Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nechvalně proslulý Josef Jelínek, zvaný Harry, se do povědomí české prvorepublikové veřejnosti zapsal oslnivou dráhou podvodníka mezinárodního formátu. Exkluzivní obchod (podvod) s prodejem hradu Karlštejn mu tehdy vynesl třicet tisíc dolarů v podobě zálohy na odprodej „jeho“ hradu. V tomto filmu však nejde o rekonstrukci případu na základě historických skutečností. Základní fakta jen posloužila autoru G. Oplustilovi jako námět komedie, kterou pro televizi v roce 1981 natočil režisér V. Hrubín. Píše se rok 1946 a příběh nás zavádí do jednoho výtečného baru mezi postavy pražské galerky. Profesionální podvodník, všeobecně nazývaný „Inženýr“ (O. Kaiser), se vsadí s kapsářem Franzem (J. Lábus), že bohatému Američanovi (A. Januš), který je momentálně v Praze, prodá hrad Karlštejn… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (95)

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Je to super film s Oldřichem Kaiserem ve vážné roli, takže? 🤍 Písničky jsou kapitola sama o sobě, občas jsem trpěla, ale jsou to osmdesátá léta, v té době byly písničky všude a ve všem... a tady to bylo naprosto v pořádku. 😏 Nesmím zapomenout zmínit geniální mimiku a snobské chování Oldřicha Kaisera, plus ty nagelovaný vlasy, díky kterým na mě působil ještě víc arogantně. slay 🫦 Taková “lehce nad” československá komedie, která perfektně znázornila dobu podvodníčků. - Například Jiří Lábus ve své roli vypadal chvílemi až moc přirozeně ehm. :) Smích Jiřího Císlera mě nepřestává iritovat ani v tomhle filmu. Fakt mi stačí se na něj jen podívat a už mě se…   - a ještě ze zajímavosti, Oldřich Kaiser v roce 1982 v rozhovoru pro časopis Pionýrská stezka, na otázku „Která role se vám líbila nejvíc?“ odpověděl právě Harryho Jelínka. Takže pokud máte rádi Oldřicha Kaisera hrajícího snoba, neustále s cigaretou v puse nebo podivný smích Jiřího Císlera, stojí za to si ho pustit a čekat na konec, na to malé pivo. hodně deep závěr 😏 ()

Ex_Machina 

všechny recenze uživatele

S kamarátom, jeho ženou a ešte jedným známym sme dostali skvelý nápad. Predáme Trenčiansky hrad. Potrebujeme už iba bohatého kupca z Ameriky alebo Orientu čo sa tu nevedia orientovať. Nechám si zrásť obočie, hodím sa do fraku a aristokratického dediča zahrám ľavou zadnou. Zabezpečiť komparz okolo predaja už bude iba čerešnička na torte. Otázka dňa však znie. Za koľko? Myslím, že 20 – 30 miliónov Euro by mohlo znieť dôveryhodne na rýchle sa ulakomenie pána kupujúceho na tento kšeft storočia. A nakoniec budem trvať na tom malom pive. Kľudne aj z plastového pohára. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nepřipadá v úvahu !! Chci přesnou míru !!" - "Tak si, pane, zajděte ke krejčímu !!" ;) Tak dlouho jsem se těšil na druhou projekci tohoto filmu, že ta obava ze zklamání visela logicky ve vzduchu jako Damoklův meč.. Skutečný příběh kolem prodeje Karlštejna se nedá nenazvat legendárním, pomineme-li pro mě osobně zásadní a nezpochybnitelný fakt nechutné glorifikace šejdíře a především kolaboranta Harryho Jelínka, filmové zpracování režiséra Víta Hrubína však už ani omylem !! Nedá se říct, že by snímku chyběl vtip, nadsázka, náznaky ironie či podařené hlášky, leč všechny aspekty fungují tak nějak jednotlivě, dohromady jako celek už nikoliv, z čehož vyplývá, že nás cestička z fatálních drobtů neomylně vede k osobě režiséra - nadšeného panice Víta Hrubína.. Velmi bizarnímu hereckému obsazení vévodí geniální chameleon Kaiser, Lábus nedostal příliš mnoho prostoru, ale jistě nezklamal, Císlerův smích mě několikrát naprosto odrovnal, do filmu však absolutně nepasuje, stejně jako Ballingova hudba se spoustou těch otřesných ochotnických vsuvek s rádoby zpěvy, které tříští snímek na tucet průměrných scének, které místy hraničí trapností a typicky osmdesátkovou estrádní křečí, přičemž už samotné herecké obsazení tuto hrozbu silně předem asociuje.. I naprosto do ztracena vyznívající pointa scénáristy Oplustila naznačuje to proklamované a stokrát omílané nevyužití potenciálu příběhu. Maximální zklamání dokazuje neobjektivnost hodnocení prostřednictvím zamlžených vzpomínek, kdy bych zcela jistě na základě přibližně patnáct let starých útržků v paměti jistě jednu dvě hvězdy přihodil !! To já jen tak na okraj, přátelé.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tato doba aristokracii nepřeje." Mám vcelku rád české historické památky, takže bych rozhodně Karlštějn neprodal prvnímu americkému milionáři, kterého potkám. Velké Losiny určitě, Křivoklát snad, ale Karlštejn pouze v balíčku s Bouzovem a Kostí. Tady se však prodejem Karlštejna činí buržoázní pracháč idiotem, což je záležitost, pro kterou mám tradiční slabost i v civilním životě. Jistě by se celá finta dala hodně zdokonalit, ale je to jen televizní film a z tohoto úhlu pohledu na něj snad ani nelze mít nějaké větší nároky. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Normalizační paskvil sázící na obsazení tehdy populárních komiků, kteří zde ale bohužel do jednoho mohutně přehrávají. Jediný, kdo obstojí, je cynický Jiří Císler, který mě svým chraplákem vždy dostal .... Jinak hrůza a je škoda, že tuhle látku poválečných hochštaplerů a osudů Harryho Jelínka nenatočil / nenapsal někdo lepší než duo Hrubín a Oplustil. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Oldřich Kaiser (Inženýr) s přihlédnutím ke svému tehdejšímu bujarému životnímu stylu ve zralejším věku řekl: "To bylo hezké natáčení, jak jsem se později dozvídal." (NIRO)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a na hrade Karlštejn. (dyfur)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno