Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (114)

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Přijde mi to spíš jako adaptace Truffauta než jako adaptace Bradburyho, a trpí stejným neduhem, kdy hlavní hrdina prochází příběhem jako arogantní robot a neexistuje napojení na diváka. Čím to, že čím víc "moderní" se filmoví adaptátoři scifíček snaží být, tím víc prázdně a nerelevantně jejich výtvory většinou vyzní. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Povrchní a zbytečná adaptace možná tak dobrá právě pro ty čtenáře pouhých nadpisů a smajlíků. To, co film kritizuje, sám předvádí. Zbytečně se to celé soustředí na akční a vnější stránku a zcela, ale naprosto zcela ignoruje psychologickou a duševní rovinu. Což ve filmu zrovna o pálení knih je podle mne velmi, ale velmi tristní. Navíc to nemá ani atmosféru, ani uspokojivou podstatu místa a děje. ------ Průběžné poznámky: Fakt to režíruje Íránec? dokáže ten porozumět duchu předlohy, když jde o západní díla? Proč musí být multikulturně z Montaga černoch? Proč se pálí notebooky, harddisky a tablety, když to není tou knižní podstatou? Celé je to zatím spíše na obrazový efekt, než vnitřní poselství včetně toho vyřvávání na ulici - kde ho sice točí na kameru a přenáší se to na mrakodrapy, ale sleduje to pět a půl lidí. Působí to až nepříjemně komorně oproti tomu, jak se to snaží být bombastické. V podobě šéfa hasičů vykradený začátek 1984, ale no tak. Tvl, s tou babou jako atentátníkem s knihami kolem pasu, to musela vymyslet hlava. :-( Uniformy vykradené z Equilibria. ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

(4.5/10). Rozhodně nejde o něco revolučního a takto známý román by si určitě zasloužil lepší zpracování, ale mi ten film ve výsledku nevypálil díru do hlavy z důvodu, že by byl tak špatný.. Rozhodně není dobrý, ale není ani hrozný.. Zachraňují to většinou herci, protože pojetí celého toho tématu je dost nešťastné a pitomé.. Osobně jsem knihu nečetl, takže pokud bych ji předtím četl, tak bych šel s hodnocením velmi pravděpodobně níž.. Zatím zůstávám na průměru. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Úplně se nemohu ztotožnit se zdejším nízkým hodnocením. Z mého odborného pohledu usuzuji, že by se Ray Bradbury nemusel z tohoto zpracování vyloženě otáčet v hrobě. Fantastickou knihu jsem nicméně četl velmi dávno, takže kvalitativní rozdíl už asi přeci jenom nevnímám tak výrazně, jako kdybych si ji přečetl včera. Inspirace knihou je nicméně v tomto případě opravdu jen hodně povrchová. Tvůrci si zkrátka vytvořili relativně své dílo, které se snažili zasadit tak, aby se současnému diváctvu trefili do chuti. Možná kdyby hrál místo mého milovaného Shennona nějaký jiný hegešák, tak bych také hodnotil jinak, ale ten frajer je prostě boží. Celkem chápu snahu tvůrců odlišit se od předchozí adaptace, takže s tímto zmodernizovaným pojetím nemám větší problém. Celkově mi snímek docela sedl do nálady, takže pálím slabší 4 kousky. Přesto stále nejvřeleji doporučuji sáhnout raději po knize, která je skvělá. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tahle verze rozhodně není tak špatná, jak by se z hodnocení mohlo zdát. Původní Truffautova je sice lepší a kvalit knihy to samozřejmě také nedosahuje, ale já byl vcelku spokojen. Atmosféra a vizuál se mi líbily už od začátku a Michael Shannon mě vyloženě nadchnul. Pravda, s Michaelem B. Jordanem (který mě nijak výrazně neuhranul ani v Black Pantherovi) to bylo už trošku horší a Guye Montaga jsem mu zas tolik nevěřil, což je určitě chyba. Pravda je taky to, že tam je dost dlouhých, dost zbytečných a dost nudných scén (někdy i všechno najednou), ale ty se zase střídají se scénami, které mě vyloženě nadchly. Ve výsledku jsem si to docela užil, ale hlavně kvůli tomu, jak dobře to vypadá, téhle stránce filmu skutečně není co vytknout. Nic speciálního ve vás tahle adaptace nezanechá. Tuhle verzi sice můžu velmi, velmi (ale opravdu velmi, velmi) opatrně doporučit, ale ROZHODNĚ volte adaptaci původní, tohle žádná velká filmařina není, tamto ano. A nebo si to přečtěte, v knize to totiž všechno dává smysl (tady všechno smysl nedává). Za mně je nová verze neurážející podívaná za 60%. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 2018 na filmovém festivalu v Cannes. (BMW12)
  • Natáčelo se ve městě Hamilton (Ontario, Kanada). (BMW12)
  • Mezi dalšími hořícími knihami lze vidět i knihu „Harry Potter a Kámen mudrců“ od J. K. Rowling. (Zefill)

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama