Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý oplýva veľkou mágiou a kúzlom nečakaných "príjemných" náhod. Filmové remeslo tu bolo odvedené veľmi dobre. Nenútené trikové efekty dávajú dojem reálnosti a celkovej prirodzenosti, z tohto pohľadu sa dá povedať, že ide o jedinečný snímok. Jadro príbehu vychádza zo skutočnosti, kedy sa naozaj tým 8 baseballistom stalo to, čo tu bolo opísané hneď na začiatku - dostali doživotný ligový dištanc. K tomu nadväzuje aj pekná pointa, a síce že si každý zaslúži ešte aspoň jednu šancu, jedno prianie, ktoré stojí za to vyplniť. Hlavná postava (Kevin Costner) túto možnosť akýmsi zázrakom dostane, nielen pre seba, ale aj pre mnohých ďalších. A tak sa čaro okamžiku môže začať, príjemnou a nenútenou formou, ktorá dokáže navodiť hrejivú myšlienku, že mágia je niečo prirodzené, niečo čo je tu už od počiatku. 75/100 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film o naivnej túžbe napĺňat svoje sny, resp. aspoň ten najväčší, a to aj za cenu toho, že vás ostatní budú považovať za blázna. Costnera aj Earl Jonesa mám rád, ale tu mi vôbec do rolí a do tejto témy nepasovali. Na druhej strane, potešila minirola Lancastera, jedna z jeho posledných. Film síce neurazí a dokáže (hlavne v tých komických scénach) zaujať, ale nič viac som v ňom nenachádzal. Hodnotenie: 60% ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Hřiště snů je opět film přesně na hraně. 3 hvězdičky jsou málo a 4 hvězdičky moc. Celkově se však dá říct, že jde o přijemný filmeček, který je i dobře zapamatovatelný díky dobrým hereckým výkonům Costnera i Amy Madigan a příjemné hudby Jamese Hornera. Přesto se nemůžu zbavit pocitu, že tenhle film jde tak trochu mimo mě. Řekl bych, že je dělaný pro americké fanoušky baseballu a tímto mě režisér tak trochu ´´vyřadil ze hry´´. Baseball mě prostě nikdy nezajímal a proto mě to ani moc nechytlo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem NEBE nehledal, ale pokud po něm někdo marně pátrá, tak mu mohu potichu pošeptat, že se nachází v Iowě na poli farmáře Kinselly - souřadnice dodám za přiměřené finanční vyrovnání. Jsem si pravdivostí informace jistý, protože nikde jinde na světě nevybíhají nadšení mrtví lidé v dresech z kukuřičného pole, aby si spolu mohli cvrnknout partičku baseballu. Nechme je v klidu hrát a nezavírejme Kinsellu do cvokhausu jenom proto, že fascinovaně kouká na prázdné hřiště a vidí na něm něco, co my vidět nemůžeme. Do zábavy má tento snímek sice poměrně daleko, ale umřít při něm nudou není vůbec snadné. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Amerika je skutečně zemí netušených možností. Chlápek má manželku, malé dítě a velké dluhy, začne slyšet hlasy, zbaví se kvůli nim velkého kusu pole, které mu vydělává na obživu, a manželka od něj neodejde, neodvleče ho k lékaři, dokonce ho podporuje. Buď to můžete brát takhle vážně, pak je to na dlouhé kroucení hlavou. Nebo film vnímáte jako fantasy, pak je to možná ještě větší tragédie, protože vše je tak růžovoučké a slaďoučké, vše tak krásně do sebe zapadá a hlavně to Rayovi tak roštoumilounkatě vycháží, že čekáte, že to konečně pochopí i v bance a žapomenou, že má hypotéčičku. Jelikož je to film o baseballu, tak samozřejmě nemohou chybět americké nacionalistické proslovy a hlavně konstatování, že tato hra vlastně drží celou zemi pohromadě. No ještě že ten baseball Američané mají. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (27)

  • Film byl zařazen magazínem „Premiere“ mezi 20 nejvíce nadhodnocených filmů všech dob. (Dreadd)

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama