Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdena (J. Hlaváčová) se rozhodne vzít zákon do svých rukou. Dostává se ve svém počínání však tak daleko, že se nakonec sama ocitá před soudem jako obžalovaná. Její čin je kvalifikován jako trestný, ale zároveň budí u všech lidské sympatie pro svou humánnost. Soudci jsou tak postaveni před nelehký úkol: dodržet zákon a odsoudit člověka, který je vlastně svým způsobem hrdinou, nebo tohoto člověka pochopit a respektovat jako dobrý úmysl? Vedle J. Hlaváčové a V. Vosky (A. Kroupa) se můžete těšit i na další skvělé herce jako J. Štěpničkovou (sestra A. Kroupy), M. Růžka (mlynář Míka, Zdenin otec), J. Marvana (soudce Medek), J. Pleskota (kapitán kriminálky, Sejček), J. Moučku (předseda soudu), Z. Řehoře (prokurátor) a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Pane předsedo, já jsem došel k přesvědčení, že obžalovaná je blázen. Víte? Blázen. Ale tak krásnej blázen, že bejt tak krásnej blázen si bohužel já nemohu dovolit už proto, že jsem soudce." Jana Hlaváčová coby soudní zapisovatelka Zdena je vskutku krásnej blázen. Úplný don Quijote či Františka z Assisi. V porovnání s Jiřinou Bohdalovou v téže roli ve filmu Odvážná slečna jsem ji přitom tu její roli ochránce dětí zákonu navzdory věřil tak nějak víc. I když na počátku soudního přelíčení působila zcela odevzdaně, v jeho průběhu (a zvláště v těch retrospektivách) z ní vyzařovalo něco opravdu silného, co by přesvědčilo snad i naprostého formalistu a zastánce litery zákona, který by do poslední chvíle trval na tom, že "zákon musí platit, i když není dokonalý". Celkově musím říct, že jsem byl touto "televizní pohádkou po dospělé" doslova unesen a jen nevěřícně koukám na to, že co za excelentní soudničku bylo možné v čase již pomalu se blížící normalizace natočit. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zdařilá televizní inscenace, aneb výpověď jak to tenkrát vůbec u soudů chodilo. Nechtěl bych být v té době ani na straně obhajoby natož obžaloby. Film je až na pár světlých vyjímek celý natočený v soudní síni. Jana Hlaváčová (obžalovaná Zdena Michová), Václav Voska, a Jaroslav Moučka jako předseda veleváženého soudu byly vynikající. Naopak Zdeněk Řehoř jako obžaloba a Jaroslav Marvan jako obhajoba mi zde v tomto snímku a v těchto jak už bylo psáno netypických rolích nějak neseděli. Já bych ji dala řád práce, naopak já bych ji dal šest měsíců ! Jeden zachycený monolog z krytého soudního projednávání. A všichni trpělivě čekali nato až soud konečně vynese konečný verdikt nad obžalovanou. Jak to vše dopadne? Viděli jste sami. Velmi slušná podívaná na nedělní dopoledne. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Vánoční předvečer, to chce klid a nějakou pohádku (jak by řekl Švejk). "Andělu páně" v televizi jsem upřednostnil tuto "Pohádku pro dospělé", doplnil bych "a pro důchodce", které po vlastních zkušenostech z tohoto prostředí nekladu do množiny dospělých. Akce splnila očekávání. A navíc mě podnítila k další rešerši v oblasti českých "televizních inscenací" (říkalo se tomu přece tak) z šedesátých a dalších let, byť i jen proto, že setkání s českými herci té doby, je vždycky osvěžující. Zde mi přišlo, že Václav Vozka pojal svoji roli příliš "pohádkově" (teatrálně), nejvíc se mi líbila "osoba a její představitel" (psalo se to přece tak) Martin Růžek. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

„Pane předsedo, já jsem došel k přesvědčení, že obžalovaná je blázen. Víte? Blázen. Ale tak krásnej blázen, že bejt tak krásnej blázen si bohužel já nemohu dovolit už proto, že jsem soudce. A tak jsem obžalované záviděl. Ano, já jsem jí záviděl to, do čeho se pustila. A na konec jsem si řek', že to tedy zkusim taky.“ JUDr. Kroupa (Václav Voska). ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Mistrovská soudnička, v níž se na lavici obžalovaných ocitá tehdejší režim a jeho zákony. Z hereckého obsazení si pozornost zasluhuje především excelentní Václav Voska a také Jiřina Štěpničková, která prostřednictvím své postavy získala možnost jakési veřejné rehabilitace. Odvážné, nereálné, stále aktuální. Tleskám. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama