Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké. Byl mladý, nesmírně talentovaný, úplně chudý a neznámý. Stejný, jako tisíce jiných nezávislých malířů v Americe. Pomaloval ulice, zdi a plechové ohrady. Jeho publikem byli nuzáci a bezdomovci, kteří měli brlohy přímo pod jeho největšími díly. Pak potkal legendárního Andy Warhola. Během jednoho roku se stal Jean-Michel Basquiat senzací celého světa. Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké… (HBO Europe)

(více)

Recenze (106)

roxy_ellen 

všechny recenze uživatele

Každému se tento film líbit nemůže, mě ale zaujal. Má atmosféru, která zachycuje zhýralý život umělců, jejich vzestup a pád. U Basquiata hodně rychlý, drogy ty hold umí divy. Připomínat úžasného Bowieho bych asi nemusela, ale nemůžu si pomoct, i když Jeffrey Wright se taky výborně sžil se svou rolí. Mimochodem soundtrack je úžasný. ()

black_adder 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film popisující velmi zajímavý život jednoho velmi zajímavého umělce a taky to, co s člověkem dokáže udělat, když se dostane z ulice rovnou mezi NY smetánku...Nechci se opakovat, ale D. Bowie i jeho filmový protějšek A. Warhol patří mezi moje oblíbence...skvěle zahraná role. Wright v hlavní roli je taky celkem přesvědčivý... ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Hodně jemný, citlivý a svému hrdinovi (celkem po právu) stranící biografický film, jehož předností je však i vykreslení jak specifické atmosféry osmdesátých let, tak poněkud universálnější pohled na svět umělecké smetánky. Schnabel jako výtvarník se samozřejmě nemálo soustředil na obrazovou stránku snímku a natočil tak atmosférický a malebný film. Z hereckých výkonů musím vzdvihnout zejména přesvědčivého Willema Dafoea. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Pěkný životopisný film. Ale na druhou stranu... Je to docela normální lidský příběh. Většina velkých, uměleckých géniů si kompenzovala svou nevyrovnanost v drogách a jiných neřestech. Je to daň za jejich odlišnost. Basquiat nebyl žádnou vyjímkou. Takže, když koukáte na tento film, příjde vám, že jste už vše tak nějak viděli, že už to vlastně znáte, jen v jiném podání. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

A tak měl na tu správnou vlnu našlápnuto... je otázka, zda ho na její pěnivý vrchol nedostal stejný stimulant talentu, který ho stáhnul pod hladinu, co já vím, třeba bychom byli stejně dobří všichni, jen by nám nedošlo, že jsme vlastně umělci ;-) Ať je tomu jak chce, tento životopis nepatří k těm, které je lepší minout, když už ne pro rozšíření obzorů z uměleckého světa, s příznačným hodováním švábů na mršině úspěchu, tak pro ležérní podání Jeffreyho Wrighta, který jím v podstatě protančil a přitom obnažil všechnu tu vnitřní zžíravost, a taky by byla škoda propásnout Benicia Del Tora a Garyho Oldmana jako mimořádně příjemné společníky, stejně, jako další velká jména v menších, o to však zajímavějších, rolích. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama