Reklama

Reklama

Bouřlivý příběh legendárního Jerryho Lee Lewise, hvězdy rokenrolu, která dobyla celý svět... Zpěvák, skladatel, pianista, významná americká rock’n’rollová legenda Jerry Lee Lewis (narozený 29. 9. 1935) byl velkým konkurentem Elvise Presleyho. Stále patří mezi velké osobnosti světové populární hudby, kterou výrazně ovlivnil. Díky síle jeho zvuku a dynamické hře je označován za zakladatele tzv. piano rocku. Někdy během svých bouřlivých vystoupení odkopnul stoličku, na níž seděl, a hrál ve stoje. Prsty nechal dopadat z velké výšky, což vytvářelo dramatický akcent. Občas hrál i nohama či se na klavír rovnou posadil... Film zachycuje Jerryho Lee Lewise od jeho nastěhování se do rodiny bratrance, s kterým chce prorazit u známého hudebního vydavatele Phillipse. Přichází vydání prvního úspěšného singlu a rychlé stoupání po americkém hudebním žebříčku, následuje tajný sňatek s třináctiletou Myrou, dcerou svého příbuzného a spoluhráče z kapely, u něhož bydlí. Dopad tohoto rozhodnutí však podstatně ovlivní jeho popularitu… Ve filmu Jerryho Lee Lewise ztvárnil známý americký herec Dennis Quaid. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Svižná karikatura doby a mravů. 1)  Snímek plný dobové atmosféry a vášně jsem sledoval s chutí._____ 2)  Trochu mi vadila zřejmá tendenčnost v zobrazení Lewise, jeho chování, reakcí, situace po návratu z anglického turné, kde je všude patrné, že film slouží nějakému cíli a jemu je vše podřízeno. Ve skutečnosti popularita zpěváka vydržela a trvala až do jeho pozdního věku. Film očividně nehledí na historickou věrnost, ale spíš na bulvární aspekty jeho mladého života._____ 3)  35letý (!) přitažlivý zřejmě úmyslně karikující Dennis Quaid (Lewis) hrál jako o život a výrazně se zasloužil o celkový úspěch snímku._____ 4)  Lewis měl za svůj 87letý život celkem 7 manželek a 6 dětí. 13letá Myra Gale Brownová byla již jeho třetí ženou, prvního z jejich dvou synů porodila ve 14 letech a svazek jim vydržel 13 let. Myra dosud žije.  5)  O Lewisově specifické hře na klavír, úspěších v žánru rock and rollu, pobytu ve vězení i dluzích a vůbec o jeho bouřlivém životě se více dočtete na anglické wiki._____ 6)  Výstižný koment: Gilmour93***, gudaulin****. 7)  Takže, co dodat? They're yours. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak, než dát za plný počet. Tohle byl nářez! Přesně film, co jsem potřebovala... doba 50.lét, kterou zbožňuju, ať jde o styl, hudbu či auta. Jerry Lee Lewis byl ohromný talent, (a co se hudebního umu týče nejspíš větší než byl Elvis), který prostě nemůžete neobdivovat. Winona Ryder naprosto skvěle vybrána a před hereckým výkonem Dennise Quaida smekám, protože grimasy, pohyby a mluvu podat takovým způsobem, aby to vypadalo přirozeně musel být oříšek, ale zhostil se toho opravdu skvěle. Celý film na mě opravdu zapůsobil, nadupané koncerty, pár komických scének nebo dojemných chvilek dává dohromady opravdu kousek hodný fajnšmekra. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bez uzardění přiznávám, že zatímco o světě filmu, televize a divadla mám relativně slušný přehled, hudba je pro mě v podstatě terra incognita. Před lety jsem šokoval svého kolegu, který se mě bezelstně zeptal, která skladba od Franka Zappy se mi líbí nejvíc, když jsem mu stejně bezelstně odpověděl, že toho pána vůbec neznám. Tím jsem u něj skončil a pohlížel na mě s tím největším možným despektem. Stejně tak jsem až do dnešního dne neznal Jerryho Lee Lewise, ale o to víc jsem si Great Balls of Fire! užil. Z filmu čiší rozjuchanost, temperament a živočišnost klasického rock'n'rollu, který boural dobové konvence a pobuřoval tehdejší moralisty. Do čtyřhvězdičkové kategorie katapultuje snímek skvělý výkon Dennise Quaida, pro kterého je to dost možná životní role, a vlastně i mladičké Winony Ryder, která si zahrála nezletilou nevěstu bouřliváka. Scénář mi ale bůhvíjak skvělý nepřijde a z jinak hodně pestrého života Lee Lewise si vybírá vlastně jen dost krátkou epizodu s bulvárním nádechem. Celkový dojem: 80 %. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Paráda, takový hudební filmy mám fakticky rád. Tohle si navíc nehraje na dokument, nýbrž je to skvěle stylizovaný, od Quaidovy blonďatý vlny a geniálně uhozených ksichtů přes rezignujícího Elvise až po Baldwinova bratránka kněze. Taky Winona je krásně legrační, hlavně když se bojí vodíkový pumy (moje oblíbená scéna) nebo při sexu. Hudební čísla tam bezchybně pasujou a soundtrack je skvěle vybranej. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli mě čeká Peklo, budu tam taky hrát na piano." Já tedy mám umístěnku do Nebe, ale vzhledem k tomu, že většina mých oblíbenců prostě musí skončit v Pekle, tak udělám všechno pro to, abychom se tam jednou sešli, Jerry Lee. Tvoje hudba má v sobě totiž tolik energie, že je mi úplně jedno, kolik jsi měl manželek, kolikrát ses neslušnými výrazy otřel o církev a o tom sexu s tučňákem na jachtě taky pomlčím. Jinak samozřejmě vůbec netuším, kolik pravdy v tomto životopisném snímku bylo, ale díky Jerryho nekonečné energii mě to prostě bavilo. Tedy bavilo mě to v USA, protože ctihodní Angláni mě dost zklamali svou nulovou tolerancí k pedofilii. Já k ní mám taky nejednu výhradu, ale oni byli manželé, takže to považuju tak trochu za jejich věc. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Jerry Lee Lewis pro tento film znovu nahrál a nazpíval některé své písně. (StarsFan)
  • Jerry Lee Lewis nenáviděl film i knihu své exmanželky, podle které byl film natočen. Stejný názor měla i jeho sestra a spoluautor knihy Murray Silver Jr. snímek zas považoval za odtržený od reality. Režisér Jim McBride později přiznal, že svůj film nechtěl stavět na faktech, ale knihu použil spíše jako odrazový můstek. (StarsFan)
  • Winoně Ryder bylo v době natáčení téměř dvacet let a od její filmové matky, kterou ztvárnila Lisa Blount, ji tak dělilo pouze necelých čtrnáct let. (Cherish)

Související novinky

Není Kravitz jako Hendrix

Není Kravitz jako Hendrix

01.04.2006

Se životopisnými snímky se poslední dobou roztrhl přímo obrův pytel. Kinohity Frida, Walk the Line, Capote, Ray a starší neméně úspěšné Doors, Elvis Presley nebo Great Balls of Fire! se prostě musely… (více)

Reklama

Reklama