Reklama

Reklama

5x2

  • Francie 5x2 (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film zachycující 5 příběhů ze života dvou milenců je zvláštní tím, že se odvíjí od konce k začátku jejich společného života. Od rozvodu v úvodu přes návštěvu homosexuálního bratra s přítelem, porod a svatbu k romantickému dovolenkovému seznámení. Režisér François Ozon tímto odlehčuje jinak poněkud smutný příběh... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čo sa stane, ak sa režisér rozhodne natočiť fádny príbeh manželstva, ktoré končí rozvodom v obrátenom časovom slede? Velmi zaujímavý film, kde manželské krízy a nevery nie sú v snímku to najnepríjemnejšie, to je skor úplný záver, keď sledujeme pomerne gýčové zobrazenie zoznámenia páru, pretože vieme, ako sa to celé skončí. Otázne je, či vybral Ozon tie správne okamihy z ich spoločného života. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Skvostná úvodní "rozvodová" epizoda ve mě vzbudila velké očekávání toho, co bude následovat. Bohužel. V dalších epizodách jsou situace pouze naznačené, ale nedořčené. Že tento vztah fungovat nemohl, je více než jasné, ale když si položím otázku, co bylo tou hlavní příčinou nebo čí vinou dospělo manželství takového konce, tak jist si nejsem. Jinak působivý výkon podala v roli manželky Valeria Bruni Tedeschiová. ()

Reklama

Mytologie 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama ze života Marion a jejího muže Gillese. Prostřednictvím retrospektivně vyprávěného příběhu postupně sledujeme pět klíčových scén nenaplněného patologického partnerského vztahu a později manželského soužití. Od emočně nejsilnější části rozvodu a realistického „sexu na rozloučenou“ pokračuje nevěrou (i když se chtějí změnit, jsou si již tak navzájem odcizení, že to asi nejde. Kdyby jen měli tu moc vrátit se do minulosti udělat ve vztahu něco jinak...), narozením dítěte, svatbou a končí seznámením. Film lze chápat jako střípky neúplné mozaikovité sondy do rozkladu partnerství. Celé to na mě působilo smutně, světobolně a až na svatbu dost skutečně. Film bych pouštěl studentům psychologie k tématu problémy manželských a partnerských vztahů. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Co vám budu povídat... Na 5x2 jsem se docela těšil a byl jsem hodně moc zvědavý. Ovšem nakonec jsem byl dost zklamaný... Tento film není ničím, ale naprosto ničím vyjímečný, některé scény byly vyloženě samoúčelné a zpracováním je vlastně formální... Zpětné řazení scén a narušená lineárnost děje má možná jen zakrýt fakt, že film je vlastně hrozně nezajímavý... Nicméně ani v tomto způsobu vyprávění není nijak originální a kvalit podobně zpracovaných filmů (Memento, 21 gramů) rozhodně nedosahuje. Najde se sice pár povedených scén a místy je cítit záblesk snahy o jakési sdělení, ale moc se to nedaří. 5x2 = 2 hvězdičky... ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

5 jako pět zastávek ve vztahu dvou. Od rozvodu zpátky k začátku, kdy se muž a žena seznámili. Nekonají se tu žádná sexuální zemětřesení střídaná házením nožů, žádná ponaučení, odsouzení, pátrání po příčinách a vinících rozpadu. Mozaika poskládaná z klíčových momentů podaná ale naprosto všedně bude někomu připadat nudná a fádní. Mně se to "obyčejné", na čem TO většinu času stojí (a taky padá), ale neobyčejně líbilo. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Pro Jasona Tavassoliho, který se objevil v úloze Američana, to byl debut na filmovém plátně. (imro)
  • Ozon potvrdil své postavení velkého filmaře, když si po natočení úvodních scén filmu dopřál téměř půlroční pauzu. Během ní se ješte věnoval zbytku scenáře a zároveň hercům poskytl čas na přípravu mladšího vzhledu, jelikož děj je vyprávěn retrospektivně. (imro)
  • Valeria Bruni Tedeschi, která se ujala hlavní role, byla za svůj výkon nominována, mimo jiné, na Evropskou filmovou cenu, nicméně první a jediné ocenění získala až na festivalu v Benátkách. Konkrétně to byla Pasinetti Award. (imro)

Reklama

Reklama