Hmyzutopii a princezna Bala musí s ním, ať chce, nebo ne. Na stopě jim je generál Kusadlo, který chce princeznu pojmout za ženu a připravit strašlivý osud všem dělníkům v mraveništi. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (276)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Don't make my mistake, kid. Don't follow orders your whole life. Think for yourself." ____ 'Mravenec Z' je sice méně známý, zato mnohonásobně nadčasový animák, s nímž ikonické studio Dreamworks ambiciózně vkročilo na pole 3D animované produkce - přestože optimálně si jej užijí spíše dospělí, než mladiství - poněvadž nejen v rámci tehdejší doby nabízí neobvyklé adultomorfní antiteze, které se rezistentně vymykají stanoveným normativům žánru. Bratři Weitzové totiž skrze originální pojetí a interpretaci atraktivní premisy - ač potenciálně mohla být více komplexnější, jelikož rytmika děje velmi rychle odsýpá - celému generačnímu spektru prezentují nesmírně poutavou idealistickou alegorii o střetu mezi autoritářstvím a liberalismem - respektive elementární rozkol imaginativních mikrosvětů a makrosvětů/individualismu vůči autokratickému kolektivismu - a v konkluzi vytváří nečekanou a přesto konstruktivní kritiku kolonialismu a imperialismu, a glorifikuje emancipaci osobní autonomie - paradoxně z oné americké perspektivy - bez jakýchkoliv příkras a meliorativ - a v neposlední řadě také slouží jako neformální odpověď na 'Život Brouka' od Pixaru. No a hvězdný herecký ansámbl je pouze nedocenitelným pozlátkem navíc..... // VERDIKT: antropomorfní masterpiece! 🐜🐝🦋🐞 ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Protože jsem poměrně nedávno viděla dost podobný nový film Mravenční polepšovna, budu trochu srovnávat. Ač je tohle o nějakých osm let starší film, pořád je to hezký animák a už tehdy měl docela dobrou grafiku. Tohle je trochu jiné v tom, že Mravenčí polepšovna se snaží o jakési životní moudro či životní pravdu a u tohoto filmu mi to až tak nepřipadalo. I když to, že i jedinec může být mocný a dokázat velké věci tu vlastně taky ukazovali... Ono příběhy jsou u animáků vždycky slabší stránka a jsou skoro pořád dokola, tady se prostě hraje na krásu a grafiku a pak taky na vtipy. Nesmála jsem se, ale párkrát pousmála. A jak říkám, grafika vzhledem k datu vzniku taky dobrá. Takže celkově - hezké tři hvězdy. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film,který vznikl ve stejném roce jako Život brouka,ale je o pár úrovní výš.Alespoň pro mě to tak je.Hmyzové mají správný počet nožiček,snímek má mnohem lepší příběh a Woody Allen dokonale předal hlavnímu hrdinovi svoji neurotickou osobnost.Na rozdíl od Brouka,který mi připadal,jako kdyby vznikl ve spěchu a provizorně,Mravenec Z na mě působí kompaktnějším a profesionálnějším dojmem a je to,myslím,patrné i na hereckém obsazení.Původně jsem udělil čtyři hvězdičky,ale po dalším shlédnutí jsem nucen opravit hodnocení na plný počet. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Parádní počítačový animák, na kterém je sice znát, že patřil mezi ty první, ale absolutně nic mu to na kvalitě neubírá. Film, u kterého se děti možná budou chvílemi nudit, protože styl humoru, narážek a vůbec celý příběh je určen spíš pro dospělejšího diváka. Výborně namluvené postavy (samozřejmě původní), skvěle prokomponovaná, rytmická a nápaditá hudba, která často perfektně balancuje na hraně vážně míněného klišé (třeba odkazy na "Skálu"). Film, který jednoznačně řadím do mého animákového Top10. A věřte, že to už u mě opravdu něco znamená. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Mravenec Z mě nakonec docela příjemně překvapil. Pár vtipných hlášek, odkaz na Pulp Fiction a skvělý dabing (v originále) způsobí, že se člověk u filmu skutečně baví. Obzvlášť jsem si vychutnával každé slovo samotného Zeta, který jakoby svým chováním přesně vystihoval postavy, které hraje ve svých filmech Woody Allen. Těžko říct, jestli Mravenec Z byl šitý na míru pro Allena, nebo jestli až Allen vnesl postavě to své "já" – každopádně je to velká zábava. Prostřední část filmu je trošku nudnější, ale i tak se jedná o nadprůměrný animák. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (19)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 105 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Pesnička, na ktorú v bare tancujú mravce, sa volá "Guantanamera". (rador)

Reklama

Reklama