Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nechvalně proslulý Josef Jelínek, zvaný Harry, se do povědomí české prvorepublikové veřejnosti zapsal oslnivou dráhou podvodníka mezinárodního formátu. Exkluzivní obchod (podvod) s prodejem hradu Karlštejn mu tehdy vynesl třicet tisíc dolarů v podobě zálohy na odprodej „jeho“ hradu. V tomto filmu však nejde o rekonstrukci případu na základě historických skutečností. Základní fakta jen posloužila autoru G. Oplustilovi jako námět komedie, kterou pro televizi v roce 1981 natočil režisér V. Hrubín. Píše se rok 1946 a příběh nás zavádí do jednoho výtečného baru mezi postavy pražské galerky. Profesionální podvodník, všeobecně nazývaný „Inženýr“ (O. Kaiser), se vsadí s kapsářem Franzem (J. Lábus), že bohatému Američanovi (A. Januš), který je momentálně v Praze, prodá hrad Karlštejn… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (95)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak na tohle měli někteří Češi talent vždycky! Vymýšlet nejrůznější kšefty a "akce", ač už v reálním životě (ve stínu Harryho Jelínka stojí rovněž podnikavý Viktor Lustig z Hostinného, který takhle prodal i Eiffelovku v Paříži) nebo v podobě námětu do filmu (v tomto případě vlastně obojí dohromady). Jinak docela slušná zábava, na které je zajímavé vizuální spracování módy retro šantánů, kabaretů a swingových večírků. Jedním z kladem snímku jsou právě písňové výstupy v podání Laďky Kozderkové, Vladimíra Hrubého a Stanislavy Bartošové. Mezi tou celou plejádou podvodníčků a komediantů září nejvíc Jiří Císler, vedle jeho zajímavé úvodní písničky je nezapomenutelná především scéna s vtipným telefonátem v angličtině. Potěšili Jiří Holý (advokát) a Josef Somr (továrník). Oldřich Kaiser je zde k vidění v jedné z těch slušních rolích, i ten Lábus, ač místy zbytečně trapný, se dal nakonec přežít. Pobavil velice zábavný a překvapivý konec aneb v každém kriminálním příběhu nemusí spadnout opravdová "klec". ;-) Podobné filmy: Vrchní, prchni!, Fešák Hubert, Radostný život posmrtný. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Nenáročná odpočinková komedie o českých podvodnících, kteří chtějí prodat bohatému Američanovi Karlštejn. Trojce O. Kaiser, J. Císler a J. Lábus je tradičně vynikající, zejména O. Kaiser s jeho magickým obočím a jeho hrou na aristokrata je nezapomenutelný. Velmi mě potěšilo obsazení mých oblíbených herců menších rolí : J. Líra, V. Hrubého a V. Kotvy. Druhá polovina filmu je poněkud těžkopádná a konec nepříliš chytře vymyšlený, avšak za výkony Kaisera s Císlerem dávám 3 hvězdy. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, tak mně to moc nezaujalo a po většinu filmu jsem se spíše nudil. Čekal jsem větší legraci, ale Jirka Cízler mi tam vyloženě vadil. Vlastně celé herecké obsazení pro mně nevyznělo jako příliš šťastné. Nezajímavý a nezáživný film. Sem tam veselá hláška a originální podvod, který ovšem taky nevymyslel scénárista, ale který se skutečně odehrál. Prostě mi přišlo, že se s tím dalo udělat víc a nadějná věc tak zůstala pohřbena. Pouze průměrný film, který si dlouho nezapamatujete. 50% ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% - Když jsem to viděl tenkrát poprvé jako dítě, tak se mi to líbilo. Pak před pár lety mi to přišlo dost nudné. No a včera jsem se na to podíval znovu a docela jsem se u toho pobavil a odreagoval. Asi hodně záleží na momentální náladě. Je to takový o dost slabší pokus o komedii typu Podraz. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Normalizační paskvil sázící na obsazení tehdy populárních komiků, kteří zde ale bohužel do jednoho mohutně přehrávají. Jediný, kdo obstojí, je cynický Jiří Císler, který mě svým chraplákem vždy dostal .... Jinak hrůza a je škoda, že tuhle látku poválečných hochštaplerů a osudů Harryho Jelínka nenatočil / nenapsal někdo lepší než duo Hrubín a Oplustil. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a na hrade Karlštejn. (dyfur)
  • Oldřich Kaiser (Inženýr) s přihlédnutím ke svému tehdejšímu bujarému životnímu stylu ve zralejším věku řekl: "To bylo hezké natáčení, jak jsem se později dozvídal." (NIRO)

Reklama

Reklama