Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

liskam 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, který je podle skutečné události, co jsem kdy viděl. Ponurá atmosféra, která ho prostupuje se hodí k tématu sériového vraha. Naprosto parádně vybraní herci, kteří moc dobře věděli co se po nich očekává a splnili to do puntíku. Věřil jsem jim každé slovo. Pokud máte rádi filmy "podle skutečné události" a zvládáte zrůdnosti sériových vražd, myslím že tenhle by jste měli určitě vidět. Za mě 95% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Citizen X má jednu pro někoho možná nepodstatnou, ale pro mě zásadní vadu - že ho točili Američani a ne Rusové nebo Ukrajinci. Protože on se strašně moc snažil být věrně ruský, respektive ukrajinský... vlastně sovětský, ale jaksi se mu to moc nepovedlo. K věrohodnému vykreslení sovětské reality nestačí totiž jen omšelé maďarské kulisy a toporný přízvuk amerických (a pochopitelně i maďarských) herců. A právě ona do očí bijící nevěrohodnost v chování většiny postav na mě působila hodně rušivě. K tomu nenápaditý, jednotvárný až nudný scénář, banální dialogy, vydatná porce nízkého pathosu, několik otravných klišé (třeba hloupí nadřízení kontra chytří podřízení), hnusná podbízivá hudba, nepohledné televizní zpracování, no a výsledkem je zcela průměrný a tuctový kriminální film, jehož jedinou polehčující okolností je fakt, že je pětadevadesátý ročník. Jak si vzpomínám, článek o sériovém vrahovi a kanibalovi Čikatilovi, který jsem před dávnými věky četl myslím že ve 100+1, ve mně zanechal mnohem silnější vzpomínku, než ve mně zanechá tenhle sterilní pokus o jeho filmové zpracování. Oproti Evilenkovi nuda k uzoufání, sice žádný velký průser, ale ani žádná velká sláva. Slabé tři. ()

Reklama

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený televizní film o nejznámějším ruském masovém vrahovi a kanibalovi. Oproti snímku Evilenko na to šli tvůrci z druhé strany a spíše nám poodhalují nelehký průběh vyšetřování v tehdejším Sovětském svazu, kde bylo nemyslitelné přiznat si, že by za železnou oponou žila takováhle lidská zrůda. Více se o reálném Andreji Romanoviči Čikatilovi dočtete u mě v deníčku . ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí filmu Evilenko jsem se dostal i k tomuto druhému zpracování Čikatilova příběhu a musím říct, že ho hodnotím jako povedenější. Ano pravda škodí tomu trochu to laciné televizní zpracování, ale naproti tomu film přináší kvalitní dokumentaristický pohled který v mnoha ohledech odpovídá realitě. Abych vzpomněl ještě jeden případ z nedávné doby tak např Dítě číslo 44 které je rovněž tímto příběhem volně inspirováno se až moc na moje gusto zaměřovalo na politiku, udavačství a věci okolo a málo se vyšetřovalo. Občan X je rozumný kompromis nabízí náhled na vyšetřování, ale zároveň i odkazuje na byrokratickou mašinérii která ho úspěšně brzdila. Ono asi nebude náhodou, že jak zkostnatělý systém padl, tak to měl Čikatilo brzo spočítaný. Každopádně solidní kousek a pohled do historie. U mě celkem spokojenost.70% ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Občana X omlouvá snad jen to, jak nepokrytě dává najevo nulové ambice a svůj televizní původ. Už staticky zachmuřený objektiv kamery při úvodu naznačuje, že zřejmě není o čem vyprávět a že snahou trumfnout, nebo se alespoň přiblížit Zodiacu a Mlčení Jehňátek tvůrci motivováni rozhodně nejsou. Jaká škoda! Vždyť Andrej Čikatilo, jeden z největších sériových vrahů vůbec (krouhnul na 50 obětí), by se vysmál i slavnému Lecterovi. Jak sám prohlásil: „Jsem šílená zrůda, omyl přírody." Trestně nevyužitá kvazidokumentace Občan X nedovede distribuovat informace (psychologie Čikatila není zachycena v jeho jednání, ale skrze čtenou zprávu psychologa – což je ze strany filmařů opravdu čirá zoufalost) a namísto patřičně uchopeného syžetu si film libuje v tendenčním společenském komentáři Ruska; snahu vtlouct tohle všechno divákovi do palice skrze zkarikaturovaný postavy předčí snad jen neustálý a otravný využívání figury záběr / proti-záběr. Pohromadě to drží akorát „fenomén“ Čikatila (ne herecký představitel, ten se podřizuje kvalitě filmu a působí nijace). ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Dcera Andreje Čikatila Lyudmila se svého otce zřekla poté, co obtěžoval jejího syna a dále už o ní nejsou žádné informace. Syn Jurij naopak šel ve šlépějích svého otce. Nechal si původní příjmení Čikatilo a říká o něm, že byl obětí komunistického režimu. Sám se pak v životě dopustil rvačky, krádeže nebo pokusu o vraždu. (Kvidoland)
  • V čase 1:07 jde plukovník (Donald Sutherland) k poručíkovi (Stephen Rea) přes seschnuté slunečnicové pole a má rukavice pod rukávy a na rukávech znečištění od suchých slunečnic. Po střihu má rukavice pod rukávy a znečištění nikde patrné. (Ivoman)
  • Poznávací značka 1732 ROH je na automobilu značky Volha GAS 3102 při odjezdu se zatknutým Čikatilem (Jeffrey DeMunn) a později je stejná značka i na Mercedesu, kterým odjíždí Burakov (Stephen Rea) od přiznání Čikatila. (Ivoman)

Reklama

Reklama