Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

swamp 

všechny recenze uživatele

Film jsem původně bral jako jeden z dalších filmů o tom, jak si přírodní živel zahrává s lidskými životy. Pak mě ale nadchly herecké výkony ostříleného Travolty a "méně zkušeného" Phoenixe..a samozřejmě krása Jacindy Barrett! :) Skrze pomalejší (a místy i vtipný) začátek jsem se po chvíli sžil s postavami..jejich utrpení v podobě zranění nebo smrti přátel..postaveno v protiklad k satisfakci v podobě zachráněných obětí. Zkrátka..je to film, který se zabývá mnohem větší "akcí" než je jeden výjezd..a tou akcí je život! ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi, jak se prolínaly dvě roviny filmu (Jackův dosavadní život a průšvih v hořícím domě), líbil se mi realistický konec. Jenže...Chtělo by to ubrat patos a vyměnit hlavního protagonistu (Joaquin Phoenix má bezesporu talent, na nový film "Walk the Line", kde ztvárnil ústředního hrdinu jistě půjdu, ale prostě zde mi nějak nesedl). Abych to zkrátila, "Okrsek 49" je dobrý (= 3*) film. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na určité aktuálne udalosti u nás som dostal chuť pozrieť sa na to jak pracujú profesionálni amerikánski filmoví hasiči. Znázornenie ich postupov je ok. Celkom zaujímavé a na filmové pomery sa nejedná o nejaké extrémne zveličené kúsky. Ale po ostatných stránkach to je celkom nuda. Film sa sústredí na vykreslenie obyčajného života hasiča. Čo robí v robote, keď nie je v teréne a hlavne jak tá nebezpečná práca ovplyvňuje jeho rodinu. A práve táto línia, ktorá má byť nosnou je taká nemastná neslaná. Postavy si ma ničím nezískali. Väčší priestor má len Phoenix a Travolta. Ostatní sú len do počtu. Travolta ako šéf tej jednotky mal občas zábavnú scénu alebo chvíľu keď rozdával múdre rady, ale Phoenix pôsobil celý čas znudene a bolo mi jedno či to na konci prežije alebo nie.Čo sa týka hasičskej tématiky, tak je u mňa stále vrcholom žánru akákoľvek epizóda zo seriálu Third Watch, ktorá sa venovala hasičom jak po akčnej stránke, tak čo sa týka vykreslenia postáv a náročnosti tohto povolania. 5/10. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Óda na hasičské remeslo. Na film sa však nepozerá zle, vyžaruje z neho príjemná odpočinková energia. Jednotlivé akčné scénky pri hasení ohňa sú dostatočne napínavé aj emočne zaujímavé. Na druhú stranu, J. Phoenix tentoraz nijak zvlášť neohúril, svoju postavu síce zvládol, ale akosi bez života, mdlo a fádne. Na kvalite filmu to žiaľ dosť uberá. Jediný, kto výraznejšie herecky zaujal bol Travolta, len škoda, že sa mu nedostalo viac priestoru. U mňa nadpriemer s odretými ušami. 70/100 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pocta (nejen baltimorským) hasičům se téměř topí v patosu a herci v čele s jinak výborným Joaquinem Phoenixem nemají co hrát. Ještě to ale není tak strašné, jako o pár let později ve filmové mohyle Olivera Stonea jménem World Trade Center. Pozici nejlepšího filmu o požárnících – Howardova Ohně tohle rozhodně nemůže ohrozit. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Jacinda Barrett, představitelka Lindy Morrison, je ve skutečnosti dcera hasiče, který má za sebou 33 letou kariéru. (KucC)
  • Okrem autentických miest v meste Baltimore sa natáčalo aj v ďalších dvoch mestách v americkom štáte Maryland, a to Annapolis a Curtis Bay. (MikaelSVK)
  • Joaquin Phoenix před natáčením strávil měsíc na požární akademii a další měsíc „sloužil“ u baltimorské jednotky Truck 10. Stal se dokonce jejich čestným členem a má stejné tetování jako jeho dočasní kolegové, čmeláka s hasičskou helmou a sekerou. (imro)

Reklama

Reklama