Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Kombinace krásného vizuálu a nesmyslného blábolení. Srovnání některých s 1984 od Orwella je zcela mimo mísu, tam byla myšlenka. Silná myšlenka. Orwell ukázal, že antiutopie nemusí být nutně strojově odosobněná (jak tento film). Zde je to dost často jen o sebeukájení (ať už s přístrojem, či bez...) Bavilo, nudilo, štvalo a tak to šlo celých necelých devadesát minut. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dost divnej film. Lucas v podstate rozsiril svuj studentskej film, natah pribeh na hodinu a pul a pridal zname herce. Ale i kdyz jsem videl puvodni kratkej film, ze zacatku jsem absolutne nechapal vo co go. Pak se vse vyjasnilo a pod vsema tema zvukama a kulisama se vyrisoval velmi jednoduchej pribeh, krapet pripominajici Ostrov nebo Equilibrium. Na dobu sveho vzniku jsou tu dost dobry triky, Lucasovi jde vytvaret napeti a herci nejsou vubec spatny, ale vic jak na 3* to nebude. ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Velice depresivní debut George Lucase, který všem pochybovačům jasně dokazuje, že umí točit i jiné věci, než jen efektní popcornovou zábavu. Sterilní a odlidštěná atmosféra světa THX 1138 ve vás zanechává opravdu hluboké dojmy, stejně jako scénář nárokující si nálepku "pro náročného diváka". Problémem ovšem zůstává, že si po skončení filmu nejste jisti, jestli je tento nárok na divákovy myšlenky opravdu oprávněný a nebo jde jen o efektně zabalenou 90 minutovou nudu. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Tak to to je ten typ filmu, pri ktorom si chrochtám blahom .... Nádherné vizuálne zábery, šumovo-ruchový podmaz, vedecká fantastika, zvuk i kamera blížiace sa k dokonalosti . Netreba rozumieť výrazom 563 ma 3c po 3% na LUH2155 kontakt 5Ec225... To je len ruch, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou filmu. Utopististická vízia totalitnej spoločnosti, ktorá ovláda myseľ i telo jedinca. Jedinca, ktorý prestáva byť jedincom a stáva sa len zrnkom piesku v presýpacích hodinách, ktoré má niekto vo svojich rukách . ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Perfektních 20 minut na konci. Scifi s atmosférou, futuristická vize. Chápu, že bylo nutné přestavit svět, v němž jsme se ocitli. Na to byl ale Lucasovi stačilo deset minut. To se fakt nedalo, ubíjejí bílo o ničem. Pleasence o dost lepší než Duvall. Hodně podobný film je Equilibrium, mnohem víc než Orwellův letopočet. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (29)

  • Film je mnohdy stylizován spíše jako dokument, George Lucas se k tomu přímo vyjádřil; chtěl prý natočit dokument o budoucnosti. (nerrti)
  • Director's Cut verze obsahuje některé přidané CGI efekty. (Corpsegrinder)

Reklama

Reklama