Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

dopita 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem věděl, že Kevin Costner uslyší ňákej hlas kterej mu naznačí, že má před barákem postavit hřiště. Trochu mě překvapilo, že hřiště stálo už v patnáctý minutě filmu, myslel sem, že to bude trvat výrazně dýl. Ale scénář toho má v rukávu schováno ještě spoustu. Slyšel sem názory o filmu, že to je pohádka, já bych řek, že to je po všech stránkách kouzelnej film. Škoda jen, že se to všechno točilo kolem baseballu, tyhle americký sporty mě fakt nic neříkaj. Ale jinak v podstatě bez chyby a happy end byl vzorovej. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Výjimečně laskavý poetický snový film, který odráží jak světla reflektorů na baseballovém hřišti pečlivý a s určitostí osobní přístup režiséra i skladatele. Není divu, že tím nakazili i hereckou sestavu, která hrála stejně nadšeně jak procítěně. Samotný invenční příběh bohatý na fantazijní zvraty a obraty se úzce dotýká každého, kdo umí snít a má dar citlivého vnímání. Ráda zopakuji, že pečlivá osmdesátková práce si stále drží status precizní kvality a bezstarostné pohody. Bylo to tak zvláštně strhující, že mi ani moc nevadil provokativně se rýsující vercajk excentrika Kevina Costnera v tehdy módních narvaných jeansech.;-) ()

Reklama

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Bavili se tu o tom kluci v HIMYM,že prej je to dobré (tak už je jasné proč vzal Segel ten svůj poslední skvost,jak bydlí u mamky) .No to sem si zas pomohl.Ze začátku celkem hezký film i když se zas Venuše s Merkurem chytají za ručičky.Pak tam klukům spadla celá cukřenka a mě se začala kroutit huba.Ještě čekám kdy mi hlavou proletí Pluto,že se chce taky pošmajchlovat.Scénárista si ty 60.léta nejspíš užíval vrchovatě.Já ale nefetuju a tak ze 4 sou 2 a to se ještě hodně držím.Pro snílky až mimozemšt'any (to sme tu správně) a pobuchané amíky,ale určitě upe pecka.1aPůl.A baseball nikoho nezajímá! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pohoda, no pri nej to ostáva. Mám rád filmy so športovou tématikou, no hlavne vtedy, kým v nich šport zohráva hlavnú úlohu. Bohužiaľ legendy baseballu sú mi ukradnuté, najmä ak sa okolo nich točí akási fantasy záplatka, ktorá išla v tomto prípade mimo mňa. Nápad je to ale fajn, možno keby bol z iného prostredia, neviem. Ale zahraté je to na úrovni a hlavne to má celkom rýchly spád s kopou dobrých dialógov. 60%. ()

Krosmen 

všechny recenze uživatele

Před chvilkou jsem dokoukal tenhle..a co vlastně napsat? Film? To by byla degradace.. Z počátku jsem si říkal,že to bude asi trošku ptákovina, ale nechal jsem plynout děj, stejně jako jsem neuzavíral svoje hodnocení. A byl jsem odměněn. Moc pěkné dílo, o snech, touze, ale i o překážkách. A to, že nejsou některé otázky zodpovězeny? Alespoň každý z nás může nechat pracovat fantazii. Skvělé na chvíle jako je nedělní odpoledne, jste sami doma a kolem jen ticho. Dobře působil i český dabing ()

Galerie (60)

Zajímavosti (27)

  • Film se natáčel v Dyersville, v Galeně, v Dubuque a ve Farley v Iowě a dále v Bostonu v Massachusetts v USA. (rafix)
  • Malá Karin na začátku sleduje film Harvey. (HOODY)

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama