Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 9 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)

Hrají:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti? (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (338)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem bez dechu hlavní herecký výkon (ne, nikoli sousedka, i když se Netflix opravdu snažil rozdmýchat nějakou tu rasovou ublíženost) a říkal si - jak jen jsi schopen se vžít do role, až tě pohltí, a přitom se jí nenechat osobně zničit? Žaludek mi nedával shlédnout to bez alespoň několikadenních pauz mezi díly. Zdatně přihrává i otec, pár zajímavých úplně vedlejších postav. Ostatní jsou karikatury zlého rasistického systému a nenávisti k menšinám a kapitalismu, obžaloby toxické cismaskulinní emeriky a vůbec obvyklé současné agitky zešílevších aktivistů nutících filmaře k těmto úlitbám. Za to první maximum, za to druhé znechucené fuj. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Totální šílenost od Netflixu. Zatím jsem na začátku a už mám dost. Jak mohl někdo takový vůbec existovat? Nebyly v něm jediné zámky lidství, prostě jen zvířecí instinkty. Evan Peters tuto roli ztvárnil naprosto skvěle. Abych pravdu řekl, tak jsem toho vraha předtím ani moc neznal. Sledujeme jeho příběh od dětství, přes dospělost až po vraždy a jeho smrt. Možná je to místy až zbytečně zdlouhavé a podrobné. Určitě by to šlo zkrátit. To nic nemění na hrůzostrašnosti jeho skutků a následném nulovém projevu jakýchkoliv emocí. Lidi tito vrazi asi fascinovali odjakživa. Určitě je to zajímavé, ale ne tolik, kolik pozornosti se tomu dostává. "Nechceš si zapitvat?" ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Ať jsem se snažil jak chtěl, ne a ne se do seriálu dostat. Prvních 5 dílů bylo dobře podaných a kloubily faktickou složku s tou filmařskou na jedničku, nechybělo napětí, precizní vykreslení Dahmerovy osobnosti, dostatek těl i celkové vyzobrazení děje okolo. Druhá půlka ale úplně sešlápne z plynu a dojíždí do závěru extrémně nudným, roztahaným a nekonzistentním způsobem, kdy už nepřináší nic nového a opakuje to stejné jak kolovrátek. Všichni seriál přehypovávají, ale tahle 10 hodin dlouhá série má k dokonalosti daleko, nudí, nezabaví a podráží si nohy tím, co Netflix provádí poslední roky skoro všude, a to roztahováním krátkých příběhů do X hodinových forem. Zkrátit o 5 dílů při zachování stejných informací bez nudné vaty a byl by jackpot, takhle je to bída a poslední díly jsem vyloženě odzíval. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Já nejsem polda, soudce, právník ani doktor. Jsem divák co hodnotí seriál a říkám, že je zbytečně podrobnej, tím pádem zbytečně dlouhej a tím pádem dost často nudnej. Nebaví mě hodinový svádění dvou gejů v baru, nebaví mě hodinová zpověď sousedky, nebaví mě hodinový podávání žalob. S čím mám ale největší problém, tak jestli je správný, aby něco takovýho vůbec vznikalo. Nedá se totiž říct, že bych byl fanda desetihodinovýho prostoru pro sériovýho vraha. To by ale bylo na dlouhou debatu u piva... ()

slord 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a zároveň desivý pohľad na život a pôsobenie jedného sériového vraha. Išiel som do toho naslepo, keďže o tomto človeku som toho veľa nevedel, a bol som dosť prekvapený z tých ohavností čo spáchal, ale zase naopak aj z toho ako vybočuje z tej plejády ďalších vrahov. Zarážajúca je hlavne skutočnosť, že sa ani moc nesnažil byť opatrný a vydržal tak dlho nedolapený, mnohokrát už mal na mále, avšak dokázal sa z toho vykecať, a tak pocit nedotknuteľnosti narastal, no toto šťastie mu nemohlo vydržať večne. Na seriáli je fajn aj to, že sa nevenuje len jemu, ale priestor dostávajú aj ľudia, ktorým vstúpil do života a nie každý mal šťastie, aby z toho vyšiel živý. Atmosféra je správne mrazivá a nepríjemná, čomu dopomáha aj fakt, že tie jeho činy ani nevidíme, no naša predstavivosť spraví svoje. Evan Peters je v hlavnej úlohe priam skvostný, už len jeho pohľady a mimika mi navodili husiu kožu, prevtelil sa do toho Dahmera skvelo. Jediné čo mi tu asi vadilo, bolo to kolísavé tempo, hlavne ku konci sa to ľahko tiahlo, no celkovo som s tým veľmi spokojný a dávam tvorcom palec hore. 8,5/10  ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Zatímco rodiče Jeffreyho Dahmera (Evan Peters) zůstali na očích veřejnosti, jeho bratr David si nechal změnit jméno, nedostavil se k soudnímu líčení a neposkytl jediné interview. Jeho osud je tak víceméně neznámý. Objevily se však informace, že vystudoval univerzitu v Ohiu, měl stabilní kariéru a minimálně dvě děti. (Delock)
  • Wisconsin byl prvním státem, který zrušil trest smrti v roce 1853. Bez ohledu na brutalitu jeho počínání tak nemohl tento trest být uplatněn i přesto, že si ho sám Dahmer (Evan Peters) přál. Po odsouzení tak strávil nějakou dobu v ochranné izolaci, následně byl na zbytek svého trestu převezen do státní věznice. (NiWi)

Související novinky

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

09.10.2022

Před necelými třemi týdny na největší streamovací službě vyšla nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Její titulní postava, pro niž se označení „zloduch“ zdá jako zcela nedostačující,… (více)

Reklama

Reklama