Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

Aiax 

všechny recenze uživatele

Musím dát pět hvězdiček, přestože Nejdelší den je velice nevyrovnaný film - naprosto fantastické momenty (chybný seskok nad obsazeným městečkem, samotné vylodění, několik scének s La Resistance nebo Bourvillem, obsazení mostu britskými Commandos) se střídají s opravdu hodně nepovedenými. Za ty pak mohou především překvapivě naivní filmařské postupy a herecké projevy (především někteří američtí a němečtí herci jsou dost dřevění, i ti slavní, Britové bez výjimy super), které mi těžce zaváněly 40. léty a filmy s Oldřichem Novým. Nejsem expert na dějiny filmu, ale řekl bych, že v šesté dekádě 20. století se už točilo moderněji a "reálněji". Hmm. Ovšem obrovským kladem je fakt, že Němci mluví německy a Francouzi francouzsky, což k celkové uvěřitelnosti naopak velmi přispívá. Skutečně, nebýt mnohdy dost umělých, strojených dialogů a hereckých výkonů, možná by si tenhle film i zasloužil označení "velkolepá freska". Přesto je to mimořádně pozoruhodný počin, který by mohl klidně sloužit jako povinné školní promítání (přestože jde o válečný velkofilm, na plátno vyteče jen pár kapek krve), ale na ty nejlepší ze svého oboru (Příliš vzdálený most) nestačí. Slabší pětka. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Možno najlepší film o Dni "D", jediná chyba, že nebol vo farbe, hoci už mohol byť. Inak herecky zvládnuté na jednotku, Nemci naháňali tými ksichtami a pokrikmi fašistickú hrôzu, Anglosasi ako slušní osloboditelia a Francúzi silní milovníci vína. Prepísknutá dĺžka a niektoré evidentne umelé scény s hercom v štúdiu a za ním hrané scény na plátne, to sa dá vzhľadom na rok výroby tolerovať. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Opät jeden z najlepsich filmov z 2. svetovej vojny tentokrat z bojov v Normandii. Samozrejme, ze so Spielbergovym Ryanom sa to neda porovnavat, ale na rok 1962 je to natocene s megalomanskou vypravou s obrovskym poctom hercov i nehercov bez trikoveho rozmnozovania tak, ako sa to podarilo Scottovmu GLADIATOROVI (2000) alebo Petersenovej TROJI (2004), kde taktiez prichadzali desiatky lodi, len v tomto filme to trik nebol a preto si ho vazim o to viac. Ak by som mohol rozdelit tento film na 2 casti, tak prvych 90 minut by som skratil tak na 45 minut, pretoze tam sa iba rozhodovalo o tom, ci zautocit a kedy a potom tam boli len tie nocne skoky s padakmi , ale druhu cast by som nechal nedotknutu. Nezabudnutelne zabery su z vtacej perspektivy, kde Nemci strielaju z lietadiel po beziacich vojakoch a este lepsia scena, kde asi 90 sekund nonstop bez strihu berie kamera taktiez z vtacej perspektivy utekajucich vojakoch a pritom sa stale vsade striela a vybuchuju granaty. Laicky divak si to mozno ani nevsimne a neuvedomi si, ze ake tazke bolo natocit na rok 1962 takyto zaber a preto si myslim, ze si dvoch Oscarov za kameru a specialne efekty tento film urcite zasluzil. Okrem toho bol nominovany aj za najlepsi film roka, avsak Oscara mu v tejto kategorii vyfukol iny vypravny film LAWRENCE Z ARABIE (1962)... 24.07.2010 _______ Robert Mitchum - (Brigádny generál Norman Cota) +++ Henry Fonda - (Brigádny generál Theodore Roosevelt Jr.) +++ Richard Burton - (Letecký důstojník David Campbell) +++ Sean Connery - (Pvt. Flanagan) +++ Rod Steiger - (Velitel torpédobroce) +++ Robert Wagner - (U.S. Army Ranger) +++ John Wayne - (Plukovník Benjamin Vandervoort) +++ Peter Lawford - (Lord Lovat) +++ Robert Ryan - (Brigádny generál James M. Gavin) +++ Hudba: Maurice Jarre +++ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách filmařská fantazie. Tímhle filmem se postavil pomníček všem těm, kteří jatka v Normandii nepřežili. Moc krásně se dívá na hereckou elitu, která si zahrála v tomto válečným eposu. Nejvíce si však cením faktu, že ač výsledek invaze v Normandii znám, stejně jsem držel palce spojencům, aby jim všechno klaplo. Povedené rekonstrukci Dne - D přidává užasná práce kameramana. Událost druhé světové války na kterou se nezapomíná ve filmu, který jí nejlépe připomíná. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co osobně hodně obdivuji na Johnu Waynovi, to je jeho hlas. Je to hlas odhodlaného, silného muže, hlas, který klidně budete poslouchat, protože víte, že to, co říká, je vždycky pravda. Je to hlas, kterému můžete věřit, který vás dokáže pokárat, ale víte, že to s vámi myslí dobře a nadává jen proto, že jste něco nezvládli. Proto se tenhle chlap tak skvěle hodil pro westerny, pro postavy čestných mužů. Není to jen jeho vysoká postava, ale právě také hlas, kterým dokázal rozdělovat příkazy, kterým pronášel věty, které by z úst jiných zněly hloupě a jako zbytečné moralizování. Přiznám se, že jsem doslova čekal na to, až ho zase uslyším. Pro postavu vysokého vojenského velitele se hodí dokonale. Nejen jeho hlas, ale celý John Wayne. Co je američtějšího kromě westernu? Samozřejmě americká armáda. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/03/nejdelsi-den-1962-70.html ()

Galerie (61)

Zajímavosti (49)

  • Spojenci po náletoch očakávali, že prejsť cez pláže bude ako prechádzka, lenže sa stretli s obrovským odporom nacistov. Generál Erwin Rommel tušil, že vylodenie prebehne tu a celý rok budoval sieť bunkrov po celom pobreží s delami, ktoré mali dostrel aj 5 kilometrov. (vander19)
  • Viac ako 4000 vojakov je pochovaných v Normandii, kde padli v boji proti nacistom. Do dnešných dní si ich miestni obyvatelia uctievajú ako hrdinov. (vander19)
  • Richard Burton hraje postavu důstojníka RAF. Burton skutečně za druhé světové války sloužil v RAF. (liebgott)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama