Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě kvalitní snímek z produkce televize. Na délce 103 minut je rozehrána velká a těžká válka ruské policie a jednoho muže, který svým způsobem změnil dobu. Čikatilo byl pravděpodobně nejhorší zločinec v historii Ruska. Herci jsou na televizní produkci neuvěřitelně kvalitní a Donald Sutherland působí jako by v Rusku pobýval. Max von Sydow v roli psychologa, který vytvoří zločincův profil a prosadí tim psychologickou spoluprácí při hledání vrahů, je výborný a i ve svém věku dokáže výborně vystihnout postavu. Kdo chec znát kus té zlé stránky Sovětského svazu má jasnou volbu na večer. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Občan X" je kvalitní thriller podle skutečných událostí...Pátrání po Andreji Čikatilovi bylo dlouhé, namáhavé a vlastně se ani nechtělo věřit, že všechna ta zvěrstva spáchal jeden člověk...Film se zabývá především poměry v sovětské policii a klade důraz na byrokracii, jež vyšetřování znesnadňovala. Tím ale hodně trpí...Přílišná snaha o politizaci podle mého názoru tomuto snímku výrazně uškodila, neboť jinak je atmosféra velice stísňující a vrahovo chování podáno nadmíru přesvědčivě - vůbec celý film ve vás vyvolává vskutku nepříjemné pocity (bez nutnosti drastických záběrů)...Herecké výkony jsou dalším kladem snímku, ale ani tak nemohou přebít pocit, že celý film mohl dopadnout lépe, kdyby se scénárista rozhodl napsat "obyčejný" thriller... ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná krimi jednohubka na jedno použitie o vraždiacom maniakovi, ktorý mal to šťastie, že žil v krajine zázrakov a v rajskej záhrade pre masových vrahov... Tak to dopadá, keď si niekto myslí, že u nás niečo také nie je možné a keď sa vyšetrovateľom kladú polená pod nohy. K tomu ešte ak sa pridá ego tak je pohroma na svete. Krásny príklad toho, ako moc dokáže osprostieť človeka. Čo sa týka dejovej linky, ide o silný krimi príbeh, ktorý sa rozlúskne úplnou náhodou. Inak aj ja by som tiež rád poznal to vysvetlenie, že ako je možné, že sa tie krvné skupiny nezhodovali. Páčilo sa mi aj herecké obsadenie a dobová atmosféra. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Nenechte se odradit těmi remcaly, kterým evidentně není dost dobrý žádný film o seriových vrazích, pokud v něm nějaký uchyl nechlejstá Stárlingové mrdku do obličeje. Ne všichni vrazi se rodí ve státech, takže borci z Quantica tentokrát do malé ruské prdele Rostova opravdu nedorazí. Připravte se na začátek, který vám spíš připomene jeden z dílů Dobrodružství kriminalistiky..ne, potoky krve a detaily mrzačení obětí vážně nečekejte, takže další fanoušci Sedm odchází a ten trpělivý zbytek si konečně může vychutnat, jak těžké to muselo být, když tváří tvář seriovému vrahovi sedí na kameni zdravého rozumu sovětské politbyro, jehož ideologický tajemník pronese: .. „v sovětském svazu nejsou žádní masoví vrazi, to je fenomén západního úpadku“.. Takže fenomén vesele vraždí svých 52 (ne-li více) obětí dál až do pádu komunismu, kdy se ho podaří zatknout. Občan x je vlastně o dvou zrůdičkách. O Čikatilovi, kterého ale pravdivě nevykresluje jako nějakého imponujícího geniálního Hannibala Lectera a o zrůdném, slepém a omezeném systému sovětské ideologie, jejíž představitel dokonce nařídil Čikatila po zadržení propustit s odůvodněním: „to nemůže být on, je to člen komunistické strany!“ Boj s větrnými mlýny detektiva Burakova v zemi s všudypřítomnými bilboardy Lenina, není sice pro mnohé takový orgasmus jako Gumbova krejčovská dílna v umlčených jehňatech, ale nezapomínejme, že film popisuje skutečný příběh. A v něm si skutečný A.Čikatilo prostě se svým nepovedeným šulinem nedokázal jinak ulevit, než zuřivou masturbací za doprovodné sonáty kuchajícího nože. Chcete vážně hodinu a půl sledovat příběh o impotenci a vraždění 52 obětí, nebo raději příběh o neskutečném úsilí a výdrži člověka, který se snaží zastavit vraždící monstrum, když mu v cestě zároveň stojí banda omezených hlupců ? ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé, i když nechutné a perverzní téma, ovšem dost mizerně zpracované. Nerad se dopouštím toho oblíbeného kritizování "všeho amerického", ale soudím, že tohle se amíkům moc nepovedlo. A co je ještě daleko horší, musím protentokrát zcela souhlasit s tím, co o filmu napsal náš mistr nesmyslů Shadwell. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Andrej Čikatilo (Jeffrey DeMunn) je ve filmu poprvé zatčen na vlakovém nádraží. Ve skutečnosti byl však zatčen na městském trhu, když se přibližoval k ženám a dětem a chtěl je nenápadně osahávat. (Kvidoland)
  • Soud shledal Andreje Čikatila vinným z vraždy celkem 31 chlapců ve věku od 8 do 18 let, 14 dívek ve věku 9 až 17 let a 18 mladých žen. (Macik1982)
  • Celý film se natáčel v Maďarsku. (Chatterer)

Reklama

Reklama