Reklama

Reklama

Backbeat

Trailer

Obsahy(1)

Svět popmusic byl pro filmaře odjakživa lákadlem; je vlastně kupodivu, že slavní Beatles se stali v této oblasti středem pozornosti až nyní. Třicet let po legendární show Eda Sullivana, díky níž proslulá britská skupina dobyla Spojené státy, byl natočen snímek Backbeat, zabývající se začátky Beatles (1960-62). Zakládajících členů kapely bylo pět: vedle Johna Lennona, Paula McCartneyho a George Harrisona s Beatles hráli bubeník Pete Best a Lennonův kamarád z malířské školy, baskytarista Stuart Sutcliffe. Hamburské turné, jež začínající skupině sjednal Allan Williams od srpna 1960, znamenalo zásadní obrat v historii dosud neznámé kapely. Dnes legendární účinkování v klubu Kaiserkeller stmelilo hudební styl Beatles, přestože tehdy hráli většinou převzaté rockové skladby. Vliv na mladé Brity měla hamburská módní fotografka Astrid Kirchherrová, kterou na ně upozornil její přítel Klaus Voorman; oba mladí Němci přivedli do klubu své existenciálně laděné intelektuálské přátele. Astrid je autorkou fotografií, jež dodnes patří k vůbec nejlepším svědectvím o Beatles; ovlivnila také vizuální podobu skupiny pro příští roky (je např. "autorkou" jejich účesů).

Film režiséra Iaina Softleyho se pokouší zmapovat hamburskou epizodu Beatles v souladu se známými fakty. Hlavní osou vyprávění je trojúhelník Lennon-Kirchherrová-Sutcliffe. Důvodem Stuova postupného odcizování kolegům bylo přátelství s Astrid i konflikty ne zcela disponovaného hudebníka s přáteli. Zakládající člen skupiny, prudce stoupající k popularitě, zvolil raději malířskou kariéru. Vytvořil několik pozoruhodných obrazů, ale v dubnu 1962 náhle zemřel na krvácení do mozku. Vedle snahy postihnout atmosféru vzrůstající beatlemánie, jež na počátku 60. let zachvátila svět, se autoři filmu spolehli na postižení napětí mezi třemi hlavními aktéry; ostatní členové slavné skupiny jsou odsouzeni do rolí pouhých přihrávačů. Ve filmu se naznačuje i Lennonova tajná slabost pro půvabnou fotografku a citové vazby ke Stuovi. Na rozdíl od pouze krásné Sheryl Leeové (Astrid) a od konvenčně "rozhněvaného" Stua v podání Stephena Dorffa je právě ambiciózní sršatý John v zajímavé, byť poněkud sporné interpretaci Iana Harta motorem příběhu. V očividné snaze postihnout tep doby vycházejí tvůrci filmů z poněkud uměle evokované atmosféry pop-artu, z fotografií Kirchherrové a částečně i z filmu Richarda Lestera Perný den. Ve filmu nezazní ani jedna píseň Beatles. Hrají se zde jen písničky jiných autorů, jež měla skupina tehdy na repertoáru. Pro snímek je natočila skupina The Backbeat Band. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Víte ... z mého pohledu to není O NICH ... a o jejich začátcích ... ještě předtím, nežli se jejich sláva dotkla hvězd. Je to O NĚM - o chlápkovi, který se vzdal neurčitého, mlhavého příslibu oné budoucí pomíjivé světské slávy na poli hudebním a pokorně i vzdorně šel za láskou ... a za malováním, neboť obé ho naplňovalo víc. Ten příběh sice disponuje zvláštní avantgardní atmosférou, ale taky je vnitřně rozpolcený - a zároveň i trochu odtažitý. Jakoby mu scházelo cosi osobního, jakoby se bál dát vsázku své srdce, třebaže jeho hlavní protagonista to udělal. Přesto si 4* zaslouží, snad za upřímnou snahu o věrné vyobrazení dráhy létavice, která naplno a jasně zazáří, nežli definitivně pohasne ... s netečnou hloubkou noční oblohy za zády. ()

radektejkal

všechny recenze uživatele

Backbeat Band se mi libil, přestože to nebyla parta, která už měla v hlavě Seržanta Pepře. Děj nepříliš zajímavý a vzrušující, spíš jen takové "hraní si na hraní". Ideově bych navíc vytknul filmu to, že Johna Lennona vyzdvihoval nad ostatní členy Beatles, zvláště Paula McCarthyho, neboť to byl právě on, kdo hrál v jejich vrcholné fázi prim. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si nezaslouží špatné hodnocení. Je sice o Beatles, ale zároveň je hlavně o několika kamarádech hledajících cestu životem, který není procházka růžovým sadem. Hraní po klubech, začátky slavné kapely, která vůbec být slavná ani nemusela...Rád si to občas pustím. Vynikající Ian Hart jako John Lennon táhne celý film nahoru. Krom toho anglický humor, výborné rokenroly a fakt dobré dialogy. 85% ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Příběh se soustředí především na postupný vývoj vztahů mezi nerozlučnými přáteli Lennonem a Sutcliffem, které postupně erodují pod vlivem milostného vzplanutí Sutcliffa k fotografce Astrid Kirchherrové, což nakonec vede k jeho odchodu z Beatles. Je to vlastně především jeho příběh, který je skutečnou osou filmu, a hamburská éra startovního vzestupu Beatles ke světové slávě je tu spíše jen jakýmsi doprovodným motivem, byť velmi silným a podstatným. Právě proto ale film nepůsobí jen jako oslava počátků skupiny, ale je skutečným filmovým příběhem, kde faktické reálie, ať už jakkoliv přizpůsobené potřebnému výslednému obrazu, nejsou jen prázdnou ilustrací, ale podtrhují a posilují umělecké vyznění snímku. Film má tak všechno, co potřebuje mít, nic nepřebývá a nic ani nechybí. Skvělá práce tvůrčího týmu a skvělý divácký zážitek, který zanechává stopu. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem film o hudební skupině dyslektických entomologů v Hamburku a dostal jsem film, který je především, co si budeme říkat, o babyface Stu Sutcliffovi (druhá půlka určitě). To mi ale nevadí, i tak se díky skvělému castingu (Gary Bakewell jako McCarney!) a našláplému rokenrolu člověk slušně baví. Když se k tomu přídá pár vtipných momentů ("Vím přesně, co řekne John.") a neodolatelný scouse hochů od řeky Mersey (na dabing zapomeňte), vychází to na slušné čtyři hvězdy. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (14)

  • Pro nahrání soundtracku pro tento film byly použity techniky muzikantů punk-rocku devadesátých let namísto přesného napodobování let šedesátých. Mělo to lépe ilustrovat, jaký dojem dělala raná hudba Beatles na své publikum; "byl to punk své doby". (Morien)
  • Některé z obrazů, které Stu v průběhu filmu vytváří, jsou reprodukce skutečných děl Stuarta Sutcliffa. (Morien)

Reklama

Reklama