Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Věřim tomu, že kdybych o Čitakilovi nikdy neslyšel a nic o něm nevěděl, tak bych asi na film zíral s otevřenou hubou od první do poslední minuty. Jenže já se o sériový a masový vrahy trochu zajímám a tim pádem jsem měl o Čitakilově případu docela dost informací a tento film mě nemoh absolutně ničim překvapit. Ale těch 103 minut mi uteklo jako voda a docela se mi film líbil. Snad jenom to strašně laciný zpracování mi trochu lezlo na nervy. Nějaký střídání ročních období nebo třeba stárnutí postav za těch 8 let nikdo neřešil. Holt televizní film. A představa američanů o životě v SSSR v 80. letech mě pobavila. Lidi nosej hadry, který nejspíš pamatujou ještě carský Rusko a některý výjevy byly spíš jako z nějakýho post-apokalyptickýho sci-fi. Ale rozhodně to bylo lepší než Občan Havel a Občan Kane dohromady. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a zároveň nejsilnější rekonstrukce o masovém vrahovy co byla kdy natočena. Film se opravdu s ničím nemazlí a ukazuje jak to tenkrát bylo, co musím vyzdvihnout je naprosto fenomenální Sutherland a DeMunn v roli Čikatila. Edelmanova hudba neměla chybu a celej film je prosáknut neuvěřitelnou atmosférou. Nemá cenu to moc komentovat prostě to koukejte všichni povinně zkouknout. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film se příliš nezaměřuje na patrání po masákovi, jako spíš na neuvěřitelný politicko - byrokratický systém v sovětské policii, fakt jsem někdy čuměl jak puk, co tam ten komoušv tý komisi předváděl za sračky. Fakt se docela divím, že komouši nezakázali ledního mědveda, protože je bílej a ne rudej, hrozný bytosti tihle komouši. O to víc jsem obdivoval toho policajta, že měl sílu se s tím vším neustále potýkat. Musím pochválit výběr exteriérů, ale i interiérů, protože díky nim jsem měl fakt dojem, že jsem v Sovětským svazu dávných časů čemuž pomohl i skvělý casting a výborný herecký výkony. Z mého pohledu nejde o klasickou kriminálku, ale o kvalitní drama jednoho až dvou lidí stojící proti systému i proti masákovi. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitná televízna produkcia s hodnoverným zobrazením ruského prostredia, až človek nemusí uveriť, že ide o americký film. Absentuje tu dôkladnejšia analýza jednotlivých vrážd, možno viac krvi a poukázanie na brutalitu psychopata Čikatila. Je to ale odôvodnené. Tvorcom šlo skôr o poukázanie na nezdravý vyšetrovací aparát, kde na dôležitých postoch sedia neschopní ľudia, ako aj na sovietsky "dokonalý" systém, kde sa nemohlo oficiálne nič také ako masová vražda stať. Vyrovnané herecké výkony podporujú nadpriemerný filmový zážitok. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí filmu Evilenko jsem se dostal i k tomuto druhému zpracování Čikatilova příběhu a musím říct, že ho hodnotím jako povedenější. Ano pravda škodí tomu trochu to laciné televizní zpracování, ale naproti tomu film přináší kvalitní dokumentaristický pohled který v mnoha ohledech odpovídá realitě. Abych vzpomněl ještě jeden případ z nedávné doby tak např Dítě číslo 44 které je rovněž tímto příběhem volně inspirováno se až moc na moje gusto zaměřovalo na politiku, udavačství a věci okolo a málo se vyšetřovalo. Občan X je rozumný kompromis nabízí náhled na vyšetřování, ale zároveň i odkazuje na byrokratickou mašinérii která ho úspěšně brzdila. Ono asi nebude náhodou, že jak zkostnatělý systém padl, tak to měl Čikatilo brzo spočítaný. Každopádně solidní kousek a pohled do historie. U mě celkem spokojenost.70% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • V Rusku se snubní prstýnky nosí vždy na pravé ruce, nikdy na levé, jak je zobrazeno ve filmu. (gjjm)
  • Andrej Čikatilo (Jeffrey DeMunn) bol odsúdený na trest smrti. Ruský prezident Boris Jeľcin zamietol 4. januára 1994 žiadosť o milosť a 14. februára 1994 bol vo väznici v Novočerkasku zastrelený strelou za pravé ucho. Pár sekúnd pred smrťou prosil, aby mu nepoškodili mozog za účelom jeho zachovania pre výskum. (Raccoon.city)
  • Od roku roku 1978 do roku 1990 bylo za zločiny Čikatila odsouzeno 15 nevinných lidi. (Macik1982)

Reklama

Reklama