Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (114)

GMVajgl odpad!

všechny recenze uživatele

Tento snímek vykazuje typické prvky moderní filmařiny - nenápaditost, bezzubost, strach z rizika, neschopnost vyprávět pravdivý a poutavý příběh, diversity casting. Takovýmto dystopickým způsobem byla zfilmována představa dystopie v nespecifikované budoucnosti z roku 1953. Něco na té klíčové roli knížek mi tu přišlo tak nepatřičné. V roce 2018 se sice knížky stále četly, ale jejich význam byl podstatně menší než v roce 1953. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Bradburyho předlohu jsem (ještě) nečetl, ale tohle nebylo až tak špatné, jak jsem očekával. Jasně, kdovíjak dobrá adaptace to nebude. I pro neznalce je to takové nedomrlé, jako kdyby scénáři něco chybělo. Možná určitější pointa. Tahle adaptace vlastně docela působí jako další epizoda ze seriálu Black Mirror, který různá dystopická témata ztvárňuje velmi obdobně - tedy tak, že se logika poddává myšlence. Ten je ale taky absurdnější a uvědoměle nerealistický, což v tomto případě asi tak úplně chtěné a uvědomělé nebylo. Tady to bylo prostě spíše jen nedotažené. Pořád ale velmi koukatelné béčko, byť s mizerným scénářem. ()

Reklama

krauset 

všechny recenze uživatele

Michael B. Jordan, ač jinde charismatický, zde působí nepatřičně. Jeho přerod není úplně věrohodný, protože zde chybí jeho pochybnosti ještě před dějovým spouštěčem. Spíš než obsah zakázaných knih vám hlavu zaměstná otázka: čím to, že je tato adaptace tak neuspokojivá. Je to ironie, že scénář filmu, v němž téměř zaniklo tištěné slovo, tolik šustí papírem. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Truffautova adaptace mě zase tolik nechytla, takže na ní netrvám jako na "definitivní" verzi. Tenhle film je ale bohužel dobrý jen tím, co s ní sdílí - tedy budování světa a vztahů. Shannonova postava je pak dokonce o level výš, byť nikam nevede. Film ztrácí svým slabým protagonistou a inklinací k akci v závěru. Není to nějaká svatokrádež, mělo to našlápnuto, ale nakonec už jsem se nudil a jen přemýšlel, jak by šlo vlastně dystopické sci-fi udělat, aby ještě fungovalo. Zdá se, že tenhle subžánr ztratil osten. 2 a 1/2 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Fahrenheit 451" rozhodne nepriniesol to, čo som si myslel, že sa od filmu dočkám. Najprv bolo zvláštne, že sa z toho nakoniec vykľul TV film. Ale stále som bol zvedavý. Zaujímavá téma na spracovanie, dobré obsadenie, a mohlo sa z toho skutočne niečo dostať. No mám pocit, že sa to na niektoré elementy sústredí dobre, no iné absolútne nezvláda. Okey, poďme sa na to pozrieť. V prvom rade poviem, že som mal trošku pocit, že film by sa asi mal viac sústrediť na Beattyho než na Montaga. Prečo? Lebo o ňom zistíme určité veci, píše si myšlienky (čo, ako som pochopil je v tomto svete zakázané) a vyzerá to, že má väčší nábeh na to, aby svojich ľudí zradil. Možno som to dedukoval nesprávne, no tam je oveľa viac momentov, kde som si myslel, že by prešiel na druhú stranu a pomohol literatúru chrániť. Montag dokopy neurobí nič iné, len dostane jednu knihu, prečíta z nej pár riadkov a následne už sa rozhodne pomôcť. Kvôli dievčaťu. Pravdepodobne. Nie je to tu dobre vysvetlené a mám pocit, že potrebovali sme viac času a lepšie poznať jeho charakter na to, aby sme to dokázali odhaliť. Lebo jeho rozhodnutie je potom viac-menej spracované veľmi nasilu a ťažko sa mi s tým prepája. Najmä ak ešte sám o sebe tvrdí, že robí dobre len jednu vec a to je spaľovanie. Vezmite si všetky scénky s ním na začiatku a na konci je to úplne iný človek. Lenže nemali sme čas na to vidieť túto premenu. A to je dosť smutné. Okrem toho svet, do ktorého je tento film zasadený nevyzerá úplne najzaujímavejšie. Neviem ako by sa v ňom dalo žiť a čo vlastne má ponúknuť. A nemyslím si, že to bolo v románe spracované takto, lebo niečo mi tu nepasuje a rozhodne je to veľmi otázne, či si to správne premietli. Najmä ak stále funguje internet. Michael Shannon je podľa mňa dobrý v role padoucha a má tu skvelé momentky, Michael B. Jordan je tiež super a film má pár dobrých momentiek, no hlavným jeho problémom je aj tempo. Ide veľmi pomaly. No to je práve spôsobené aj tým faktom, že nevieme vôbec pochopiť Montagovu motiváciu. Čo však ešte na filme vyzdvihnem je jeho efektná stránka. Keď tu niečo horí, tak to skutočne horí. A pôsobí to vierohodne. Len nie je to dosť na to, aby som vyzdvihol film ako taký a celkovo pôsobí len veľmi priemerne. Hodnotenie: C ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Mezi dalšími hořícími knihami lze vidět i knihu „Harry Potter a Kámen mudrců“ od J. K. Rowling. (Zefill)
  • Mezi hořícími knihami v prvních dvou trailerech jsou vidět knihy „Zločin a trest“ od Fjodora Michajloviče Dostojevskiho, „Lolita“ od Vladimira Nabokova, „Kdo chytá v žitě“ od J. D. Sallingera, „Things Fall Apart“ od Chinua Achebe a „Brown Skin, White Masks“ od Hamida Dabashiho. (hansel97)
  • Natáčelo se ve městě Hamilton (Ontario, Kanada). (BMW12)

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno