Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka, která každým zhlédnutím zraje jak víno. Naprosto špičkové herecké výkony, výprava a skvělé vyprávění Tima Burtona. Mnoho kouzelných hlášek a situací u kterých jsem si bandu v čele s Ed Woodem zamiloval a výrazně mi změnil pohled na díla Ed Wooda, jež se u jeho filmů více bavím. Můj nejoblíbenější Burtonův film, mé hodnocení silných 5 hvězdiček… ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Neskutečně milý a laskavý portrét filmaře bez špetky talentu - zato s obrovským nadšením pro věc. Johnny je ve své roli dokonalý - a aniž bych osobu Eda Wooda znala buhvíjak dobře, řekla bych, že jeho postavu ztvárnil nanejvýš sympaticky a Ed by na něj byl snad i hrdý - tím svým neodolatelným, až dětsky bezelstným způsobem. Při sledování snímku mě co chvíli přepadávalo šílené nutkání okamžitě vidět nějaký z Woodových "skvostů" - což je, myslím, ta nejlepší možná vizitka pro filmovou poctu nějakému tvůrci. Navíc scény s Lugosim mě občas snad až dojímaly (jeho poslední záběry) - a ačkoli to na plný počet necítím, fakt, že jsem z filmu měla podivně silný, příjemný pocit dobré nálady, je jedním z několika pádných důvodů, proč opravdu stojí za zhlédnutí. ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

75% - Upřímně řečeno nevím, jestli se tady Burton snažil navodit atmosféru okolo „slavného“ režiséra tím, že použil pár jeho „fíglů“, ale tento film jsem mu zkrátka nezbaštil. Vše při tom začalo slibně. Po teatrální ouvertuře skvělý začátek s parádním úvodním záběrem, a s velmi působivou hudbou Howarda Shorea. Film začínal splňovat má vysoká očekávání. Pak ale nastalo časté opakování téhož. Jak dějově, tak i hudebně. Logika citací Labutího jezera mi rozhodně ušla (viz diskuze). Díky různým nepřesvědčivým elementům scénáře na mě Johnny Depp po čase začal působit jako parodie sebe sama, a já přestal rozumět smyslu existence tohoto filmu. Nehodnotím tento film kriticky proto, že bych neměl rád transvestity, či holywoodské „legendy“. Ed Wood mě prostě kromě svých Burtonovsko-atmosferických triků, či Bélových strhujících monologů s náhle rozšířeným hudebním podbarvením prakticky ničím nezaujal. Na film se krásně dívá, stojí za shlédnutí, ale kdybych nebyl býval od něj tolik čekal, byl bych býval nebyl tak zklamán…Proto "jen" 4* ;o) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V době kdy Tim Burton za něco stál se mohl pustit do jakéhokoliv tématu. Tedy i do zfilmování životopisu o nejhorším režisérovi všech dob. Člověk prská smíchy, když slyší Deppovo "STOP" a následně vidí jeho blažený úsměv i ve chvílích kdy by podobně špatně (zcela tragicky) natočenou scénu nechal pravděpodobně každý režisér nemilosrdně opakovat snad tisíckrát. 80% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Premiéra po ktorej Ed Wood nebude musieť utekať pred davom a uhýbať kameňom, je úspešná. Škoda, že sa takej nedočká. Neúnavnému režisérovi nechýba nadšenie a pracovitosť, no chýba mu to najhlavnejšie - talent. Tim Burton na to poriadne dupol už od prvých sekúnd, kde zaujmú už originálne úvodné titulky. Doba, keď hollywood kvitol, keď filmy o drákule už zapadali prachom a ľudia chodili do kina na veľké pavúky a inú háveď, vykreslil Burton naozaj výborne. Bill Murray poteší, ale jeho úloha je v podstate bezvýznamná. Naopak úloha bývalého slávneho maďarského herca v podaní M. Landaua je výborná a myslím, že pre mňa tu bol ešte väčším ťahúňom ako J. Depp. Napr. taký súboj s chobotnicou, ktorá sa nehýbe ma vážne rozosmial. Úsmevných i vtipných momentov je tu viac než dosť, tak aj preto by vás ta čiernobiela nemala odradiť. Babráci ako Ed Wood robia mizerné filmy. Dopozerať ich a porozumieť im vyžaduje takmer nadľudské úsilie, no film o babrákovi môže byť zaujímavý. Toto je on. 80%. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Film měl původně vzniknout pod záštitou společnosti Columbia Pictures. Šéf studia Mark Canton však měl námitky proti černobílému filmu. Tim Burton tak začal obcházet další studia, až se ho ujala společnost Walt Disney pod hlavičkou Touchstone Pictures. Burton zároveň dostal naprostou tvůrčí svobodu. (don corleone)
  • Johnny Depp (Ed Wood) si po natáčení filmu koupil dům v Las Vegas, který dříve patřil Belovi Lugosimu. Herec si v něm nechal vybudovat upíří místnost, dekorovanou upírskými maskami, kápěmi, tesáky, špičáky a plakáty slavných upírských filmů. Nechybí v něm ani vzácná kopie románu „Drákula“ Brama Stokera. Dům, který je známý pod jménem „Hrad“, stál Deppa kolem 2,3 milionů amerických dolarů. (Timy68)
  • Až po desiatich rokoch od premiéry sa snímka dostala na DVD. (classic)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama