Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké. Byl mladý, nesmírně talentovaný, úplně chudý a neznámý. Stejný, jako tisíce jiných nezávislých malířů v Americe. Pomaloval ulice, zdi a plechové ohrady. Jeho publikem byli nuzáci a bezdomovci, kteří měli brlohy přímo pod jeho největšími díly. Pak potkal legendárního Andy Warhola. Během jednoho roku se stal Jean-Michel Basquiat senzací celého světa. Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké… (HBO Europe)

(více)

Recenze (106)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Chcete film o umelcovi? Nech ho natočí iný umelec! Kto predsa dokáže lepšie vystavať príbeh na kompozícii graffitov a pestrofarebných rekvizít a detailov, ako človek, ktorý sa tým živí?! Kontrast medzi nelogickosťou Basquiatovho umenia a šeďou okolitého sveta vytvára celú škálu pocitov (fantastický filmový plagát to presne vystihuje), a subjektivita interpretácií zhluku obrazu a ich zdanlivej bezvýznamnosti tomu dodáva ďalší rozmer. Inak povedané, presne to, čo ma na Before Night Falls nudilo, ma v Basquiatovi bavilo. Obsahovo ten film možno trochu prázdny je a chápem, že je možné ho ľahko odsúdiť ako nezaujímavú kopu zážitkov svet ignorujúcich bohémov, ale hovorím vám, má to hĺbku. Navyše je to jeden z tých nezávislákov, v ktorých si chce zahrať každý, a mne tu vážne chýbal už iba Buscemi. Všetkých, aj epizódnych roličiek sa zhostili výborní herci, s mojim roky najobľúbenejším hercom tmavej pleti J. Wrightom na čele a dokonalým Davidom Bowiem v úlohe Andyho Warhola, v jednom z najväčších castingových víťazstiev vôbec. A moja večná láska Parker Posey ako snobská povýšenecká new yorkská agentka s umením, a teda presne tak, ako ju najviac milujem. 85% ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Pěkný životopisný film. Ale na druhou stranu... Je to docela normální lidský příběh. Většina velkých, uměleckých géniů si kompenzovala svou nevyrovnanost v drogách a jiných neřestech. Je to daň za jejich odlišnost. Basquiat nebyl žádnou vyjímkou. Takže, když koukáte na tento film, příjde vám, že jste už vše tak nějak viděli, že už to vlastně znáte, jen v jiném podání. ()

Reklama

charlosina 

všechny recenze uživatele

Snímek, natočený podle románu Lecha Majewskeho, nenabízí žádné dojemné drama plné drásajících emocí, ale čistě jen surový pohled na rozkvět a zkázu jednoho mladého výtvarníka, který chtěl jen tvořit a ne vysvětlovat "co" a "proč" to dělá. A v tom smyslu je Shnabelův debut zobrazující boj individuálna a společnosti parádním výtvorem, stejně jako herecké výkony Jeffreyho Wrighta, Benicia del Tora, Michaela Wincotta a nepochybně také Davida Bowieho. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vynikající Jeffrey Wright jako kreolský malíř Jean - Michel Basquiat a skvělý David Bowie jako Andy Warhol...tak by šlo pokračovat s hvězdným obsazením dál a dál.O tom, jak malíř tmavé pleti, začínající jako grafitti, získá slávu, peníze a uznání a i přesto, že je v jádru hodný a laskavý, je zakomplexovaný a bez fetu ani ránu. Jeho smrt způsobil heroin ve 27 letech. Film byl úžasný, skvělá hudba, ovšem pravdou je, že jeho obrazy bych si pověsila na zeď tak jedině v deliriu, příznivci moderní malby nechť prominou:-) ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Dlouho žil na ulici, a své umění dával najevo jen pomocí graffiti na newyorských zdech. Až jednoho dne potkal Andy Warhola, a od tohoto dne se jeho život kompletně změnil. Jeho obrazy plnily světové galerie, rozhovory naopak plnily novinové články. Ale unést veškerou tu slávu není jednoduché, a ani Jean-Michel Basquiat není výjimkou... Hned zpočátku musím říct, že nejsem žádným velkým příznivcem "vizuálního" moderního umění - fotografie ještě chápu, ale udělat několik čáranců na plátno a nazvat to třebas Západ slunce nad řekou mi přijde ujeté (ale tak to asi má mít). Navíc obrazy podobné těm Basquitovým z filmu doma vídám každý den, a má je na svědomí moje dvouletá dcera. Ale zpátky k filmu jako takovému - životopisné filmy jsou většinou hrozně dlouhé, a hrozně nudné. To naštěstí není případ Basquita - ten jede od prvních okamžiků až do závěrečných titulků (i když konec mi přišel takový hodně zredukovaný). To, že se na film dobře dívá, má na svědomí excelentní herecké obsazení - kromě zde stokrát zmiňovaného Davida Bowieho jako excentrického Warhola musím vyzdvihnout i Michalea Wincotta (Rene Ricard) či Gary Oldmana (Albert Milo). A také krásná Claire Forlani... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama