Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Ariel je poněkud vzpurná mořská víla, která žije v podvodní říši v Atlantiku. Touží poznat svět lidí, i když ji její otec, vládce podvodní říše Triton, důrazně varuje, že obyvatelé moře to mají přísně zakázáno. Ariel se zamiluje do prince Erika, kterému zachránila život, když jeho loď ztroskotala v bouři. Aby ho mohla znovu spatřit, požádá o pomoc mořskou čarodějnici Ursulu. Ta slíbí, že jí na tři dny přičaruje lidské nohy, výměnou za její krásný hlas. Ale pokud ji během této doby princ z lásky nepolíbí, bude se muset vrátit do moře a navždy čarodějnici sloužit. Ariel na to přistoupí. Netuší ale, že Ursula udělá vše, aby Ariel prince nezískala. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (167)

T-pack 

všechny recenze uživatele

Začínám přemejšlet, jestli může bejt člověk na některý věci fakt moc starej. Totiž kdybych byl dítě, nebo za sebou alespoň neměl (podle mýho profilu) už zhruba 127 animáků nejrůznějších témat, kvalit, stopáží i zaměření, pak bych možná Malou mořskou vílu přijal víceméně bez výhrad. Takhle jsem ale posedlej myšlenkou, jak film vylepšit, přičemž odpověď je nasnadě – princ se totiž už takhle ve snímku zamiluje do dívky s hlasem Ariel, která o hlas smlouvou s Uršulou přijde. Jak snadné by tedy bylo vystavět konflikt následovně: princ si myslí, že přeměněná Uršula je dívka, která ho pár dní zpět zachránila, načež začne plánovat svatbu, bez zbytečného zakletí a proměny v nemyslící zombie. Ariel sice nemůže mluvit a je z celé situace nešťastná, ale v několika chvílích prokáže soucit, něhu, pochopení, zkrátka dobré vlastnosti, zatímco Uršula sice dokáže změnit podobu, ukrást hlas, ale pro svou zkaženost nedokáže zakrýt svou prohnilou duši. Princ nakonec pochopí, že by byl raději s hodnou Ariel, než s hlasem, do kterého se sice zamiloval, ale o kterém zjistil, že patří špatné osobě. Chvíli, kdy má dojít k polibku, může nakonec přerušit i Arielin otec, z čisté rodičovské obavy, čímž zadělá na pěknou patálii a rozehraje dramatický konec snímku. A mně by se taková zápletka líbila víc, s tím, že ovšem riskuji natažení stopáže a děj komplikuji pro dětského diváka. U primárně dětského filmu. Což asi není úplně ideální. Malá mořská víla je tedy zřejmě tak přímočará zcela záměrně. A byť písničky později začaly zapadat do příběhu plynule a staly se celkem příjemným mixem milého s vtipným, na začátku se celkem objektivně zpívá úplně zbytečně a některé „expoziční“ songy nevydrží ani pět minut od sebe. Takže je celkem těžký hodnotit film očima nezatíženýma dosavadní diváckou zkušeností. Právě proto to dělat nebudu. Pro mě je tohle zkrátka docela obyčejná, průměrná disneyovka… ale Ariel je ze všech Disney princezen pořád ta největší hottie. Brr, ono jí je teprv 16. ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem jako dítě neměla ráda Disneyho. Všechny ty písničky, šťastná zvířátka, co pomáhají hlavním hrdinům, dobré konce a bůhvíco ještě. Andersenovu původní pohádku mám moc ráda, zvlášť proto, že končí tragicky, tady mi však tohle Disney vzal. Se šťastným koncem je najednou z malé mořské víly tuctová pohádečka, jeden bonbón z pytlíku plného naprosto stejných slaďoučkých bonbónů. Animovaný to je hezky, o tom žádná, ale už je to rozpliz jako milion dalších. Je mi líto, tohle mi pod kůži nikdy nevleze. ()

Reklama

hroubek 

všechny recenze uživatele

Klasická krásná pohádka od Disneyho ve které je všechno na co jsem zvyklí sympatický pomocnící ze zvířecí říše,jednoznačné rozlišení dobra a zla,morální ponaučení,sladké písně a samozřejmě krásný happy end.Po vizuální stránce filmu nejde co vyčíst, protože ztvárnění podmořského světa je úžasné a když se k tomu přidájí muzikálová čísla je to nádhera.Takovéhle filmy mi v dnešní době začínají čím dál víc chybět. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsou v tom chvíle, kdy bych i plný počet dal, ale celkový dojem z toho na víc než lepší 3* nemám. Nemůžu si pomoct, ale i na mě to bylo až moc dětské, většina písniček až na jednu mě taky nijak nezaujala a ačkoli tu původní "pohádku" znám, stejně to na mě bylo až moc romantické, takové zaměřené spíš na holky. Na tom samozřejmě není nic špatně, ale mě jde o to, jak moc to osloví mě, že... Jinak nejlepší postavou tu byl bezkonkurenčně Sebastian, protože nebýt jeho, tak je to podle mě dost mdlé. Takhle jsem si to díky němu aspoň do jisté míry užil. Lepší 3* ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $111,543,479Tržby Celosvetovo $222,300,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $82,471,966Tržby za predaj DVD v USA $219,969,658║ Animačne úžasné, dobrodružné a zábavné, rovnako ako seriál. /90%/ ()

Galerie (61)

Zajímavosti (61)

  • Arieliny sestry se v originále jmenují:Aquatta, Andrina, Arista, Adella, Alana a Attina. (AngelLucy)
  • Morská čarodejnica Uršula pôvodne mala byť jeden z atypických druhov rýb žijúcich v hlbinách. Tvorcovia si však po vzhliadnutí dokumentu o chobotniciach povedali, že 8 chápadiel vyzerá oveľa impozantejšie, a tak sa z Uršuly stala cecaelia - na pol človek na pol chobotnica. (matthew.17)
  • Film bol naplánovaný ako jeden z najskorších Disneyho projektov. Výroba začala hneď po Snehulienke a sedem trpaslíkov (1937), ale kvôli rôznym okolnostiam bola pozastavená. V 80. rokoch 20. storočia spoločnosť Disney ani len nevedela, že sa jej zakladateľ zamýšľal film vytvoriť. Počas neskoršej výroby bol náhodou objavený Waltov script a mnohé z jeho zmien oproti originálnemu príbehu Hansa Christiana Andersena, sa nakoniec zhodovali so zmenami Walta Disneyho. (LuiCJ)

Související novinky

Lady Gaga v Malé mořské víle?

Lady Gaga v Malé mořské víle?

16.10.2018

Následující novinku si zařaďte do složky „nepotvrzené spekulace“, nicméně podle čerstvých zpráv projevilo studio Disney zájem o zpěvačku a herečku Stefani Germanottovou aka Lady Gagu (Zrodila se… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama