Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Victor Frankenstein je mladý chalan, ktorý má pomerne netradičný koníček - filmárčinu. Svoj prvý režijný počin premieta jedno dopoludnie rodine a spolužiakom. Hlavnú úlohu vo filme hrá jeho milovaný pes Sparky. Viktor sa stretol s nadšenými reakciami, no krátko na to nečakane prišiel o svoju hviezdu - Sparky chvíľu po projekcii filmu umiera pod kolesami auta a zdá sa, že z Victora vyprchala všetka chuť do života. Ale iba do chvíle, kým im v škole profesor biológie na žabe neukáže, ako možno pomocou elektriny dodať mŕtvemu organizmu život. Victor dostane šialený nápad - oživiť Sparkyho, torý už nejakú tú chvíľu leží na "cintoríne domácich zvieratiek". Teoreticky je to síce možné, ale aké to bude mať následky? (oli.G)

(více)

Recenze (142)

IvoB 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů Tima Burtona, ve kterém dostává více prostoru. Už tady jasně vyniká jeho unikátní stylizace a několik prvků, které vkládá do svých pozdějších snímků. Filmu tedy nechybí klasické "burtonovské" kouzlo s docela mrazivou atmosférou. Právě vizuál a provedení je na filmu to nejzajímavější. Zápletka je poněkud banální a zkratkovitá, ale v rozsahu 30 minut docela funguje. I když ten závěr už je fakt úsměvný… Každopádně jako kraťas a jeden z prvních filmu v pohodě obstojí. – 7/10. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Taková roztomilá černobílá filmová blbůstka alias Burtonova poklona klasickému hororovému snímku Frankenstein, jehož velký díl inspirace lze nalézt i v Burtonových dílech pozdějších (např. Střihoruký Edward, jenž má s Frankenweenie prakticky totožnou základní dějovou osu). Záměrná infantilní stylizace filmu a Burtonova obsese ve všem romantickém (mluvím o romantismu v jeho klasickém, primárním významu) posouvá tenhle snímek mimo běžná rámcová měřítka. Navíc nadsázka, specifický humor ... Boris Karloff tu dostal podobu psa Sparkyho:-) Z tohoto filmu je také patrno, jak velkým je Tim Burton režisérem, hlavně ve vytvoření atmosféry... A ten krátký amatérský snímek na začátku filmu nám prozradí, že nejhorším režisérem všech dob nebyl Ed Wood:-) ()

Reklama

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Byl jsem naprosto dojat, nepamatuju si kdy naposled tak moc. Nevím proč a nevím jak to Tim Burton udělal, ale byl. Edit 17.3.2014: No a i napodruhé po několika letech mě tenhle krátký film dokázal dojmout v podstatě úplně stejně, jako když jsem ho viděl poprvé. Tim Burton v jedné ze svých nejčistších podob, kterou mám tak rád. Krásný filmík. (SD, orig.) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pěkná pocta Frankensteinovi. Pěkný dárek pro Burtonofily. Pěkná filmová jednohubka. Zkrátka "pěkné" snad po všech ohledech. Sice není tak plná atmosféry a neodsýpá tak rychle, jak by při své stopáži mohla, ale koukalo se na to pěkně. Vážně mi ale vrtá hlavou, jak z toho chce Burton udělat celovečerák... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Těžko si při sledování Frankenweenie odmyslet, jak moc Tima miluju a jak moc žeru určitou typickou náladu, kterou dokáže prodchnout jakoukoli blbinu... Z určitého pohledu se jedná o 29 minut trvající disneyovský blábol se sentimentálním koncem, ale z mého pohledu se jedná o burtonovinu čisté duše a jasné stopy – práce s atmosférou prozradí mistra na sto honů. Vizuální citování Frankensteina citlivě transponované do infantilních not si též můžeme přičíst k velkým dovednostem mága Tima... Celek mě neuvěřitelně baví citem pro jemný humor, morbiditu, nadsázku... a vůbec, proč to rozebírat, když to Tim točí přesně pro mě. Pět hvězdiček na hrobeček. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Frankenweenie byl po deseti letech své existence (roku 1994) uveden na DVD a později i na Blu-Ray. (ČSFD)
  • Film Tim Burton natočil pre Disneyho detský kanál, avšak zodpovední ho pokladali za príliš temný, pochmúrny a tým pádom nevhodný pre detského diváka. (lilina133)
  • Rozpočet filmu byl 1 milión dolarů. (ČSFD)

Související novinky

2011, rok změn

2011, rok změn

23.12.2011

Rok 2011 byl v mnoha ohledech významný a průlomový. Byl rokem změn - ať už těch drobných v našich každodenních životech, nebo těch velkých, které začnou psát nové etapy osudů celých národů (politické… (více)

Reklama

Reklama