Reklama

Reklama

Krysař

  • angličtina The Pied Piper (více)
Animovaný / Loutkový / Horor
Československo / Západní Německo, 1985, 53 min

Obsahy(1)

Moderní zpracování středověké německé legendy o krysaři, který ztrestá hříšné a zpupné město Hammeln. Je to jeden z nejnáročnějších filmů, které kdy byly ve světě animovaného filmu natočeny. Expresivně, dramaticky stylizované loutky a scény se stávají krutým obrazem života, z něhož vymizel cit a láska. Film Krysař patří plným právem mezi základní díla české i světové animované tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Krysař jest dílo neskutečně působivé, silné, drsné a temné. Nádherný vizuál, zlá hudba od dvou šílenců a ještě více zlá mluva od ještě větších šílenců. Pro úplnou jistotu to zopakuji. Krysař je ošklivě silný. A teď ale ke kritice. Bárto, i kdyby byl ten film sebelepší, tak jestli jsi kvůli tomu vážně zabil byť jen jedinou krysu, tak jsi kokot. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

To provedení je neskutečně dokonalé a zajímavé, jenže celý film vlastně kazí jeho délka. 53 minut je fakt moc a člověk se nudným momentům nevyhne, přesto, že je to jinak dokonalé. Mít to tak 35 minut, dám těch 5*, ale takhle je to až moc(a bezdůvodně) dlouhé. Jinak se ale jedná o dost dobrý film, který za zhlédnutí určitě stojí. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento animovaný-loutkový snímek nejvíce dostane diváky svou skvěle propracovanou a především děsivou atmosférou. Tu by tvůrci nedokázali vytvořit bez bravurního hudebního doprovodu, který měl pod patronátem Michael Kocáb. Zatímco tento člověk nepatří zrovna mezi moje velké oblíbence, tak musím uznat, že tentokrát se mu jeho práce povedla na výbornou. Za pomoci děsivých zvuků a podmanivých tónů se mu podařilo vytvořit něco opravdu takřka geniálního. Samozřejmě nesmím opomenout ani na výtvarníky a loutkaře, kteří vdechli život celému městečku a jeho obyvatelům. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých letech mě tenhle film opět chytl za srdce. Jen považte - všechny loutky, kulisy, scenérie - ruční práce! Nemluvě o malované sekvenci v duchu romanticko naivistických krajin. Původní záměr použít cvičené krysy se neukázal jako dobrý, tudíž až na pár záběrů i ony jsou animované. Hudba členů Pražského výběru + skřeky části z nich snímku na kvalitě přidaly. Obecné poselství je aktuální v každé době, dnes možná ještě více. Honba za penězi a majetkem nemůže nakonec skončit jinak než záhubou. Celkově chmurná atmosféra snímku předpovídá od začátku jeho směřování... Stará německá legenda zůstává nadčasovou stejně jako např. zpracování V.Dyka. ()

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

No... moc zajímavé.. když se přenesete přes těch pár úvodních minut a zvyknete si na ty skřeky.. tak uznáte sami.. jen pro děti bych to neviděl.. rozhodně si neumím představit, že bych jako dítě poté, co jsem zhlédl tohoto krysaře, vklidu a v pohodě usnul.. .. takže děti ne!! a rodiče = bavte se.... "ENJOY IT !!!" ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Filmoví cenzori vo vtedajšej ČSSR chceli film zakázať, a to hlavne z dôvodu, že hudbu k nemu zložil Michael Kocáb, ktorý bol členom vtedy zakázanej kapely Pražský Výběr. Po čase však film získal niekoľko ocenení na zahraničných filmových festivaloch, a tak ho nakoniec cenzori povolili. (Jello Biafra)
  • Ředitel Krátkého filmu Kamil Pixa původně nabízel svůj scénář Krysaře režiséru Juraji Herzovi, ten jej však přepsal do podoby, v níž hlavní roli měly hrát krysy a jejich stát. Pixa tedy přípravy zastavil a o rok později předal námět a scénář Jiřímu Bartovi. O samotné natáčení se Pixa nezajímal, a tak pro něj byla první projekce hotového filmu velké překvapení. Před Pixovou zuřivostí zachránil Bartu německý producent, který filmu zatleskal vestoje. Podle Bartova svědectví Pixa prohlásil, že druhého dne bude potřeba film přestříhat, naštěstí však byl do rána odvolán z postu ředitele. (Přemek)

Reklama

Reklama