Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Námět fiktivního filmu o natáčení Upíra z Nosferatu zní velmi lákavě. Nalákal i mě a to nejen nabídnutým obsahem, ale také hereckým obsazením. John Malkovich je tradičně v roli ne-až-tak-normálního režiséra perfektní a divák dostává svou dávku kvalitního herectví. Ale co předvedl Willem Dafoe v roli upířího knížete, nad tím zůstává rozum stát. A taky hluboce spadlá čelist. Po právu mu patří nominace na Oskara, jeho výkon je dokonalý. Bohužel o zbytku se toho už tolik nedá říct, scénář nejde do hloubky a fascinující objevení "herce" Maxe (alias upíra) nechává celý filmový štáb emočně chladný a flegmatický. Později ani nikomu nejsou podivně řídnoucí řady personálu, který záhadným způsobem mizí. Nejefektnější je posledních 10 minut, ve kterých dojde na finále jak v natáčeném filmu, tak i v tom druhém. Finále je to epické, dramatické a napínavé, škoda, že takový nemohl být (a myslím si, že na to měl) celý snímek. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Film o jednom z prvních zfilmovaných příběhů o Draculovi, avšak bez možnosti použití tohoto jména (nezakoupená práva). Film původní byl opředený nejedním nevysvětleným zmizením, případy pomatení a dokonce pověrám o nelidském původu představitele hrabě Orlocka Maxe Schrecka. Tyto tvrzení se časem začaly označovat, jako jedny z prvních reklamních tahů. Ve stínu upíra je ve své podstatě laciný film (jde o to zda schválně), který těží z účasti hereckých hvězd a pro filmového fanouška obrovsky zajímavým námětem. Ten se však daří plně využívat pouze v prvopočátku snímku. Později už převládá spíše snaha nějakým způsobem se alespoň dokopat ke konci, který však rozhodně stojí za odpuštění některých nedostatků a stejně tak i zvýšení konečného hodnocení. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Ve stínu upíra je nízkorozpočtovou hříčkou, kterou natočili lidé milující film. Černobíle, zrnité záběry kopírující s jinými herci scény z původního Upíra Nosferatu, u kterých slyšíte „navigování“ režiséra jsou skutečně roztomilé a můžete klidně věřit, že podobným způsobem vznikla nejedna legenda němého filmu. Stejně tak můžete věřit, že F.W. Murnau byl feťák a Max Schreck upír, ale je to pouze vaše volba. Prostředky, jakými vás o těchto faktech tvůrci „přesvědčují“ byly nicméně vybrány s bravurou opravdových „starých mistrů“. 75% Zajímavé komentáře: Nick Tow, mm13, jamilarov ()

Webb 

všechny recenze uživatele

No, musím přiznat že mě trochu překvapilo, že se nejedná o rekonsrukci Murnauova natáčení filmu Upír Nosferatu, ale vytváří jiný, nereálný příběh, ve kterém tvůrci prezentovali své vlastní nápady a pravděpodobně i demonstrovali nadšení dílem Murnaa. Ovšem, musím konstatovat, že tento film je kromě herectví Willema Dafoea ve všech ohledech průměrný. Snaha o navození dobové atmosféry a ztvárnění Maxe Schrecka mě nutí být o trochu shovívavější. [5,5/10] ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Nulová emoce (horor, který neděsí a nevyděsí), ale skvělý nápad (komentář k Murnaovu legendárnímu filmu). Celkem jsem si tu mystifikační hru užil. Navíc pánové Malkovich, Dafoe (kvůli němu jsem si tento film sehnal) a Kier mě baví takřka všude, což je další důvod, proč být na tenhle film hodný, i když si tolik péče možná ani nezaslouží. 75% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Lokomotiva, která převážela štáb do Československa se jmenovala Charon. V řecké mytologii je Charon převozník, který převáží mrtvé duše přes řeku Styx. (Hal_Moore)
  • Jedná se o první film, na kterém se jako producent podílel Nicolas Cage. (Edgerton)
  • Má se točit závěrečná scéna a Greta Schröder (Catherine McCormack) vykřikuje, že Max Schreck (Willem Dafoe) není v zrcadle vidět. Avšak když se kolem seběhne štáb, už v zrcadle vidět je. (Barrymore)

Reklama

Reklama